Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psychologie 20 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Vlinders in je buik op een koffiedate? Dat ligt mogelijk aan de cafeïne

Soms verrast de wetenschap ons met boeiende inzichten waar we zelf nooit bij zouden stilstaan. Laatst ontdekten we er zo eentje. Want wat blijkt? Verliefde gevoelens die ontstaan tijdens een koffiedate zijn mogelijk helemaal niet te wijten aan de charmes van de ander, maar aan de cafeïne.

Dat cafeïne wat doet met je lichaam behoeft geen discussie. Het helpt ons door een zware dag en een fijne cappuccino staat voor veel mensen gelijk aan een ultiem geluksmomentje. Daarbij verbetert het onze concentratie en prestaties, het houdt ons wakker en alert én het stilt je honger – wat vaak een manier is voor mensen om makkelijker gewicht te verliezen. Maar wist je ook dat cafeïne de indruk kan geven dat we verliefd zijn?

Misattributie van arousal

De reden achter dit inzicht is een klein beetje een technisch verhaal. Psychologen noemen dat ‘misattributie van arousal’. Dit proces treedt op wanneer mensen arousal (of opwinding) ervaren en daar onbewust een foutief label op plakken.

Hoe komt het dat ons brein zich focust op negatief nieuws?

Het meest bekende voorbeeld van misattributie van arousal is het door elkaar halen van angst en verliefdheid. Wanneer je iemand aantrekkelijk vindt en samen horrorfilms kijkt, is de kans groot dat je de angst die je ervaart tijdens de film onbewust gaat mislabelen als verliefdheid. Gek hé?

Cafeïne en verliefdheid

En zo komt het dus dat ook dat de effecten van cafeïne en verliefdheid weleens door elkaar zouden kunnen worden gehaald. Heel gek is dat ook niet: de effecten van cafeïne zijn nou eenmaal gelijkaardig aan wat verliefdheid met je lichaam doet. Beiden maken je alert, gelukkig en… aroused.

7 manieren om je brein gezond te houden (ongeacht je leeftijd)

Alleen neemt ons brein ons dus zodanig in de maling dat het niet meer in staat is om het onderscheid tussen de effecten van cafeïne en die van verliefdheid te maken. Wist je trouwens dat ons brein ons op nog veel meer manieren in de maling neemt? Meer daarover lees je in dit artikel.

Belangrijk detail

Tot slot benadrukken wetenschappers dat dit effect alleen optreedt wanneer je iemand van tevoren al aantrekkelijk vindt. Wanneer dat niet het geval is, zal de cafeïne er alleen maar voor zorgen dat je de ander onaantrekkelijker gaat vinden. Alweer zo’n gek inzicht, dat vooral laat zien dat ons brein een complex, gek en prachtig mysterie is.

Deze wetenschapper legt uit hoe je brein en darmen communiceren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️