Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Psychologie 17 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Huil jij bijna nooit? Waarschijnlijk ligt het hieraan

Bij de één springen de tranen al in de ogen als die alleen al moet denken aan een zielige film. De ander heeft juist veel zwaarder geschut nodig om een potje te huilen. Hoe kan het dat sommige mensen nooit kunnen huilen? 

Dit kunnen 3 redenen zijn waarom jij bijna nooit huilt.

Huilen is een natuurlijk kalmeringsmiddel

In het moment zelf is het vaak geen fijne ervaring, maar toch kan even een traantje laten zo zijn voordelen hebben. Huilen – en het erkennen van (negatieve) emoties in het algemeen – helpen ons te accepteren en te ontladen en kunnen een natuurlijk kalmeringsmiddel voor ons zijn.

Waarom mensen die huilen eigenlijk heel sterk zijn

Ook laat onderzoek zien dat huilen bepaalde hormonen in ons lichaam loslaat, zoals oxytocine en endorfine. Deze hormonen verminderen psychologische en fysieke pijn en zorgen ervoor dat het aantal stresshormonen in het lichaam daalt.

Nooit kunnen huilen: 3 redenen

Je ziet het: een potje huilen op zijn tijd is zeker niet verkeerd. Toch is dit voor sommige van ons helemaal niet zo makkelijk. Huil jij bijna nooit? Het zou hieraan kunnen liggen:

1. Moeite met kwetsbaarheid

Huilen is een uiting van hevige emoties, bijvoorbeeld als je verdrietig of juist heel blij bent. Hiermee laat je dus direct zien hoe jij je voelt en ben je in die zin ook kwetsbaar. Heb je hier moeite mee en kan je niet huilen, dan zal je je tranen dus vaak tegenhouden. Toch is het goed om te bedenken dat er in kwetsbaarheid juist ook een enorme kracht schuilt.

2. Schaamte

Het kan ook dat schaamte ervoor zorgt dat je nooit kan huilen. Dit kan bijvoorbeeld uit onzekerheid voortkomen, omdat je bang bent dat anderen je veroordelen.

Een andere reden kan zijn dat je perfectionistisch van aard bent. Door te huilen denk je wellicht dat het perfecte plaatje van jou uiteen valt. Het voelt misschien onnatuurlijk, maar juist toegeven aan die imperfecties zal ervoor zorgen dat je je een heel stuk lekkerder voelt (en in die zin ook perfecter bent).

3. Trauma

Soms heb je zulke heftige trauma’s meegemaakt, dat je lichaam en geest in een staat van shock komen. Hierin is het moeilijk om je emoties te bevatten en lukt huilen ook niet. Ook lange tijd na het trauma kan het zo zijn dat je nog steeds een verdoving voelt en dat huilen een hele opgave is. Het is daarom altijd goed om na te gaan of je bepaald trauma wel voldoende verwerkt hebt.

Waarom mannen ook mogen huilen

Tuurlijk hoef je niet elke dag te huilen, maar op zijn tijd een traantje laten is dus goed om emoties en stress los te laten. Het is wel belangrijk om op te merken dat dit niet de enige manier is. Lucht jij bijvoorbeeld liever je hart bij familie en vrienden en voel je je daarna als herboren? Dan is dit ook een hele gezonde manier om met hevige gevoelens te dealen.

Dit eeuwenoude gedicht van Rumi leert je omgaan met emoties

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️