Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 19 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Je huis verduurzamen en geld besparen tegelijkertijd? Het kan!

Klimaatverandering is real. De weersomstandigheden worden steeds extremer, waardoor onder meer de winters steeds kouder worden en de zomers steeds heter. Het is belangrijk dat we allemaal een steentje bijdragen aan het tegengaan van de opwarming van de aarde. Hoe? Met deze vijf handige tips kun jij je huis op een betaalbare manier verduurzamen. 

Win-win, toch?

Je huis verduurzamen en geld besparen

In tijden van klimaatverandering is je huis verduurzamen het nieuwe normaal geworden. Is dat altijd duur? Nee hoor, de tijd dat zonnepanelen duur zijn, is gelukkig voorbij. Op deze vijf laagdrempelige manieren kan jij je huis verduurzamen:

1. Gordijnen zijn key

Wist je dat de juiste gordijnen kunnen helpen om de warmte of juist de kou tegen te houden? Lichte gordijnen of gordijnen met een lichte voering weerkaatsen namelijk het zonlicht. Op die manier kunnen gordijnen helpen tegen de zon en de bijkomende warmte in de zomer.

Gordijnen die zijn gemaakt van een dikke stof zorgen juist voor isolatie tegen de kou in de koudere maanden van het jaar. Dus mocht je iets tegen de warmte of kou willen doen, dan is het kiezen van dikke gordijnen dus een makkelijke manier om je huis te verduurzamen.  

2. Besparen op de energierekening

Een grotere aanpassing om je huis te verduurzamen, is onder meer door het installeren van zonnepanelen of het aanschaffen van een warmtepomp. Het is misschien één keer een grote investering, maar daardoor kun je wél elke maand flink besparen op de energierekening. Op jaarbasis kan dat wel tot wel honderden euro’s schelen. Daarmee heb je de investering zo weer terugverdiend.

Tip: het Nationaal Warmtefonds helpt huiseigenaren aan voordelige leningen voor energiebesparende maatregelen.

3. Geen tocht meer in de winter

Door de klimaatverandering hebben we niet alleen warmere zomers maar óók koudere winters. En dat voel je ook in huis. De oplossing? Simpel: je huis isoleren . En dat hoeft gelukkig niet complex, groots of duur te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld de naden en kieren bij je muren, ramen en deuren makkelijk dichten met een simpele tochtband of brievenbusborstel. Dat scheelt gegarandeerd een hoop warmteverlies. 

4. Energieslurpers de deur uit

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het vervangen van oude apparaten kan een slimme zet zijn voor je portemonnee én het milieu. Waarom? Oude koelkasten en wasmachines gebruiken vaak onnodig veel energie. Zonde, toch? Kies daarom liever voor energiezuinige machines om je energieverbruik én je energierekening te verlagen.  

5. Ventilator

Nu de warme zomerdagen er weer aankomen, gaan de ventilatoren massaal weer vaker draaien. Maar wist je dat een ventilator ook op koude dagen heel handig kan zijn? Om je verwarming een boost te geven, kun je een radiatorventilator en radiatorfolie plaatsen om de stralingswarmte weer terug te kaatsen. Groen voor je huis en je portemonnee, wel zo fijn!

Dé duurzame festivals van dit jaar die je niet wilt missen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️