Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Welzijn 11 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

De kracht van dadels: 7 goede redenen waarom je ze vaker wilt eten  

Dadels zijn al eeuwenlang een belangrijk voedingsmiddel in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ook in Nederland worden ze steeds vaker gegeten. Dadels zijn namelijk behoorlijk geliefd om hun zoete smaak. Ze zijn niet alleen lekker, ook zijn ze hartstikke gezond! We delen zeven goede redenen om ze vaker te eten!

Wist je dat een dadelpalm wel honderd jaar oud kan worden en dertig meter hoog kan groeien? Dat en nog veel meer gezondheidsredenen om de dadel vaker aan je dieet toe te voegen.

Gezondheidsvoordelen van dadels

Dadels hebben diverse gezondheidsvoordelen, het is dan ook goed om geregeld dadels te eten. Dít zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van de lekkere zoete vruchten:

Energieboost door dadels

Dadels zitten bombol natuurlijke suikers zoals glucose, fructose en sucrose. Dit maakt ze ideaal als snelle energieboost, bijvoorbeeld voor of na een training. De vezels in dadels zorgen ervoor dat de suikers langzaam worden vrijgegeven, wat voorkomt dat je een suikerpiek en -daling ervaart.

Goede spijsvertering

Door het hoge vezelgehalte in de dadels kunnen deze vruchten bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Vezels helpen ook nog eens om constipatie te voorkomen. Bovendien zorgen ze voor de groei van gezonde darmbacteriën.

Rijk aan antioxidanten

Dadels bevatten verschillende soorten antioxidanten. Deze antioxidanten helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. 

Verbetering van de hersenfunctie

Door het eten van dadels kun je het risico op neurodegeneratieve ziektes, zoals Alzheimer, verlagen. Dadels bevatten daarnaast ook veel vitamine B6 en dat is weer belangrijk voor de hersenfunctie.

Goed voor de botten

Dadels zijn rijk aan mineralen zoals magnesium, koper, selenium en mangaan. Deze mineralen dragen allemaal bij aan gezonde botten. De vruchten bevatten ook aardig wat calcium, wat goed is voor het behoud van sterke botten en tanden.

Reguleren van bloeddruk

Kalium en magnesium in dadels zijn belangrijk voor een gezonde bloeddruk. Kalium helpt bij het reguleren van de bloeddruk. Magnesium speelt een rol bij de ontspanning van de bloedvaten, wat ook kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk.

Ontstekingsremmende eigenschappen

De antioxidanten in dadels hebben ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Manieren om dadels te gebruiken 

Dadels zijn ontzettend lekker en makkelijk in gebruik. Je kunt ze dan ook op verschillende manieren in eten of drinken bereiden:

Verse dadels

Eet verse dadels als snack of voeg ze in gesneden stukjes toe aan een fruitsalade.

Gedroogde dadels

Gedroogde dadels zijn ook heerlijk als snack.

Door een smoothie

Voeg dadels toe aan smoothies voor een natuurlijke zoetheid en extra voedingsstoffen.

Bakken

Gebruik dadels in gebak, zoals cakes, muffins en energierepen. Héérlijk!

In vullingen

Vul dadels met noten of kaas voor een heerlijke én voedzame traktatie.

6x gezondheidsvoordelen van gedroogde abrikozen  

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️