Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Voeding 28 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom de keuken uit het Midden-Oosten zo gezond is 

De keuken uit het Midden-Oosten staat bekend om zijn rijke smaken, gevarieerde gerechten en exotische specerijen. Maar wist je dat deze keuken ook ontzettend gezond is om te eten? Hieronder lees je waarom dit zo is.

Als je ziet wat er allemaal gebruikt wordt in de Midden-Oosterse keuken, dan is het eigenlijk geen verrassing dat deze keuken wordt gezien als één van de gezondste keukens ter wereld.

Gezonde keuken uit het Midden-Oosten

Genoeg redenen om vanavond de keuken in te duiken!

Veel groenten en fruit

De Midden-Oosterse keuken maakt vaak gebruik van verse groenten en fruit. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen, antioxidanten en vezels, die allemaal bijdragen aan een goede gezondheid. Van knapperige salades zoals tabouleh tot gevulde groentegerechten, zoals dolma’s: de Midden-Oosterse keuken zit boordevol voedzame en smaakvolle groentegerechten.

Gezonde vetten

In plaats van het gebruik van verzadigde vetten, zoals boter, maakt de Midden-Oosterse keuken voornamelijk gebruik van gezonde onverzadigde vetten, zoals olijfolie. Olijfolie is een belangrijk onderdeel van veel Midden-Oosterse gerechten en het zit boordevol onverzadigde vetzuren, die het cholesterolgehalte in het bloed kunnen helpen verlagen en het risico op hartziekten kunnen verminderen.

Voedzame peulvruchten

Peulvruchten, zoals kikkererwten, linzen en bonen, zijn een belangrijk onderdeel van de Midden-Oosterse keuken. Ze zijn een goede bron van eiwitten, vezels, ijzer en andere belangrijke voedingsstoffen. Peulvruchten helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering, het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hummus, gemaakt van kikkererwten. Hummus kun je makkelijk combineren met diverse groenten en vlees. Het maakt ieder gerecht af.

Gebruik van kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen worden vaak gebruikt in de Midden-Oosterse keuken en voegen niet alleen smaak toe aan gerechten, maar bieden ook diverse gezondheidsvoordelen. Kruiden zoals kurkuma, komijn, kaneel en koriander zijn bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verbeteren van een gezond immuunsysteem. Kaneel wordt ook vaak gebruikt in de keuken. Kaneel kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Gezonde traditionele kookmethoden

De Midden-Oosterse keuken maakt gebruik van traditionele kookmethoden, zoals stomen, grillen en bakken, in plaats van frituren. Hierdoor blijft de voedingswaarde in het eten behouden en zal de inname van overtollige vetten en calorieën worden verminderd. Daarnaast zal het eten, door het op deze manier te bereiden de natuurlijke smaken behouden, zonder dat er ongezonde toevoegingen nodig zijn.

Moe en lusteloos? Dit zijn de bekendste symptomen van een vitamine D-tekort

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️