Josje Smeets
Josje Smeets Psyche 28 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Altijd maar meer willen, het nooit genoeg vinden. Wat kun je doen? 7 minder bekende tips

More and more and more… zong Captain Hollywood al in de jaren ’90. En nog steeds is het alsmaar meer willen een bekend fenomeen onder met name jonge mensen. Anno 2023 is natuurlijk alles mogelijk, van skydiven in Zuid-Frankrijk tot op retreat gaan in de Himalaya. Yoga op Ibiza of acht dagen stilte in het klooster. Er zijn zoveel mogelijkheden en daardoor zoveel to do’s. Het is eigenlijk nooit genoeg.

We migreren vaker naar grote steden, omdat daar het aanbod van mogelijkheden en vertier het grootst is. En toch… zelfs wanneer your’re living to the max is het voor een aantal mensen niet genoeg. Ze blijven rusteloos en continu op zoek naar de volgende uitdaging omdat het nooit genoeg is.

Uitdagingen aangaan werkt verslavend

Herken jij jezelf of een ander hierin? Worden jouw behoeftes slechts kortstondig bevredigd en ben je stiekem in je hoofd het volgende alweer aan het plannen? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Vaak hangt dit samen met competitiedrang, perfectionisme of een onderliggend (moeilijk te achterhalen) gevoel van onrust.

Deze mensen hebben de neiging externe bevestiging te zoeken, middels ervaringen, het boeken van resultaten of via andere mensen. Iets bereiken geeft hun kortstondig een gevoel van controle en bevestiging, waardoor onderliggende overtuigingen als ik mag er zijn en ik ben goed genoeg worden gevoed.

Echt nooit genoeg

Toch heeft de honger naar alsmaar meer en de externe bevestiging die dit met zich meebrengt een groot nadeel; de kick van een uitdaging geeft in ons brein alleen het verslavende korte termijn gelukshormoon dopamine vrij. Dit hormoon geeft ons een enorme gelukspiek, een rush, maar het effect hiervan is slechts van korte duur; het goede gevoel verdwijnt net zo snel als dat het opkomt.

Focus op rust en tevredenheid

De kunst is deze dopamine rushes te vervangen door de afgifte van lange termijn gelukshormonen, -serotonine bijvoorbeeld-, waar je bewezen kalm van wordt en je een gevoel van tevredenheid door ervaart.

Serotonine kun je simpel zelf aanmaken door het beoefenen van (matig) intensieve sport, tijd doorbrengen in de buitenlucht en de natuur, door middel van contact en goede gesprekken met anderen of middels meditatie, maar dit wist je vast al.

7 minder bekende tips die helpen bij het alsmaar meer willen

Daarom hier een aantal minder bekende tips die zeer effectief zijn en die je kunnen helpen om te gaan met je verlangen naar alsmaar meer. Het toepassen hiervan geeft niet alleen meer gevoelens van rust en tevredenheid, maar zal er ook voor zorgen dat je het idee hebt dat je een bijdrage levert en dat je ertoe doet. Hoe fijn!

1. Zoek vrijwilligerswerk

Het helpen van anderen zonder iets terug te verwachten, geeft een groot gevoel van voldoening. Dit kan helpen je aandacht te verleggen van je eigen behoeften naar die van anderen.

2. Minimalisme

Onderzoek het concept van minimalisme, waarbij je bewust kiest voor een simpel en minder materieel leven. Dit helpt met focussen op wat echt belangrijk is.

3. Houd een dagboek bij

Schrijf hierin op wat je denkt, maar vooral ook wat je voelt bij je verlangens naar meer. Dit kan heel verhelderend zijn en helpen met het inzicht krijgen in onderliggende emoties en triggers.

4. Creatieve uitlaatklep

Zoek een creatieve hobby waarin je je passie en energie kwijt kunt. Dit geeft een gevoel van vervulling.

5. Visualisatie

Stel je in gedachten een leven voor waarin je tevreden bent met wat je hebt. Visualiseer de positieve kanten van het loslaten van het verlangen naar alsmaar meer. Visualisatie is een zeer krachtig hulpmiddel. Sceptisch? Je hebt niets te verliezen, toch?

6. Verander je referentiekader

Vergelijk jezelf niet continu op anderen, maar focus je op je eigen ontwikkeling en groei, in plaats van op externe maatstaven van succes.

7. Stel microdoelen

In plaats van grote, overweldigende, doelen na te streven focus je op microdoelen. Deze stapsgewijze aanpak kan je helpen om meer tevreden te zijn met elke kleine vooruitgang.

Helpt al het bovenstaande niet? Dan is het wellicht verstandig een keer in gesprek te gaan met een coach, psycholoog of een andere professional. Deze kan je helpen inzicht te krijgen in onderliggende oorzaken en belemmerende overtuigingen en kan deze -samen met jou- ombuigen. Gelukkig zijn kun je immers leren.

Wil jij meer geluk in je leven? Josje Smeets is gelukspsycholoog en helpt je graag verder. In haar boek Happy in 100 dagen leert ze je alles over hoe duurzaam gelukkig te worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️