Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 8 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Zó zorg je voor een gezonde bloedsuikerspiegel

Het is misschien niet het meest spannende onderwerp, dat weten wij ook, maar het is wel belangrijk om voor een gezonde bloedsuikerspiegel te zorgen. Je bloed is namelijk de grote vervoerder van energie in je lichaam en zorgt dus ook dat je glucose of bloedsuiker daar komt waar het nodig is. Maar hoe doe je dat dan, je bloedsuikerspiegel gezond houden?

Je lichaam is steeds bezig om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Is jouw bloedsuikerspiegel uit balans, dan merk je dat bijvoorbeeld aan deze dingen; vermoeidheid, hoofdpijn, droge huid, overmatige dorst, tintelingen en sugar cravings. Maar met deze tips help je je lichaam een handje.

Tips voor een gezonde bloedsuikerspiegel

Volgens gezondheidsplatform Mindbodygreen kan je je bloedsuikerspiegel op peil houden als je op deze 3 dingen let.

1. Wees voorzichtig met voeding die hoog scoort op de glykemische index

Wat is de glycemische index? Een systeem dat aangeeft hoe snel koolhydraten in je darmen worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Sommige producten hebben een hoge GI, terwijl anderen maar een lage GI hebben.

Aandacht besteden waar voeding valt in het systeem, is essentieel voor een gezonde bloedsuikerspiegel. Producten met een hogere glycemische impact zijn bijvoorbeeld aardappelen, brood en zelfs watermeloen. Appels, quinoa en groenten zoals spinazie hebben een lage GI.

Ben jij een echte zoetekauw? Zo houd je je bloedsuikerspiegel in evenwicht (en waarom dat belangrijk is)

2. Zorg dat je genoeg vezels binnenkrijgt

Naast groenten en fruit met een lage GI is het ook belangrijk dat je genoeg vezels binnenkrijgt. Vezels zijn essentieel voor een gezonde bloedsuikerspiegel. Eigenlijk zou je 25 tot 35 gram per dag binnen moeten krijgen, maar als je het over vijf maaltijden uitspreid (inclusief snacks) is dat maar vijf gram.

Wat je kan helpen om meer vezels binnen te krijgen, is natuurlijk om voeding te eten waar dat veel in zit. Denk daarbij aan volkoren brood, bonen, kikkererwten en natuurlijk groente en fruit.

3. Begin de dag met een work-out

We zeggen het vaker, maar regelmatig bewegen is belangrijk. Ook voor je bloedsuikerspiegel is dit gezond, want wanneer je sport, gaat je bloedsuiker van je bloedbaan naar je spieren. Maar wist je dat het moment waarop je sport ook van belang is?

10 x voeding die goed is voor je verteringsstelsel

Het beste moment voor je work-out is namelijk direct ‘s ochtends, nog voordat je gegeten hebt. Terwijl je slaapt, raakt het bloedsuiker in je lichaam namelijk op. Om dat te vervangen gebruikt je lichaam glycogeen uit je lever, ofwel opgeslagen suikers.

Als je dan direct ‘s ochtends je work-out doet gebruik je alle glucose in je systeem. Tegen de tijd dat je gaat ontbijten is je lichaam weer gevoelig voor insuline.

En mooi meegenomen; een gezondere bloedspiegel betekent een betere gezondheid in het algemeen.

Hangry? Deze 5 redenen zorgen voor een lage bloedsuikerspiegel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️