Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Beweging 12 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze holistische work-out maakt je lichaam sterk en je geest rustig

Springen en schreeuwen met je armen in de lucht om jezelf te ontladen van alle negatieve emoties. Burpees en squats, maar ook diep ademen met je ogen dicht en je handen op je hart. Bij Sanctum worden HIIT, kundalini, vechtkunst, breathwork en yoga met elkaar gecombineerd, waardoor mindfulness wordt geïntegreerd in de work-out. Wij zijn fan.

Het gaat erom dat je niet alleen flink wat calorieën verbrandt, maar je ook bewust bent van alles wat je voelt en ervaart tijdens een training, zonder interpretatie of oordeel.

Transpireren en transformeren

Deze nieuwe stijl van sporten komt – uiteraard – uit Amerika en ze noemen het: Mindful Fitness. Het begon een aantal jaar geleden met fitnessgoeroe Tyran Toomey, die met haar concept The Class stevig haar plek heeft ingenomen in de New Yorkse fitnesscultuur. The Class is een HIIT-work-out gecombineerd met elementen uit yoga, sjamanisme en meditatie.

Intuïtief vasten: het nieuwe intermittent fasting

De duurde even maar nu is er in Amsterdam eindelijk een antwoord op deze trend: Sanctum. Het is een holistische work-out ervaring, die het lichaam kracht geeft en de geest verruimt. En het mooie is dat je kunt kiezen uit (momenteel 3) verschillende te gekke locaties, namelijk de Dominicuskerk, het Vondelpark en de Akhnaton, een oude club in Amsterdam.

In plaats van naar de kerk gaan

Deze locaties lijken misschien wat random gekozen voor een sportles, maar dragen bij aan het concept. Waar mensen vroeger naar de kerk (en pre-corona naar de club) gingen, om met gelijkgestemden samen te zijn, spanning te ontladen en het gevoel van saamhorigheid te creëren, kunnen ze nu naar Sanctum. Een community rondom mindful bewegen.

Want in een wereld vol onzekerheid, zoeken mensen naar een veilige ruimte, waar ze een gevoel van blijheid en ontspanning kunnen ervaren, zonder oordeel of etiket opgeplakt te krijgen. Een plek waar ze alle emoties kunnen uiten en zich kunnen richten op fysieke, mentale en spirituele ontwikkeling. De kerk, de club, maar ook het park zijn daar uitermate geschikt voor.

Silent disco headphones

Een les duurt 50 minuten en bestaat uit een serie oefeningen, waarbij je met blote voeten op een yogamatje (en eventueel met gewichtjes om je polsen en enkels) staat en je lichaam uitdaagt voor een mentale en conditionele ontlading. Om de alles goed te kunnen horen en beter naar binnen te kunnen keren, draagt iedereen een silent disco headphone.

Onverwachts lekker: maak jouw vegan ijskoffie eens met avocado

Zo heb je dus ook nooit het probleem dat je de instructeur niet goed hoort, omdat je achterin de klas staat. Of dat je de muziek niet goed hoort, omdat je te ver van de speaker staat verwijderd. En die muziek, die is nogal belangrijk! Om alvast in de sfeer te komen, kun je de zorgvuldig samengestelde playlists hier beluisteren.

Kracht van de herhaling

De training bestaat uit 5 onderdelen. Na een korte meditatieve opwarming, begint de eerste fysieke uitputting van het lichaam. Vervolgens duik je dieper in je bewustzijn door te ontspannen en verbinden met je lichaam. Daarna volgt een laatste climax voor je spieren en je conditie, waarna je weer eindigt met een welverdiende meditatie.

Oprichters Luuk en Gab geloven in de emotionele expressie en de kracht van de herhaling, omdat deze elementen kunnen helpen om van het bewuste naar het onderbewuste te bewegen. Het resultaat is een fit en gezond lichaam, innerlijke kracht en heilzaam gevoel van vreugde en bevrijding. Klinkt misschien wat zweverig, maar het werkt. Probeer het zelf maar!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️