Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 5 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

Intuïtief vasten: het nieuwe intermittent fasting

Nadat veel mensen het intermittent fasting hebben omarmd, of juist hebben geleerd om intuïtief te eten, is er een combinatie van beide lifestyles ontstaan, genaamd (je raadt het al) intuïtief vasten. Bij deze manier van eten gebruik je periodiek vasten, maar de focus ligt op luisteren naar je lichaam en wat het nodig heeft.

Het is geen manier om gewicht te verliezen, maar om je stofwisseling te verbeteren en zo ontstekingen en ziektes tegen te gaan.

3 maaltijden per dag is achterhaald

De Amerikaanse dr. Will Cole is de bedenker van de nieuwe ‘rage’ die wordt bejubeld door Gwyneth Paltrow, en heeft een handleiding gemaakt voor het intuïtief vasten. Naast de uitleg over deze manier van eten, bevat het boek een 4-wekenplan, een hele hoop recepten en een concreet plan van aanpak, zodat je de vast- en eetmomenten kunt aanpassen aan jouw levensstijl.

Nu klinkt voor sommigen het idee van vasten door maar 1 of 2 maaltijden per dag te eten misschien nog altijd heel extreem. Tegelijk voelen veel mensen zich slachtoffer van hun dagelijkse eetgewoontes: 3 maaltijden per dag, plus tussendoortjes. Dit vaste eetschema is de norm geworden, maar is niet voor iedereen natuurlijk of optimaal.

Wat er in je lichaam gebeurt als je aan het vasten bent

Je lichaam resetten

Volgens dr. Will Cole krijg je door het eten van 3 maaltijden per dag een stroeve stofwisseling, wat weer kan leiden tot ontstekingen, overgewicht en ziekte. “Miljoenen jaren hebben onze lichamen eigenlijk het best gefunctioneerd door regelmatig te vasten. Met zijn flexibele programma helpt hij jou om je lichaam in 4 weken te resetten, je stofwisseling te verbeteren, je cellen te vernieuwen en je hormonen weer in balans te brengen.” zo zegt Cole.

Genoeg gegeten maar tóch plek voor een toetje? Daar is een verklaring voor

Hij geeft de effectiefste manieren om te vasten en te eten, zodat je de meeste gezondheidsvoordelen kunt halen door rust en herstel te combineren met gezonde en lekkere recepten bomvol voedingsstoffen. Verder staat het boek staat vol met wat Will heeft geleerd over het remmen van ontstekingen, het herstellen van je balans, het verbeteren van je stofwisseling en het resetten van je darmflora.

Luisteren naar je intuïtie

Je wordt bij intuïtief vasten niet gestraft, en hoeft jezelf niets te ontzeggen. Het enige lastige verzoek is het luisteren naar je jezelf, je eigen lichaam, je intuïtie. En dat is soms knap lastig. Maar volgens Gwyneth Paltrow, die zelfs het voorwoord van het boek schreef, voel je je na de 4 weken op je best.

Gwyneth: “Na jaren van verschillende diëten uitproberen – variërend van macrobiotisch en veganistisch tot sapkuren – is ze ervan overtuigd dat intuïtief eten het enige is dat werkt. En het is niet heel makkelijk, maar als je Wills stem als leidraad gebruikt om je lichaam opnieuw te ijken en om te leren aanvoelen waar het om vraagt en hoe je daarop kunt reageren, dan lukt het!”.

Het 4-wekenplan: week 1

In de eerste week reset je je lichaam door 12 uur per dag te vasten. Dit is volgens Cole de ideale manier om je lichaam eraan te laten wennen en om metabole flexibiliteit te ontwikkelen, zodat je kunt genezen van onderliggende gezondheidsproblemen. Je kunt in deze week bijvoorbeeld om 08.00u ‘s ochtends ontbijten en na 20.00u ‘s avonds niet meer eten.

Week 2

In de tweede week verleng je je vastenperiode tot 14.00u tot 18.00u. Zo komt je lichaam in een diepere staat van ketose en krijgt het langer de tijd om je stofwisselingssysteem op te laden en de krachtige genezingsmechanismen te activeren. Er zijn geen vaste tijden, want het is een intuïtief vastenplan. Als je je goed voelt bij 14.00u, kun je het eventueel oprekken naar 18.00u.

Week 3

De derde week is het pittigst. Deze week ga je om de dag 20 tot 22 uur vasten en richt je je op celvernieuwing. Het is een soort yogales voor je stofwisseling, waarbij je kracht en flexibiliteit opdoet. Als het goed is levert deze week het meeste voordeel op, zoals ziektepreventie, een langere levensverwachting, een toename van stamcellen en het terugdringen van celveroudering.

‘Raw eating’: dit is wat je eet als je een rauw dieet volgt

Hoe ziet zo’n dag eruit? Nou, je kunt op elk moment van de dag een maaltijd eten, zolang je dat maar doet in die 2 – 4 uur durende eetperiode. Feitelijk heb je alleen tijd voor hooguit één kleine overgangsmaaltijd (zoals een bouillon of een soepje), een hoofdmaaltijd en misschien een snack. Het belangrijkste doel is om deze week minstens 3 keer 20 – 22 uur te vasten.

Week 4

In de vierde week van de flexibele vastenmaand probeer je net als in de eerste week 12 uur achter elkaar te vasten. Maar deze week experimenteer je ook met koolhydraatarme dagen, waarbij je minimaal 2 tot 4 dagen probeert te matigen met koolhydraten. Met deze methode gebruik je zowel het vasten als een koolhydraatarm dieet als hulpmiddel om aan te voelen wat het beste werkt voor jou.

Samengevat

Dit 4-wekenprogramma is slechts een richtlijn en Cole moedigt je aan om dicht bij jouw eigen gevoel te blijven en het plan aan te passen naar jouw persoonlijke wensen. Het gaat vooral om het loslaten van het idee dat je 3 keer per dag móet eten en iedere keer als je trek hebt een snack moet pakken.

https://www.bedrock.nl/hangry-emoties/

Je eet wanneer het hongergevoel op komt en stopt zodra je het gevoel hebt voldoende te hebben gegeten. Af en toe sla je een maaltijd over, als je merkt dat je eigenlijk amper trek hebt. Grappig is dat als je minder maaltijden eet, maar wel volwaardige, met volkoren granen en groente, je minder trek krijgt in allerlei tussendoortjes. En zo gaat dat periodiek vasten eigenlijk vanzelf.

Niet wetenschappelijk bewezen

Waar haalt hij al die wijsheid vandaan, vraag je je misschien af? Dr. Will Cole is specialist in het klinisch onderzoek naar onderliggende factoren bij chronische ziektes. Daarnaast is hij co-host van de podcasts Goodfellas en Keto Talk, en heeft hij inmiddels ruim 242K volgers op Instagram, 10K volgers op Twitter en 57K volgers op Facebook verzameld.

Is alles uit zijn boek wetenschappelijk bewezen? Vast niet. Maar de 70 bijgeleverde recepten zijn wel erg smakelijk, gezond én lekker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️