Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 5 okt 2021
Leestijd: 6 minuten

Een 6-uur-durende Magic Truffle Bodywork Ceremony? We namen de proef op de som

In het kader van bewust en gelukkig leven, proberen we heel wat alternatieve routes naar een gezond lichaam én gezonde geest. Van yoga nidra tot intermittent fasting en van een vegan challenge tot microdoseren met truffels. Al eerder maakten Bedrock’s podcast duo Rosa en Lisanne een Bedrock Talks aflevering over de werking van microdosering met truffels. Dit keer ondergingen we een heuse reiki én truffelmassage onder begeleiding van een professional. Hoe gaat zoiets?

Zenuwachtig, maar ook enthousiast stapte ik op de fiets van mijn huis in Amsterdam-West richting het pontje naar Amsterdam-Noord. Na zo’n 30 minuten fietsen kwam ik aan bij het thuis van Eline de Groot. Daar doet ze holistisch bodywerk onder de bijpassende naam Mystic Temple.

We begonnen vroeg (zo rond een uur of 10 in de ochtend), want op die manier hadden we de hele dag, hoefden we niet te haasten en zat ik – als het goed is – rond 4 uur weer op de fiets terug naar huis. Yes, dat lees je goed: deze bijzondere sessie, een Magic Truffle Bodywork Ceremony, duurt zo’n 6 uur.

Wat kunnen psychedelica betekenen voor onze (mentale) gezondheid?

Eline is al 11 jaar (!) bezig met holistisch bodywork op verschillende manieren. Ze werkt veel met HSP’ers (een highly sensitive person) en wie bezig is met een bewust leven, wat meer is in lijn met zichzelf. Hoe?

Naast het fysiek masseren werkt Eline met de ongeziene wereld door middel van energiewerk en instrumenten. “Het is een sjamanistische manier van werken waar ik als een kanaal fungeer tussen de ongeziene en de fysieke wereld. Ik laat me leiden door iets groters wat me vertelt waar ik mijn handen moet plaatsen, om iemand met met z’n kern, met de ziel te verbinden.”

De truffels

Dan het truffelgedeelte: even een korte recap naar microdosering en truffels. Al jaren wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van psilocybine (de werkende stof in paddo’s en ‘magic’ truffels) op ons brein. Want wat blijkt? Het nemen van hele kleine doseringen (zo’n een tiende van een tripdosis) kan zorgen ervoor zorgen dat ons brein nieuwe paden gaat leggen, wat het normaal niet zou doen. Aha.

Omdat je zo’n kleine dosering neemt, trip je niet, maar voel je je hoogstens wat vrolijker en energieker. Mits je jouw ‘sweet spot’ vindt. Daarnaast neem je wel net genoeg, om de voordelen die zo’n paddenstoel kan bieden, te ervaren.

Denk aan meer creativiteit, focus en productiviteit. Allemaal redenen waarom het microdoseren van truffels, maar ook LSD, in Sillicon Valley een gigantische hype is. Je kunt gewoon je dagelijks taken doen, maar je hebt veel minder last van ruis om je heen.

Psychedelica als medicijn: Malu gaat op truffel retreat in Amsterdam

Toch kan je je afvragen of zo’n microdosering niet meer kan doen alleen zorgen dat we harder en effectiever gaan werken, het brengt is immers ook in een vrolijkere stemming. De reden dat er nu ook onderzoek wordt gedaan naar psychedelica in een meer therapeutische setting.

Bij een sessie met Eline kan er aan verschillende thema’s worden gewerkt: stress, rusteloosheid, hoogsensitiviteit, slaapproblemen of bijvoorbeeld onverwerkte emoties.

There we go

Zo is ook deze Magic Truffle Bodywork Ceremony tot stand gekomen. Hierbij neem je geen microdosering, maar iets meer, waardoor je iets meer voelt van de psychedelica dan bij een microdosering, nog steeds zonder dat je écht tript. Het doel hiervan is om met blokkades en emoties aan de slag te gaan terwijl je volledig onder begeleiding van een coach bent en dit geval ook nog gemasseerd wordt én een reiki behandeling krijgt.

Ik nam een (ontzettend lekker) zelfgemaakt truffelchocolaatjes van Eline in ontvangst. We dronken wat thee en bespraken het voorgesprek wat een een week eerder via een videocall hadden nog eens door. Wat zijn mijn intenties? Wat verwachtte ik ervan? Wat waren mijn eerdere ervaringen met psychedelica? En aan welke onderwerpen wilde ik graag ‘werken’?

Niet veel later was het tijd om te liggen. Wierook aan, gedimde lichten en een warm, maar kalm aangeklede ruimte: de treatment kon beginnen. Samen deden we een meditatie en al snel bleek: ik ben best gevoelig voor psychedelica, want al na zo’n 20 tot 30 minuten voelde ik de truffels hun werk beginnen te doen.

Mee op reis

De massage nam me mee in allerlei verschillende fases: de zachte massage liet me fijn en veilig voelen. En warm. Het was een nieuwe ervaring om én heerlijk gemasseerd te worden én in mijn hoofd subtiel te worden meegenomen op reis door de truffels. Kleuren, warme en fijne gevoelens en drukkende handbewegingen op mijn rug. Om op zijn minst bijzonder te noemen.

Hoe ademen therapeutisch kan werken

Even later ging de massage van wat zachter naar intensievere bewegingen, alsof mijn ‘trip’ werd aangevoeld. Of mijn trip reageerde op de bewegingen, dat kan natuurlijk ook. Enfin, als een wisselwerking van elkaar werd ik meegenomen op een reis van emoties, gedachtes en dromen.

Mooie emoties, maar ook wat lastigere, onzekere momenten kwamen naar boven. En omdat je op z’n tafel ligt en eenmaal bent begonnen aan de treatment, kan je dan ineens niet meer zo makkelijk weglopen van je gevoelens. Je bent er met een reden, met een intentie.

Tussendoor vraagt Eline je dan ook hoe je je voelt en ben je helemaal vrij om gevoelens te delen. Het hoeft niet, zo had ik daar zelf niet tot in detail behoefte aan, en wil ik deze ervaring liever zelf op z’n beloop laten.

Reiki

Omdat Eline ook als reikimaster gecertificeerd is, wordt ook reiki in de behandeling meegenomen. Reiki is een manier om met handleggingen kwaaltjes weg te nemen. Klinkt zweverig? Valt mee. Reiki heeft alles te maken met universele energie. Ga maar eens na: als je je knie stoot, grijp je ook meteen naar je knie.

Omdat je van te voren hebt besproken waar je last van hebt (zowel lichamelijk als emotioneel) weet Eline precies aan welke plekken ze moet werken.

Magic mushrooms die werken als antidepressiva, kan dat?

Na een paar uur is het dan zover en loopt de behandeling langzaam af. Het hoogtepunt van de werking van de truffels is inmiddels lang en breed voorbij. Ik krijg even de ruimte om me aan te kleden en tijd voor mezelf te nemen.

Ook leuk: ik krijg een stuk papier en krijtjes om de mooie ervaring die ik hard in kleuren op papier te zetten. Ook voor iemand die niet creatief is aangelegd als het aankomt op tekenen, was het fijn om m’n gevoelens op een andere manier te uiten dan ze op te schrijven of ze te bespreken.

After flow

Niet veel later kwam Eline met een heerlijke warme vegan en home made soep en quiche de kamer binnengelopen en weer een heerlijke kop thee. Na een fijne nabespreking was het alweer tijd om helemaal uit geroesd en zen mijn fiets weer terug te pakken naar het pondje.

Een bijzondere ervaring, die ik niet snel zou vergeten. En waarvan de after blues of inzichten nog wat later kunnen indalen. Of zoiets ook voor jou is, kan je samen met haar bespreken. Net zoals de dosering; ben je onervaren, dan neem je wat minder dan wanneer je al wat hebt geëxperimenteerd met psychedelica en wellicht iets meer wilt proberen.

Eline biedt de Magic Truffle Bodywork Ceremony aan, maar ook een Sjamanistische Massage Therapy en een Orgaan Massage. Benieuwd naar Eline en haar behandelingen? Bekijk dan haar website.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️