Romy van Poppel
Romy van Poppel Psyche 5 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Microdosing & psychedelica: de medicijnen van de toekomst?

Wie denkt aan microdosing, denkt wellicht aan vrije creatieve geesten in Sillicon Valley die hun productiviteit en creativiteit willen verhogen, maar deze kleine hoeveelheden psychedelica kunnen veel meer dan dat. Deze natuurlijke stoffen met hun helende werking worden ook wel plantmedicijnen genoemd.  

Drugs are bad, right? Toch slikken we jaarlijks heel wat synthetische medicatie. Met iedere pil komt weer een bijwerking, waar dan ‘toevallig’ weer een andere pil voor is. Deze industrie heeft er baat bij dat mensen ziek blijven, want er wordt veel geld verdiend.

Ondanks dat, hebben de meeste mensen nog altijd veel vertrouwen in de farmaceutische industrie en is het gebruik van psychedelica als medicijn nog taboe. Tijd om daar verandering in te brengen!

Plantmedicijnen

Want deze plantmedicijnen hebben amper bijwerkingen en een enorm helende werking. Er zijn mensen die voorheen niets aan antidepressiva hadden, maar wel baat hebben bij deze natuurlijke stoffen. Ook als je kerngezond bent, kan microdosing veel voor je betekenen. 

Microdosen kan met verschillende stoffen zoals LSD, THC en truffels. Zeker wanneer je benieuwd bent naar meer creativiteit of productiviteit, kan je dit kan je relatief veilig op eigen initiatief doen. Wanneer je je aan de richtlijnen en hoeveelheden houdt (1/10e tot 1/20e van een volledige dosis) kan je gewoon je dagelijkse dingen doen. Werken, sporten of studeren zullen juist beter en gemakkelijker gaan!

Lees ook: Deze microdosing truffels moeten de wereld gaan veranderen

Ik ging dit avontuur samen met een goede vriendin aan. Omdat wij benieuwd waren naar de diepere lagen van onszelf en de helende werking, kozen wij ervoor om dit onder begeleiding van een coach te doen. Dit traject bestaat uit een uitgebreide intake, het zetten van een intentie, persoonlijke begeleiding, drie bijeenkomsten met integrerende opdrachten en een microdosing kit met onder andere psylocibine, de hallucigene stof in truffels.

Werking

Psylocibine lijkt moleculair gezien op serotonine, de stof die in onze hersenen verantwoordelijk is voor ons geluksgevoel. Wanneer we psylocibyne nemen, wordt het gebied waarin ons ego zich bevindt minder actief wat voor meer ontspanning en rust zorgt.

Ook is onderzocht dat de doorbloeding in hypothalamus afneemt waardoor stress afneemt.

Voordelen

Microdosing kan als therapeutisch middel dienen, omdat het doorgaans een positief effect op je humeur heeft en kan ervoor zorgen dat je vanuit een ander perspectief naar bepaalde zaken in je leven kijkt. Daarom is het een mooi middel in de strijd tegen mentale klachten zoals depressie, verslavingen, burn-out of ADHD.

Ook kan het zorgen voor verdieping in je persoonlijke ontwikkeling doordat je meer in het huidige moment leeft, inzichten krijgt over jezelf en je leven, een ander perspectief krijgt en meer verbinding voelt met jezelf en anderen.

Ook interessant: ‘Ik kon opeens als een ander persoon naar mezelf kijken’ – hoe ayahuasca het leven van Coen redde (deel 2)

Microdosing helpt je duurzame positieve veranderingen in je leven door te voeren doordat de twee hersenhelften beter met elkaar communiceren en makkelijker nieuwe verbindingen aanlegt.

Onze ervaring

Door het onder begeleiding te doen van een ervaren coach, weet je zeker dat je het juiste doet wat bij jou en jouw intentie past. Ondanks dat je zeer kleine hoeveelheden tot je neemt kan het best spannend zijn. Angsten voor een trip en onzekerheid over wat het met je gaat doen, kunnen om de hoek komen kijken.

Dan is het fijn te weten dat ook dit onderdeel is van jouw innerlijke proces en dat er altijd een coach is waar je op terug kan vallen.

Veel mensen geven aan zich assertiever te voelen en meer vanuit hun hart te spreken. Ook dit kunnen wij beamen. Er is verdriet en angst naar boven gekomen, waar we eerst weerstand tegen boden, maar wat daarna gevoeld en geheeld mocht worden.

Annemijn werd creatief en enorm productief. Ik had verwacht (lees: gehoopt) dat ik flink wat bergen werk kon verzetten, maar helaas was dit voor mij helemaal niet het geval. Aan het begin van het traject was mijn intentie loslaten en accepteren wat is. Natuurlijk kreeg ik juist die les om om te gaan met het loslaten van verwachtingen.

Meer weten over microdosing en onze ervaringen? We spreken hierover verder met onze coach in onze podcast, Brandstof de podcast. Klik hier om direct naar de aflevering te gaan op Spotify, Apple Podcast of SoundcloudRomy van Poppel schrijft voor Bedrock over (werk)geluk én is directeur bij Flink en host bij Brandstof de podcast. Volg haar op Instagram via Ondernemer in geluk. Annemijn is co-founder en host bij Brandstof. Meer weten over microdosing of The Microdosing Coach, ga hier naar haar website. Op 7 nov organiseert zij weer een cursus waar je bij kan zijn!  

Meer leren over psychedelica?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️