Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 4 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Aan het hoesten? 6 natuurlijke tips om van je (vastzittende) hoest af te komen

Last van een hoestje? Niets zo vervelend als het drukkende gevoel op je borst en slijm in je keel die je de hele nacht wakker houden. Naast dat het vervelend is en het je nachtrust kan verstoren, kan hoesten ook ontzettend pijnlijk zijn én een teken van een opkomende griep. Hoe kom je op een natuurlijke manier van een hoest(bui) af?

Een hoest komt in verschillende vormen en maten. De bekende kriebelhoest ofwel de droge hoest en een vastzittende hoest.

Verschillende hoesten

Een kriebelhoest is zo’n hoest die ineens komt opzetten en dan is het écht niet meer mogelijk je gesprek voort te zetten. Het vervelende is: hoe erger je hoest, hoe erger de kriebel wordt.

Vastzittende hoest

Maar dan heb je ook nog de vastzittende hoest. Daarbij heb je letterlijk het gevoel dat ‘ie ‘vastzit’ in je borst. Er zit dan zoveel slijm in je luchtwegen dat je het niet zo makkelijk kan ophoesten. Daarom wordt ‘ie ook wel een natte of productieve hoest genoemd, je kan er immers nog mee praten.

Must read: Waarom het een goed teken is dat je ziek wordt

Een verkoudheid kan wegtrekken, maar met een vastzittende hoest kan je nog dagen zitten. Hoewel een vastzittende hoest meestal vanzelf weer overgaat, zijn er een paar natuurlijke manieren om van de hoest af te komen:

Ventileren

Er zijn allerlei oorzaken voor vastzittend slijm, zoals een verkoudheid, maar het kan ook droge of koude lucht zijn. Ook vuile lucht en stoffige ruimtes zijn een bekende oorzaak. Zorg er daarom voor dat je huis en zeker je slaapkamer goed worden geventileerd.

Ook lezen: Luchtvervuiling is erger in de winter – zo reinig je de lucht in je huis

Stomen

Kook water in een grote pan en drup er wat eucalyptusolie in. Hang je hoofd boven de pan en sluit het af met een theedoek zodat je de hete damp en eucalyptus goed kan opnemen. Op deze manier wordt het slijm in je keel losgeweekt.

Extra kussen

Als je last hebt van een vastzittende hoest met veel slijm, kan het helpen om op een extra kussen te slapen zodat je hoofd iets hoger ligt. Dat maakt het ademhalen makkelijker in de nacht.

Water drinken

Genoeg water drinken is altijd belangrijk, maar al helemaal als je last hebt van een hoest. Vooral warme dranken hebben een verzachtende werking. Ga voor een gemberthee of kurkumathee bijvoorbeeld. Honing (of nog beter: manukahoning) kan wonderen doen voor een pijnlijke keel.

Ook interessant: Meer water drinken, maar hoe dan?

Gorgelen

Bij een vastzittende hoest zijn de slijmvliezen wat gezwollen. Dat kan je verminderen door te gorgelen met zout water. Op die manier kan het slijm makkelijker worden afgevoerd.

Eat spicy

Goed nieuws voor wie van pittig eten houdt en last heeft van hoestbuien: pittig eten werkt als oplosmiddel voor slijm in je keel en neus! Maak deze pittige spinaziesoep met gember en garam masala kruiden of deze vegetarische spicy ramen (pittige noedelsoep)!

Vind je vast ook interessant: Zorgt pittig eten ervoor dat je langer leeft?

Don’ts bij hoesten

Nu je bij een hoestbui weet wat je wél moet doen om het te verhelpen, is het ook handig om te weten wat je vooral níét wilt doen:

Je keel schrapen

Wanneer je een vastzittende hoest hebt, is het lastig om je keel helemaal niet te schrapen. Je wilt immers van het slijm af. Toch wil je dat zo min mogelijk doen, omdat het een schrale keel kan veroorzaken dat op zijn beurt weer zorgt voor een prikkel om te gaan hoesten.

Wil je uit de vicieuze cirkel van hoesten komen? Dan wil je dus écht niet te vaak je keel schrapen. Niet meer dan ‘nodig’ is tenminste.

Geen zuivel

Zoals je je misschien kan voorstellen, stimuleert het eten of drinken van zuivel de slijmvorming in je keel juist en maakt het je slijm dikker. Dus: skip the dairy!

Blijft de hoest aanhouden of krijg je last andere symptomen? Neem dan contact op met de huisarts!

Meer tips tegen (winter)kwaaltjes:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️