Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 21 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Zorgt pittig eten ervoor dat je langer leeft?

Houd je van pittig eten? Dan mag je in je handjes klappen. Veel kruiden bezitten antioxiderende en anti-ontsteking effecten. En dan is er nog iets: pittig eten zorgt er mogelijk voor dat je langer leeft.

Onderzoekers van de Universiteit van Vermont hebben aangetoond dat de consumptie van hete, rode chili pepers in verband staat met een vermindering in sterftegevallen van 13 procent. De studie – welke is gepubliceerd in PLoS ONE (Public Library of Science One) – toont hiermee aan dat pittig eten mogelijk je leven kan verlengen.

Het onderzoek

Met behulp van een nationale enquête (the National Health and Nutritional Examination Survey) is de data verzameld van meer dan 16.000 Amerikanen. De onderzoekers onderzochten verschillende kenmerken van de deelnemers, in verhouding tot de consumptie van hete, rode chili pepers.

Vervolgens observeerden de onderzoekers het aantal doden en analyseerden ze de specifieke doodsoorzaken. Het dodenaantal onder deelnemers die geen rode chili pepers aten lag hoger dan bij deelnemers die het product wél consumeerden.

Ook interessant: Waarom gezond eten niet altijd genoeg is

Een mogelijke verklaring hiervoor ligt bij de Transient Receptor Potential (TRP) kanalen. Deze kanalen – welke cellen triggeren om te reageren op veranderingen in hun omgeving – zouden voor een deel verantwoordelijk zijn voor de waargenomen relatie, zeggen de auteurs van de studie. Het zijn primaire receptoren voor prikkelende middelen zoals capsaïcine; de stof die rode pepers heet maakt.

Toch kunnen er nog weinig conclusies worden getrokken aan de hand van dit onderzoek. Het bewijs is gebaseerd op slechts één grote populatie. Om een goed beeld te krijgen van het verband tussen rode chili pepers en sterfte zouden er meerdere onderzoeken moeten worden gedaan, in verschillende delen van de wereld. Maar da’s best pittig.

Meer food?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zorgt pittig eten ervoor dat je langer leeft?
Sluiten