Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 3 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Luchtvervuiling is erger in de winter – zo reinig je de lucht in je huis

Een schone lucht in je huis is erg belangrijk. Een beetje stof kan geen kwaad, maar wanneer er veel stof en bacteriën in je huis rondzwerven, kan je hoofdpijn krijgen en zelfs ziek worden. Wist je dat in de winter de lucht in huis extra vervuild is? 

Als het koud wordt buiten, is er niets fijners dan de deur en ramen dicht draaien en het thuis knus en gezellig maken. Maar tijdens de winter veel thuis zitten, is niet per se de meeste gezonde optie.

Vervuiling in huis zie je niet

Het lastige van een vervuilde lucht is dat je het met het blote oog niet kan zien. Een vervuilde lucht heeft namelijk niet alleen te maken met (sigaretten)rook, maar met een tal van kleine deeltjes. Milieuconsultant Marilee Nelson meent dat ondanks dat je huis misschien heel lekker ruikt, de lucht toch niet bepaald schoon hoeft zijn.

Volgens de expert heeft het te maken met allerlei deeltjes die komen uit de dampen van meubels, bouwmaterialen, producten met geurtjes (luchtjes en beautyproducten) en de was. Dan zijn er ook nog eens deeltjes afkomstig uit plastic en andere materialen. Met andere woorden: er zweeft een hoop ‘troep’ in je huis rond, zonder dat je het kan zien.

Meer vervuiling in de winter

In de zomer staan de ramen en deuren vaak open waardoor de vuile lucht vanzelf zijn weg naar buiten maakt en plaats maakt voor verse en frisse lucht. Je raadt het al: in de winter zijn de deuren en ramen dicht waardoor de luchtventilatie stil komt te staan. Maar met 3 graden het raam de hele dag open zetten, is weer een beetje veel van het goede. Daarnaast is de lucht in huis vaak droger in de winter omdat de verwarming op volle toeren draait. Maar, daar is een oplossing voor.

Schone lucht in huis: dat doe je zo

Gelukkig kan je lucht in huis lekker schoon en ‘vers’ te houden, zonder de ramen en deuren uren open te hebben staan.

Open je ramen af en toe

Dat het winter is en wat kouder buiten, betekent niet de ramen nu 3 maandenlang op slot hoeven. Het raam elke dag een paar minuten openzetten (of een uur, zoals mijn moeder áltijd doet…), zorgt voor een hoop verse lucht en ventilatie.

Tip: zet je slaapkamerramen begin van de avond eventjes open, want slapen doe je beter in een frisse kamer!

Geen zin in schoonmaken? Zo zet je het om naar de ultieme zentraining

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Chemische schoonmaakmiddelen zijn bijna letterlijk een killer voor de frisse lucht in je huis. Stap daarom over naar natuurlijke schoonmaakmiddelen. Expert Nelson begon daarom zelf een natuurlijke schoonmaakmiddelen lijn Branch Basics.

Een luchtreiniger

Het is een prijzige aankoop (zo’n €449,-), maar wél een duurzame. Als je bijvoorbeeld een luchtreiniger van Dyson koopt, heb je een luchtreiniger, ventilator en verwarming in één. De lucht uit de kamer wordt aan de onderkant van het apparaat naar binnen gezogen. De luchtreiniger filtert tot 99,95 procent van de allergenen en pollen uit de lucht. Vervolgens blaast de reiniger schone warme of koude lucht aan de bovenkant de ruimte in.

Welke methode je ook kiest, je kan nu dus zelf zorgen voor een frisse en gezonde lucht in huis! Heerlijk frisse kunnen in- en uitademen thuis is wel zo fijn.

Dit artikel verscheen eerder op Roomed.nl

Meer gezondheidtips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Luchtvervuiling is erger in de winter – zo reinig je de lucht in je huis
Sluiten