Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 11 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom het een goed teken is dat je ziek wordt

Een snotterneus, kriebelhoest en een lichaamstemperatuur van boven de 39 graden lijken doorgaans geen tekenen dat het geweldig goed gaat met je lichaam. Toch blijkt niets minder waar legt natuurvoedingscoach en orthomoleculair voedingsdeskundige Anne de Meulmeester uit aan Bedrock. Ziek zijn is namelijk een teken dat je lichaam hartstikke lekker bezig is. 

Dat levert natuurlijk gefronste wenkbrauwen op. Een ziek lichaam is toch een teken van een zwak immuunsysteem? Elke cel lijkt pijn te doen, je bent nat van het zweet, kunt niets eten en hoopt dat je nóóit meer zo ziek wordt.

En inderdaad: je lichaam heeft het op dat moment zwaar te verduren, maar toch is dat volgens de Meulmeester een goed teken. Hoe zit dat?

Je zieke lichaam vecht

Wat er gebeurt als je ziek bent, is simpelweg dat je lichaam in gevecht is met bacteriën of virussen. Die strijdt kan er nogal hard aan toe gaan en dat veroorzaakt dat je je niet goed voelt. Je krijgt geen meer hap door je keel, krijgt zweetaanvallen en voelt je lichaam zwakker worden.

Je lichaam zet alles op alles om het te winnen van de indringers en op die blaren moet je dan even zitten. Maar dat is nu juist het goede nieuws: het is een teken dat je lichaam zich verzet. Zie het als een ruzie of aanval: je laat niet over je heen lopen en dus bijt je van je af.

Ook lezen: Ziektes verhelpen met de juiste voeding: deze experimenten zijn het bekijken waard

Als je eenmaal ziek bent geweest, is je lichaam trouwens ook nog zo slim om antistoffen tegen dat specifieke virus aan te maken, zodat het virus de volgende keer wordt herkend.

Viroloog en influenza-deskundige Ab Osterhaus vertelt daarover in een interview met RTL Nieuws: “Als je een bepaald influenzavirus hebt gehad, dan ben je daar voor een jaar of 5 tegen beschermd. Daarna verandert zo’n virus vaak weer.”

Nooit ziek?

Andersom kan het overigens ook betekenen dat als je nooit tot weinig ziek bent, dat niet per se betekent dat je übergezond bent. Sterker nog: dat je weinig ziek bent of koorts krijgt zou volgens de Meulmeester ook kunnen duiden op het feit dat je lichaam niet in staat is om te strijden tegen indringers. En dat zou juist géén goed teken zijn.

Ziet op vakantie

Nooit ziek worden, kan namelijk te maken kan hebben met stress die je immuunsysteem onderdrukt, waardoor je dus wel ziek wordt als je eindelijk rust neemt of vakantie hebt. Word je nooit of niet zaak ziek, dan kan dat veroorzaakt worden doordat je onderliggende klachten hebt die je immuunsysteem beïnvloeden.

Gezond eten

Als je dan gezonder gaat eten en leven, kan je in eerste instantie (even) ziek kan worden, omdat je lichaam dan (eindelijk) die ziekteverwekkers te lijf kan.

Ook is het zo dat de ene persoon vatbaarder is om ziek te worden en vaker griep krijgt dan de ander, en dat deels erfelijk bepaald is.

Haar advies? Laat jezelf controleren bij de dokter of huisarts. Een gezond lichaam heeft gezonde, verse en échte producten nodig, dus zorg voor minimaal 400 gram groenten per dag!

Best magisch he, dat lichaam van ons?

Meer gezondheid?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️