Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 11 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

Mindfulness in ziekenhuizen? Artsen zijn om

Op Bedrock hebben we al veel geschreven over mindfulness. Zo schreven we dat mediatie veel positieve effecten heeft op je gezondheid en zelfs je brein kan veranderen. Wij waren al overtuigd, maar inmiddels zijn steeds meer artsen dat ook.

Vraag en aanbod

In de meeste Nederlandse ziekenhuizen wordt tegenwoordig complementaire zorg aangeboden. Uit een inventarisatie-onderzoek van het Louis Bolk Instituut dat vorig jaar is gedaan, blijkt dat 94 procent (en dat is veel) van de Nederlandse ziekenhuizen één of meerdere vormen van complementaire zorg aanbieden.

Dit is het verschil tussen meditatie en mindfulness

Het aanbod is heel breed; het kan onder andere gaan om massages, aromatherapie, creatieve therapie, mediatie en hypnotherapie. Het is maar net waar de patiënt behoefte aan heeft.

Verschillende behandelingen

Sommige behandelingen zijn wetenschappelijk onderzocht en zijn een belangrijk onderdeel van een behandeltraject. Mindfulness maakt bijvoorbeeld deel uit van het reguliere behandelplan na een hartoperatie. Andere behandelingen zijn gewoon een extraatje voor de patiënt. Je moet dan denken aan een hand- of voetmassage voor een operatie.

Het doet misschien wel niet direct iets voor de gezondheid, maar patiënten ervaren het vaak als een fijne, persoonlijke vorm van aandacht. Tijdens zo’n massage hebben patiënten de ruimte om hun angsten en zorgen te delen en vaak verandert dan hun beleving van pijn.

De zorg krijgen waaraan je behoefte hebt

Het meest populair zijn ‘mini-body-interventies’, zoals geleide visualisatie, hypnotherapie en mindfulness. Bij geleide visualisatie beeld je jezelf in dat je op een andere, fijne plek bent. Bij hypnotherapie wordt hypnose ingezet om klachten te verminderen.

Het bewijs dat mindfulness je seksleven écht kan verbeteren

Het is een vorm van sterk geconcentreerde aandacht, terwijl je diep ontspannen bent. Mindfulness kan van invloed zijn op de manier waarop je met een ziekte omgaat. Door je aandacht te verschuiven naar het hier en nu kun je scherper waarnemen wat je precies voelt.

Ontwikkelingen

Het is een interessante ontwikkeling dat ziekenhuizen dus ook in alternatieve behandelingen geloven. Lange tijd werd mindfulness gezien als kwakzalverij en was de reguliere gezondheidszorg de enige juiste vorm (want bewezen), maar de interesse in bewezen en niet-bewezen behandelingen is groeiend op meerdere niveaus, van patiënten tot bestuurders.

Hoogleraar psychiatrie Anne Speckens stelt in NRC: “Het is een enorm verschil met 10 jaar geleden. Ik stuitte toen op weerstand, mindfulness was nog controversieel. Nu het bewijs groeit, verdiepen artsen zich in de onderzoeken die wij doen.” En nu ook artsen beamen dat alternatieve behandelmethoden effectief kunnen zijn, worden sceptici wellicht aan het denken gezet. Onder het mom van niet geschoten is altijd mis, waarom zou je het dan niet proberen?

Ieder zijn ding

Je hoeft niet bang te zijn dat je gelijk op een matje moet gaan zitten als je in het ziekenhuis belandt trouwens. Het is niet zo dat iedereen die in het ziekenhuis terecht komt meditatie-oefeningen moet doen of aromatherapie krijgt. Maar de mogelijkheid is er wél.

En dat is ontzettend fijn voor mensen die zich al in thema’s als mindfulness verdiepten. Voorheen moesten zij zelf op zoek naar aanvullende zorg, maar patiënten die denken baat te hebben bij alternatieve manieren die de genezing bevorderen, kunnen nu steeds vaker terecht bij hun eigen ziekenhuis.

Voor de sceptici: zo overrated is mindfulness

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mindfulness in ziekenhuizen? Artsen zijn om
Sluiten