Vega Vrijdag: Vegetarische spicy ramen (pittige noedelsoep)

Heerlijk comfort food

Ramen is de naam voor Japanse noedelsoep: een geurige bouillon met noedels die je lekker wegslurpt. Vaak zit daar vlees of vis in, maar Culy maakte dit recept voor vegetarische spicy ramen.

Je gebruikt hiervoor de zogenaamde ramennoedels. Deze noedels worden, in tegenstelling tot de bekende mie uit China, niet gewalst en gesneden, maar het deeg wordt getrokken tot noedels. Het zijn de perfecte noedels voor een soep, want ze worden door hun elasticiteit niet te zacht. Mocht je geen ramennoedels kunnen vinden, gebruik dan eiermie.

Shaoxing (Chinese rijstwijn) kun je kopen in de Aziatische supermarkt. Kom je daar niet langs? Dan kun je de shaoxing vervangen door droge sherry.

Ingrediënten voor 1,5 liter soep

  • 150 gram ramennoedels
  • 2 eetlepels Sriracha
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 kleine ui
  • 5 cherrytomaatjes of 1 tomaat, in stukjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Stukje gember van 1 cm, geraspt
  • 1 theelepel selderijzout (of gewoon zout)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel rijstazijn
  • 1 theelepel Shaoxing rijstwijn
  • 4 lente-uitjes, in ringen
  • 4 eetlepels selderblaadjes, fijngehakt
  • 1 liter groentebouillon
  • 500 ml water
  • 1 eetlepel sesamzaadjes, geroosterd
  • Kneepje citroensap
  • Gekookte eitjes, optioneel
  • 1/2 bosje koriander, fijngehakt, optioneel

Dit vind je vast ook leuk: Vega Vrijdag: Vegetarische chili blanco met popcorn

Zo maak je vegetarische spicy ramen

Verwarm de sesamolie met de sriracha in een soeppan op middelhoog vuur. Bak de ui, knoflook en gember 2 minuten mee. Roer de tomaatjes er de laatste minuut door. Voeg het water en de bouillon toe en pureer met een staafmixer in de pan tot een gladde soep.

Roer er het selderijzout, sojasaus, rijstazijn en selderijblaadjes door en laat 10 minuten zachtjes koken. Doe de ramennoedels erbij en kook ze gaar zoals aangegeven op de verpakking.

Bestrooi de soep als laatste met de lente-ui, sesamzaadjes en een kneepje citroensap. Ook lekker met koriander (als je ervan houdt) en plakjes gekookt ei.