Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 3 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom je vanaf nu dagelijks een kopje gemberthee wilt drinken

Wie gezond oud wil worden, wil dagelijks een kopje gemberthee drinken. Waarom? Gember is misschien wel één van de gezondste specerijen ter wereld. Hoewel het knolletje van origine uit het Oosten komt, is het inmiddels niet meer weg te denken uit de Westerse keuken (en gelukkig maar). Niet alleen gember in een maaltijd, maar ook als thee. En dat is niet zomaar, gemberthee is namelijk heerlijk van smaak, maar vooral ontzettend gezond. 

Een gemberthee in een restaurant, café, op je werk of een gemberthee lekker thuis op de bank: eigenlijk is gemberthee al niet meer weg te denken uit onze cultuur. En dat is maar goed ook want gemberthee brengt gigantisch veel gezondheidsvoordelen met zich mee wijst onderzoek na onderzoek uit.

Zó gezond is gemberthee

Gember komt in verschillende vormen; vers, gedroogd, in olie of als thee én is familie van het andere ubergezonde knolletje kurkuma. Wanneer je verse gember verhit (of juist droogt) vindt er een verandering plaats waarmee de gezondheidsvoordelen mogelijk nog groter worden.

Het is niet voor niets dat er veel wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van gember(thee) wordt gaan, gember en haar thee worden namelijk aan steeds meer gezondheidsvoordelen gelinkt.

Dit is wat we tot nu toe weten:

Gemberthee tegen misselijkheid

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gember(thee) een geschikte remedie is tegen misselijkheid, bijvoorbeeld van reisziekte of ochtendmisselijkheid.

Dat laatste gaat nog een stapje verder; sommige wetenschappers geloven namelijk zelfs dat gemberthee helpt tegen misselijkheid als gevolg van chemotherapie, zwangerschap of een operatie.

Ook lezen: Gember als natuurlijk medicijn? Dit zijn de 7 bewezen gezondheidsvoordelen

Dat zou te wijten zijn aan ‘vluchtige oliën’ en ‘fenolverbindingen’, ook wel gingerols genaamd.

Gemberthee tegen hartziekten

Elke dag een kopje gemberthee zal er niet voorzorgen dat je onmogelijk hartproblemen kan krijgen, maar beschermen tegen bepaalde risico’s doet het wel degelijk, wijst dit onderzoek uit. Het voorkomt bijvoorbeeld hoge bloeddruk, bloedstollen, vermindert het risico op een hartaanval, verlicht brandend maagzuur en het verbetert de bloedsomloop.

Gemberthee stabiliseert gewicht en bloedsuikerspiegel

In 2012 is er een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Columbia onder 10 mannen met overgewicht. Het experiment? Ze dronken elke dag een kopje gemberthee. Er werd gekeken of hun inname van gemberthee invloed had op hoe verzadigd zijn waren (na het drinken van de thee) en welke invloed dit had op hun hongergevoel. Wat bleek?

Het onderzoek wees uit dat de mannen minder honger hadden en zich voldaan voelden na het drinken van thee.

Verder werd er gekeken naar de hormoonhuishouding en het metabolisme van de respondenten en zo gezegd zou het dagelijks innemen van gember obesitas wellicht kunnen voorkomen.

Dat heeft onder andere te maken het feit dat gember de bloedsuikerspiegel onder controle houdt (en hoge pieken en dalen voorkomt). Het vermindert de aanmaak van insuline en triglyceriden, wat gunstig is voor mensen met diabetes type 2.

Gemberthee is pijnstillend

Door de ontstekingswerkende werking van gember, werkt het pijnstillend tegen bijvoorbeeld hoofdpijn, menstruatiekrampen en pijnlijke spieren.

Gemberthee boost het immuunsysteem

Omdat gember vol zit met antioxidanten kan het een flinke boost geven aan je immuunsysteem en zou het om diezelfde reden ook stressverminderend zijn.

Je kan overigens ook stomen met gember door gember in een pot met heet water te doen, het helpt verlichtend tegen een verstopte neus.

Leestip: Is appelazijn echt een wondermiddel tegen bijna alles? Dit is wat het wel en niet voor je lichaam doet

Ook zou gember helpen bij het bestrijden van bepaalde kankercellen, waaronder pancreaskanker en darmkanker.

Zie gember niet als een vervangend medicijn, maar zie het als een gezonde toevoeging op je dieet!

Gemberthee maken

Zorg dat je de gember in kleine plakjes snijdt, hoe kleiner de stukjes hoe meer smaak er vanaf komt namelijk. Sommige schaven de gember zelfs en hangen de gember in een thee-ei of zeefje. Dan heb je minder gember nodig, voor dezelfde lekkere, pittige smaak.

De liefhebber kan er nog een toefje agavesiroop of honing aan toevoegen. Et voilà! 

More health vibes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️