Kim van den Oord
Kim van den Oord Betere wereld 27 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Nieuw onderzoek: microdosing THC kan chronische pijn verlichten

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: het microdoseren van THC kan helpen bij het verlichten van chronische pijn. 

Het is niet de eerste keer dat we over de medicinale werking van cannabis horen. Eerder schreven we al over de gezondheidsvoordelen van wiet (mits op de juiste manier gebruikt) en ook nieuw onderzoek toont aan dat THC – de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis – zou kunnen helpen bij verlichten van chronische klachten en pijnen.

Microdoses THC tegen chronische pijnen

Zo voerde het Israëlische techbedrijf Seqe Medical eerder dit jaar een onderzoek uit naar hoe geïnhaleerde THC invloed zou kunnen hebben op het verlichten van chronische pijn.

In het onderzoek werd onder andere gekeken naar hoe pijnverlichting, cognitieve functies en psychoactiviteit reageerden op verschillende THC-waarden in het bloed van proefpersonen.

Lees ook: CBD olie tegen angsten en pijnen: wat is het nu eigenlijk en hoe werkt het?

Hieruit werd duidelijk dat bij de inname van een vrij lage, precieze doses – oftewel microdoseringen – THC chronische pijnen zou kunnen verlichten. De optimale dosis om dit resultaat te kunnen behalen zouden 3 tot 4 inhalaties (elk tot slechts 500 microgram THC) per dag zijn. Ter vergelijking: een doorsnee medicinale cannabispatiënt gebruikt 1 gram met 15 procent THC-cannabis per dag, wat ongeveer 150.000 microgram THC bevat.

Volgens Perry Davidson, CEO van Syqe Medical illustreert dit dat patiënten dus al baat kunnen hebben bij een vrij lage doses THC en de gevoeligheid van de mens voor THC dus aanzienlijk groter is dan eerst werd aangenomen.

Microdosing: wat is dat precies?

Wat houdt microdosing dan precies in? In het artikel over het microdoseren van LSD schreven we al over de voor- en nadelen van microdosing, maar kort gezegd komt het er op neer dat je met microdosing zulke kleine hoeveelheden van een (genees)middel binnenkrijgt dat het geen effect heeft op je hele lichaam, maar wel op delen ervan.

Met andere woorden: je neemt dus niet de normale hoeveelheid (oftewel, een tripdosering) van een middel, maar slechts een klein deel ervan in waardoor je de veelvoorkomende bijwerkingen van – in dit geval – cannabisgebruik kan vermijden.

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam (en je hersenen) als je wiet rookt

Doordat cannabis een geneeskrachtige werking kan hebben en in de juiste hoeveelheden zowel fysieke als mentale voordelen kan hebben, is juist het microdoseren zo populair aan het worden omdat je op deze manier dus geen vervelende bijwerkingen zou kunnen krijgen.

Wetenschappelijke bevestiging

Hoewel er al vaker werd gesproken en geschreven over de krachten van microdosing is het onderzoek van Syqe Medical naar het microdoseren van THC  het eerste onderzoek dat ook daadwerkelijk wetenschappelijk bewijs heeft aangeleverd over hoe microdosing kan werken bij verschillende aandoeningen:

“We kunnen uit de studieresultaten concluderen dat lage doses cannabis gewenste effecten kunnen hebben, terwijl cognitieve verzwakkingen worden vermeden, wat aanzienlijk bijdraagt ​​aan het dagelijks functioneren, de kwaliteit van leven en de veiligheid van de patiënt”, aldus professor Elon Eisenberg, hoofdonderzoeker en decaan van de Faculteit Geneeskunde aan het Technion-Israel Institute of Technology.

Microdosing in de toekomst

De uitkomst van het onderzoek zou een langverwachte mijlpaal in de gezondheidszorg kunnen betekenen, namelijk een gestandaardiseerd therapeutisch venster (het verschil tussen een net effectieve dosering en een net niet toxische dosering) voor het inhaleren van cannabis.

De studie is momenteel in behandeling voor een CE-markering in Europa. Deze markering  geeft aan dat een product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte. Grote kans dat we dus binnenkort meer zullen lezen over het microdosen van THC!

Meer lezen over drugs?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw onderzoek: microdosing THC kan chronische pijn verlichten
Sluiten