Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 7 okt 2020
Leestijd: 7 minuten

Deze microdosing truffels moeten de wereld gaan veranderen

Het allereerste beursgenoteerde microdosing product is een feit. De Canadese Todd Shapiro, CEO van Red Light Holland, lanceerde onlangs microdoseringspakketten voor de Nederlandse markt. Deze legale psychedelische truffels zijn inmiddels bij smartshops en online te koop, onder de merknaam iMicrodose.  

Nu waren er al een hoop microdosing producten verkrijgbaar en zijn magic truffels in Nederland gewoon legaal, dus wat dat betreft is er niet veel nieuws. Maar als beursgenoteerde onderneming pakt Red Light Holland het serieus aan. En als het aan Todd ligt, gaat dit product de wereld veranderen.

Legaal en veilig microdosen

Microdosing is al een tijdje superhot. Deze trend is begonnen in Silicon Valley, maar inmiddels is het allang niet meer alleen in Amerika te vinden. Het gebruik van psychedelische drugs in extreem kleine hoeveelheden blijkt namelijk bij veel mensen de creativiteit en productiviteit te vergroten. De laatste jaren verschenen er dan ook veel documentaires en artikelen met wetenschappelijk onderzoek naar de werking en voordelen. 

Door de stijgende populariteit van microdosing zijn steeds meer mensen op zoek naar manieren om geestverruimende middelen legaal én veilig te gebruiken en het gebruik hiervan te integreren in het dagelijkse bestaan.

Vind je vast ook interessant: Nieuw onderzoek: microdosing THC kan chronische pijn verlichten

Red Light Holland heeft daarom een microdoseringskit met niet-synthetische truffels ontwikkeld, om verantwoord gebruik te promoten. De consument wordt via de website en de bijsluiter goed geïnformeerd om de truffels in kleine dosis, volgens een geplande routine in te nemen. 

Minder stress en angst in het dagelijks leven

Net vóór de officiële lancering van iMicrodose spraken wij oprichter Todd Shapiro in het W hotel in Amsterdam, waar hij een paar weken verbleef. Nu zegt zijn naam je waarschijnlijk niets, maar The Todd Shapiro Show is één van de meest bekende en best beoordeelde radioshows van Canada. Hij ontving celebrities als Jerry Seinfeld, Chelsea Handler, Richard Branson en Craig Ferguson in zijn show.

Na een lange periode in de schijnwerpers te hebben gestaan, besloot Todd zijn passie na te streven om de wereld ten goede te veranderen. Hij wil mensen in hun dagelijks leven helpen met stress en angsten, want daar heeft een groot deel van de bevolking (inclusief hijzelf) last van.

Van radio DJ naar psychedelica

Todd: “Misschien komt het door social media of door de druk om te blijven presteren, maar ik  kreeg steeds meer last van angstaanvallen. De afgelopen 20 jaar heb ik op het hoogste niveau radio gemaakt en had ik alles wat mijn hart begeerde – inclusief vrouw en twee kinderen. Maar ik kon er niet echt van genieten. Mijn werk gaf me niet meer de voldoening die ik zocht.

Must read: Microdosing van LSD is hot, maar hoe werkt het precies?

Daarbij zag ik dat veel mensen om mij heen ook struggelden met stress, depressie en angsten, dus ik ging me verdiepen in de wereld van mentale gezondheid. Nu ben ik geen fan van synthetische medicijnen en slik zelfs nooit paracetamol, dus ik hou ook niet van kalmerende of angstwerende  geneesmiddelen. Zo kwam ik uit bij psychedelica.

Behalve een enkele paddo-trip in mijn studietijd, had ik zelf geen ervaring met psychedelica, maar ik las steeds meer positieve verhalen over het gebruik in microdoseringen. En hoe meer ik leerde over de effecten op mentale gezondheid, hoe enthousiaster ik werd. Nadat ik het zelf had geprobeerd, wist ik zeker: hier moet ik iets mee doen.”

Wat deed het met jou?

Todd: “Het klinkt misschien ongeloofwaardig en ik probeer echt niet alleen mijn product te promoten, maar alle zorgen en angsten die had, waren binnen no-time verdwenen. Althans, ze waren er nog wel, maar het leek alsof mijn hersenen ze in een kast konden leggen. Daardoor kon ik er afstand van nemen en rationeel naar kijken, zonder dat het wat met me deed.

Lees ook: Waarom hebben mensen zo’n behoefte om high te worden?

Zeker in deze onzekere tijden, heeft het mij – elke keer dat ik het deed – ontzettend geholpen om met mijn angsten om te gaan. Het zorgde ervoor dat ik meer in het moment kon leven, beter kon focussen en beter kon connecten met andere mensen. En het is heel fijn om die openheid te ervaren in een wereld, waar zoveel mensen verslaafd zijn aan hun telefoon en zich isoleren van anderen.”

Wat kan dit betekenen voor de wereld?

Todd: “Als je truffels verantwoord gebruikt, en dat is wat we met iMicrodose promoten, kan het je helpen te verbinden, met jezelf én met anderen. Waarschijnlijk omdat je niet wordt gehinderd door ego, oordelen, kritiek en angsten, kun je meer ontspannen en beter connecten met alles om je heen.

Ik bedoel dat niet op een zweverige manier, dat je bomen wil gaan knuffelen of iets dergelijks, maar je gaat alles wel waardéren. Je gaat meer omhoog kijken, in plaats van naar beneden. En dat is wat de wereld nodig heeft – meer openheid.

Ik wil geen medische claims maken, maar ik denk oprecht dat het de wereld zou kunnen redden. In Amerika is momenteel zoveel onrust en dreigt het helemaal uit de hand te lopen door een soort politieke burgeroorlog. Maar ik denk dus oprecht dat microdosing ervoor kan zorgen dat de democraten en republikeinen weer met elkaar gaan praten.

Het is niet dat ik mijn product wil verkopen, ik wil gewoon verschil maken. En ik denk sowieso dat de wereld hierdoor gaat veranderen. Of het nu door míjn product komt, of door psilocybine in het algemeen.”

Maar vooralsnog is het alleen in Nederland legaal?

Todd: “Nee ook in Brazilië, Jamaica, Bulgarije en Mexico zijn magic truffels legaal. Mijn visie is heel groot, dus het plan is ook om uit te breiden naar andere landen. Maar ik wil eerst dat het bedrijf stevig staat in Nederland, zodat ik aan mijn aandeelhouders kan laten zien dat het werkt.

We willen feedback horen van de consumenten, praten met overheden en het product eventueel verder ontwikkelen. Omdat we beursgenoteerd zijn, moeten we heel voorzichtig zijn. We willen geen fouten maken, zoals veel grote cannabisbedrijven in Amerika en Canada hebben gedaan, die al snel over de kop zijn gegaan.”

Wat is jouw doel?

Todd “Red Light Holland heeft een Wetenschap & Innovatie afdeling en zij werken aan een onderzoek om te bewijzen dat het microdosen van truffels mentale gezondheidsvoordelen heeft. Dit willen we in de toekomst alleen maar verder gaan uitbreiden, want microdosing zou kunnen helpen tegen dingen als depressie, verslavingen en posttraumatische stressstoornissen. Dat moet verder onderzocht worden. Daarom zijn we bezig om een EU-GMP certificaat te krijgen.

Ook interessant: Wat kunnen psychedelica betekenen voor onze (mentale) gezondheid?

Verder willen we mensen graag leren over het product, want er hangt nog steeds een groot stigma rondom drugs. Iedereen heeft het altijd over de gevaren van een overdosis. Maar wij promoten een microdosering. Als je dat vergelijkt met alchohol is dat dus eigenlijk dus één klein biertje. Terwijl iedereen het maar normaal vind om dronken te worden en zelfs over te geven en een kater te hebben de dag erna.”

Heb je nog tips voor mensen die dit willen gaan proberen?

Todd: “In principe is 1 gram per dag de richtlijn. Maar elk persoon reageert er anders op, dus je kunt ook beginnen met nog kleinere dosis. Om je een idee te geven: van 10 tot 15 gram ga je pas echt flink trippen. Ik zou beginnen met een halve gram. Dan wacht je 3 dagen en op dag 4 neem je weer een halve gram. Kijk hoe jouw lichaam daar op reageert.

Je kunt altijd de dosering aanpassen naar jouw wensen. iMicrodose is hersluitbaar, dus de truffel blijft vers – zolang je het in de koelkast bewaard. Maar de vuistregel is dat de microdosering jou moet helpen focussen en concentreren op je werk. En niet dat je er wazig of minder productief van wordt. Daarom kun je beter klein beginnen en opbouwen.”

Het iMicrodose-product van Red Light Holland wordt (alleen in Nederland) online worden verkocht aan personen ouder dan 18 jaar via iMicrodose.nl.

Meer over psychedelica?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️