Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 20 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

‘The Sunshine Makers’ op Netflix vertelt het vredelievende verhaal achter LSD

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: ‘The Sunshine Makers’, een documentaire over de twee mannen die LSD groot maakten.

Het zijn de jaren ’60 in Amerika. In Vietnam woedt al jarenlang oorlog, net als op veel andere plekken in de wereld – ook de Koude Oorlog is in volle gang. Er ontstaat een tegencultuur: jongeren komen bij elkaar voor rust, liefde én wereldvrede. O ja, en drugs.

The Sunshine Makers

Twee van die jongeren waren Tim Scully en Nicholas Sand. Eerstgenoemde was een computeringenieur, Nicholas was scheikundige. Samen produceerden ze de drug LSD en andere psychedelische drugs. Niet met als doel om geld te verdienen, maar om de wereld een plek van vrede en liefde te maken. Ze noemden hun drugs niet voor niets ‘Sunshine’. Dat ging allemaal goed, tot de maatschappij ingreep.

Klinkt als een spannende actiefilm, maar dat is het verhaal dat wordt verteld in de docu The Sunshine Makers op Netflix. Die legt uit hoe de drugsbeweging in de jaren ’60 ontstond en zich verspreidde, maar het is tegelijkertijd een kijkje in het leven van hippies die de hele wereld over reisden om samen LSD te gebruiken. Niet om zelf gelukkig te worden, maar om de hele wereld te helpen – en dat is eigenlijk heel inspirerend.

Het grappige is dat de LSD-makers zelf niet eens ‘echte hippies’ waren: het waren slimme geleerden die gewoon zo erg in hun product geloofden dat ze het gratis weggaven, wilden dat iedereen er toegang toe had. Want als iedereen LSD zou gebruiken, zou er geen oorlog meer zijn. Nu is dat misschien een beetje een dubieuze belofte, maar in de docu zie je bijvoorbeeld wel soldaten die de drugs ook gebruikten en elkaar daarna eigenlijk alleen nog maar wilden knuffelen.

The Sunshine Makers (2015) – Official Trailer (HD)

The story of Nicholas Sand and Tim Scully, the unlikely duo at the heart of 1960s American drug counter-culture.

Kortom: een interessant kijkje in de wereldverbeterende drugsbeweging van vroeger. Zien? Je kunt The Sunshine Makers bekijken op Netflix; hij duurt zo’n anderhalf uur.

Meer docu’s op Netflix

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
‘The Sunshine Makers’ op Netflix vertelt het vredelievende verhaal achter LSD
Sluiten