Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 7 okt 2020
Leestijd: 5 minuten

Heb je problemen met vertrouwen? Dan vertoon je deze 7 tekenen (zeggen experts)

Geen enkele relatie is perfect. Als het roze-wolken-tijdperk voorbij is, zul je er vroeg of laat achterkomen dat (helaas) ook je partner niet perfect is. En gelukkig maar. Toch zijn er een aantal zaken heel belangrijk in een relatie, zoals vertrouwen en respect. Maar wat als je (onbewust) moeite hebt met het vertrouwen van je partner? Ook al ben je nog zo gek op de ander?

Problemen met vertrouwen kunnen je goed in de wegzitten. In je relatie én daarbuiten.

Problemen met vertrouwen

Het gekke is: je kan nog zoveel van de ander houden, maar toch wantrouwend zijn. Of je dat nu laat merken of niet.

Dat heeft te maken met de manier waarop je (veilig of onveilig) bent gehecht aan je ouders, dit wordt gedefineerd met jouw hechtingsstijl. In je vroege jaren wordt onze manier van hechten bepaald door onze relatie met onze ouders en dat vertaalt zich in het volwassen leven door in hoe je je hecht in liefdesrelaties.

Lees ook: Hoe de keuzes van je ouders invloed hebben op jouw liefdesleven

Ben je als jong kind (vaak) alleen gelaten? Dan heeft dat mogelijk invloed op hoe je je nu hecht aan je partner. Je kunt een angst voor binden of juist voor verbinden ontwikkelen. Maar ook als je partner ooit is vreemdgegaan kun je problemen met vertrouwen ontwikkelen en dat weer meenemen in je volgende relatie.

Tekenen dat je wantrouwend bent

Maar wat is het verschil tussen een beetje gezonde jaloezie of juist afstand en echt een probleem hebben met vertrouwen?

Daarin zit een fine line, meent psycholoog Nicole Beurkens. Dit zijn de tekenen dat je kampt met vertrouwensproblemen (die overigens ook aanwezig kunnen zijn als je geen relatie hebt):

1. Je gaat geen verbintenis aan

Een typisch voorbeeld van vertrouwensproblemen is het helemaal niet aangaan van een verbintenis. Ook wel bindingsangst genoemd. Dit ontstaat vaak omdat er veel moeite is met open en kwetsbaar opstellen, omdat het gevoel van vertrouwen en een echt liefdevolle relatie onmogelijk lijkt. Dan kan een automatische (onbewust) reactie zijn een verbintenis helemaal uit de weg te gaan.

Ook interessant: Afgunst en jaloezie zijn nare gevoelens. Maar ze hebben dit doel

2. Je gaat er vanuit dat een ander je kwaad wil doen

Volgens Beurkens gaan mensen die kampen met vertrouwensproblemen er automatisch vanuit dat een ander handelt vanuit de gedachte jou kwaad te doen. Het ontvangen van complimentjes, liefde of een aardig gebaar kan moeilijk te accepteren zijn. En dan vooral het idee dat ze gemeend zijn.

3. Je gaat er vandoor zodra het ‘moeilijk’ wordt

Eén van de gevolgen van die bindingsangst is dat je ervandoor gaat zodra ook maar het kleinste teken van ‘problemen’ tegenkomt, vertelt psycholoog Micheal Moran aan MindBodyGreen.

Als je eenmaal (onbewust) in je hoofd hebt dat anderen niet te vertrouwen zijn – omdat je misschien bent gekwetst in je jeugd – maakt dat het aangaan van nieuwe, gezonde relaties minder belangrijk en vooral moeilijker. Het alternatief? Weggaan.

4. Je geeft jezelf niet zo snel bloot

Je laat niet zo snel het achterste van je tong zien omdat je anderen niet makkelijk vertrouwt. Je laat dingen in het midden of achterwege. Voor anderen ben je misschien een beetje geheimzinnig of mysterieus. Volgens Moran is de achterliggende (onbewuste) gedachte dat je bang bent niet volledig geaccepteerd te worden door de ander.

5. Je zoekt ruzie

Wantrouwen kan zich uiten in het zoeken van ruzie. Je ontploft sneller of bent eerder geïrriteerd omdat er onderhuids andere dingen spelen. Namelijk het gevoel dat je de ander niet helemaal kunt vertrouwen.

Lees ook: Zo overwin je jaloezie in je relatie

6. Je bent overbezorgd

Aan de andere kant kan het er ook voor zorgen dat je extreem bezorgd wordt en overal op let bij de ander. Je schiet snel in de verdediging of je gaat uit van the worst case scenerio in je relatie.

7. Het lukt je niet goed om je open te stellen

Het is niet dat je je niet wilt openstellen naar de ander, maar het lukt je gewoon niet. Dat komt ook voort uit het (onbewuste) idee dat je bang bent niet volledig geaccepteerd te worden voor wie je bent. Zelfs als je daar geen reden voor hebt bij de ander.

Zo werk je aan je vertrouwen

Gelukkig kan je werken aan bindingsangst en staat dat niet ‘vast’ omdat dat nu eenmaal is gecreëerd in je jeugd. Daar is echter wel geduld en bereidheid voor nodig. Maar het ís mogelijk:

Verwerk het verleden

Gevoelens en emoties uit het verleden kun je onderdrukken, maar dat werkt net als een bal onder water. Dat werkt even, maar vroeg of laat komt ‘ie naar boven. Realiseren dat je het moeilijk vindt een ander te vertrouwen is al de eerste stap, aldus Beurkens.

Praten met een psycholoog is een goede volgende optie zodat je leert met die moeilijke gevoelens om te gaan en deze je niet langer in de weg zitten.

Leren dat risico’s oké zijn

Een groot deel van het creëren van meer vertrouwen, is het leren comfortabel te worden met risico’s. Je kunt immers niet onbeschadigd door het leven gaan. In moeilijke situaties zitten juist misschien wel de grootste lessen.

Werk er samen aan

Heb je een relatie? Zorg er dan voor dat je hierover praat met je partner en betrek de ander echt ook echt bij. Op die manier kan de ander je helpen als je dat nodig hebt. Dat is cruciaal bij het proces om beter te leren vertrouwen.

Vertrouwen is in elke relatie belangrijk. Of het nu gaat om een romantische relatie of de relatie met een vriend(in) of familielid. Dus daar kun je maar beter goed aan werken!

More love 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️