Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 1 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Magic mushrooms die werken als antidepressiva, kan dat?

Magic mushrooms als remedie tegen depressie: momenteel is het niet iets wat je snel voorgeschreven zou krijgen van een arts. Toch tonen de eerste studies voorzichtig aan dat het helemaal niet zo’n gek idee zou zijn.

Het gebruik van psychedelica als medicijn is voorlopig nog behoorlijk taboe. Onterecht, zo lijkt wel.

Magic mushrooms als antidepressiva

Wetenschappers van het Centre for Psychedelic Research in Londen volgden een groep van 59 mensen met matige tot ernstige vormen van depressie gedurende 6 weken. De groep werd onderverdeeld in twee subgroepen.

Kinderen en jongeren zijn angstiger en depressiever dan ooit en dit is waarom

Groep 1 volgde gedurende therapie op basis van  conventionele SSRI antidepressiva. Groep 2 kreeg twee sessies aan psilocybine-therapie. Psilocybine is het actieve bestanddeel in magic mushrooms. Via dit relatief eenvoudig opzet konden de onderzoekers de effecten van gangbare antidepressiva vergelijken met die van magic mushrooms.

Resultaten

De resultaten zijn behoorlijk hoopgevend. Ten eerste zijn de depressiescores in beide subgroepen afgenomen (gelukkig maar). Toch bemerkten de wetenschappers een opmerkelijk verschil.

Coen probeerde ayahuasca en genas van zijn depressie – dit is zijn verhaal (deel 1)

In de groep waarin de magic truffels gebruikt werden als therapie, daalde de depressiesymptomen sneller en overtuigender. Zo rapporteerden de proefpersonen een stijging in geluksgevoelens, minder angst en minder suïcidale gedachten.

Nieuwe vorm van antidepressiva

Wil dat zeggen dat je binnenkort magic mushrooms voorgeschreven krijgt bij een depressie? Zo ver zijn we nog niet. Als een op magic mushrooms gebaseerde therapie al ooit erkenning krijgt, dan zal het in ieder geval altijd in klinische settings plaatsvinden waarbij je als patiënt professioneel begeleid wordt door een team van psychologen en psychiaters.

Ook benadrukken de wetenschappers dat toekomstige studies noodzakelijk zijn om het vermoede verband verder te onderzoeken. Om te spreken van een significant verband zullen grotere groepen testpersonen moeten onderzocht worden gedurende langere periodes.

Toch is het hoopvol om te lezen dat de medische wereld zichzelf blijft innoveren en dat artsen wereldwijd steeds meer lijken open te staan voor alternatieve vormen van therapie!

Microdosing & psychedelica: de medicijnen van de toekomst?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️