Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 9 aug 2021
Leestijd: 10 minuten

Psychedelica als medicijn: Malu gaat op truffel retreat in Amsterdam

Medische experts wereldwijd roemen steeds meer de helende werking van psychedelica. Eén trip zou al net zo effectief kunnen zijn als jaren therapie. Journalist Malu werd nieuwsgierig en ging op een psychedelische truffelretraite in Amsterdam.

Een aantal jaar geleden bracht mijn onbegrensde nieuwsgierigheid mij al eens naar een ayahuasca ceremonie. Het werd een ervaring die zowel schitterend en leerzaam, als afschuwelijk en heftig was. Dus toen ik hoorde over de opmars van psychedelische truffel retreats (in de spirituele wandelgangen ook wel ‘de nieuwe ayahuasca’ en ‘Aya Light’ genoemd) was ik vrij snel om.

Mentale en lichamelijke gezondheidscheck

Na een korte research naar de verschillende aanbieders kies ik voor een privé retreat bij Roots & Wings in Amsterdam – een retraite centrum waar je heen kan voor coaching en workshops rond mindfulness, communicatie en sisterhood. Maar deelnemen aan een truffel retreat doe je niet zomaar.

Voordat ik überhaupt op een eerste intakegesprek mag komen, krijg ik van begeleidster Roos (31) een ‘health screener’ toegestuurd. Oftewel, een gigantische vragenlijst om te checken of ik fysiek en mentaal wel sterk genoeg ben voor een dergelijke truffelreis, zoals zo’n trip zo mooi genoemd wordt.

Daarna volgen 2 intensieve coachingsgesprekken van 90 minuten, waarin Roos – zonder al te veel vragen te stellen – probeert te achterhalen waar mijn mentale uitdagingen liggen. Ze probeert mij energetisch te lezen en we doen oefeningen om verbinding te maken met het lichaam. Alle antwoorden over mezelf en mijn leven zitten tenslotte al ín mij, dus door contact te maken met mijn lichaam, kan ik dichter bij die kern komen.

De katalysator van het ongeziene

Waarom zou je dan nog truffels gebruiken, vraag je je misschien af. Nou, de truffels kunnen helpen om bepaalde barrières naar beneden te halen en nieuwe verbindingen in de hersenen te creëren. Verbindingen die er mogelijk voor zorgen dat je anders tegen het leven aankijkt, dat je dieper met jezelf kunt verbinden of dat je helderder ziet wat jouw levensdoel is.

Volgens Roos kan de truffel een katalysator zijn van wat je zelf niet ziet. “Het deel van onszelf dat we kennen is slechts het topje van de ijsberg; de rest ligt verborgen onder het wateroppervlak. Dat is het onderbewuste deel van onze geest en dat gedeelte kan meer naar boven komen tijdens een truffelreis,” aldus Roos.

 

Voorbereiding en integratie

“Maar pas op,” zegt ze, “het is geen magische pil die je kunt nemen om van al je struggles af te komen. Na het retreat is het aan jouzelf om aan het werk te gaan met de inzichten die je hebt gekregen en deze te integreren in het dagelijkse leven. Daarom leggen wij ook zo de nadruk op de voorbereiding en de integratie, zodat je werkelijk van een veranderde staat van bewustzijn naar een veranderde staat van zijn kan bewegen.”

Bij Roots & Wings zien ze de coachingsessies als de hoekstenen van een psychedelische ervaring. De retraite kan ontzettend krachtig zijn, maar de grootste winst is te behalen wanneer de opgedane inzichten leiden tot een duurzame transformatie in je leven. Dit doen ze door de intenties en setting zorgvuldig samen te stellen en integratiesessies te faciliteren.

Tried & tested: microdosing met truffels. Dit is wat er gebeurde

Intenties plaatsen

Tijdens het eerste coachingsgesprek vraagt Roos mij een levenslijn te tekenen vanaf mijn geboorte tot nu, met daarin mijn emotionele hoogte- en dieptepunten. Een moeilijke maar hele goede oefening, omdat ze binnen no time veel over mij te weten komt en precies ziet wat er (blijkbaar) belangrijk is in mijn leven.

Daarna tekent Roos de lijn verder omhoog en vraagt ze mij een drietal dingen te formuleren, die ik ‘mijn toekomstige zelf’ zou gunnen. Waar verlang ik naar, wat wil ik creëren en hoe ziet mijn leven eruit als ik geen beperkende overtuigingen had? Dit worden mijn intenties voor het retreat, die zullen bijdragen aan de juiste mindset voor mijn innerlijke reis.

Dit is de helende kracht van fungi (paddenstoelen dus)

Compassie voor mezelf

In het tweede gesprek werken we wat meer met het lichaam en doen we ademhalingsoefeningen, waardoor ik steeds verder naar binnen kan keren. Met de juiste vragen en aanmoediging van Roos, lukt het mij om – ook zónder truffels – contact te maken met trauma’s die me blijkbaar, onbereikbaar diep begraven in mijn binnenste, dwars bleven zitten en hinderden.

Roos had me al gewaarschuwd: “Ik werk als een truffel en eigenlijk ben ik een soort van truffel.” Na de laatste sessies lijk ik echt even weg te zijn geweest van deze planeet en vooral bij het ademwerk komen er een hoop emoties los. Gelukkig voelt het fijn omdat ik, naast het verdriet, ook veel compassie voel voor mezelf en voor de manier waarop ik mijn leven tot dusver heb geleid. Dat beloofd nog wat voor de ceremonie!

Magic mushrooms die werken als antidepressiva, kan dat?

Trust, let go, be open

Ter voorbereiding begin ik een week van tevoren met een dieet. Geen vlees, geen alcohol en geen bewerkt voedsel, maar juist zoveel mogelijk groente en fruit. Dit doe je om zo bewust en ‘clean’ mogelijk het weekend in te gaan. Ook wordt geadviseerd om 7 dagen voor de ceremonie geen seks te hebben, zodat je de energie bij jezelf houdt. Daarnaast limiteer ik mijn Instagram-gebruik, probeer ik elke dag aan yoga te doen en ga ik vroeg naar bed, zodat ik helemaal uitgerust ben voor het weekend.

Op de vooravond van de reis nemen we uitgebreid het programma door. Roos vertelt over de richtlijnen van het retreat, de verschillende staten waarin je tijdens de trip terecht kunt komen en de ankers waarop je kunt terugvallen. Dat zijn onder andere je adem en de mantra: trust, let go, be open. Bij alles wat zich aandient – of het nu mooi of lelijk is – kun je de vraag stellen ‘wat is het geschenk hierin?’.

Reis door je onderbewustzijn

Op zaterdag is het dan zover. Na een breathwork sessie, kan de ceremonie beginnen. Voordat ik de truffels tot me neem, vraagt Roos of ik samen met haar een dankwoord wil uitspreken, om de spirit van de truffel te verwelkomen en te bedanken voor zijn aanwezigheid. Ook bedanken we elkaar en staan we stil bij de ruimte van Roots & Wings waarin we zitten.

De opmars van psychedelische truffel retreats

Ik ben totaal niet religieus opgevoed, maar geloof wel dat er meer is dan de fysieke wereld, dus ga helemaal mee in dit ietwat zweverige ritueel. Daarbij ben ik best een beetje zenuwachtig, want ik heb ik nog nooit eerder truffels of paddo’s gedaan, dus ik hoop ook maar gewoon dat deze “reis” goed verloopt.

De setting

Overigens blijven we het hele weekend in de Amsterdamse Pijp, waar dit privé retreat zich plaatsvindt. In een serene ruimte, omringd door objecten die Roos uit haar moderne altaarkast heeft gehaald, zoals een aardbol, een schelp en twee houten paddenstoelen, zitten we in kleermakerszit tegenover elkaar als de ceremonie begint. Ik op een matrasje, Roos op een kussentje.

Ik krijg één kopje met verse truffels en één kopje gemberthee, om het weg te spoelen. Ik kan kiezen uit een lage, medium of hoge dosering, en kies – in overleg – voor een lage dosering. Dat lijkt ons beiden wel verstandig, gezien mijn ervaringen met wietolie en het microdosen van truffels. Het ene liet me 5 uur lang denken dat ik doodging en het andere hield mij nachten lang wakker.

Dromen terwijl je wakker bent

Zo’n 10 minuten na het innemen van de truffels ga ik met een slaapmasker over mijn ogen liggen op het matrasje. Ik trek het dekbed over me heen, want ik begin het koud te krijgen. Al luisterend naar de muziek, voelt het alsof ik steeds verder wegzak, terwijl ik tegelijkertijd heel helder kan nadenken. Het lijkt een beetje op dromen, maar dan in een wakkere staat. Geen reis met een duidelijke bestemming, maar een reis door mijn onderbewustzijn.

Bedrock Talks: over microdoseren met Jakobien van der Weijden

De gedachten schieten alle kanten op en ik probeer ze te sturen door terug te denken aan de intenties, die we in de afgelopen weken hebben geplaatst. Dit helpt me om soms iets langer bij een bepaald onderwerp te blijven, zodat ik beter kan begrijpen wat ik zie. Door de (veelal klassieke) muziek lijkt het soms wel alsof ik in een film zit, met hele spannende en heftige, maar ook hele mooie en fijne stukken. De melodieën versterken de mogelijkheid om dieper in mijn onderbewustzijn te duiken en trekken me soms zelfs door bepaalde scènes heen.

Niet helemaal van de kaart

Dit klinkt allemaal misschien wat vaag, maar als ik mijn oogmasker afdoe omdat ik moet plassen, ben ik in één klap weer in het hier en nu. Ik kijk op mijn horloge en zie tot mijn verbazing dat er al bijna 2 uur zijn verstreken. Time flies when you’re having fun, zeggen ze. Al was het niet allemaal ‘fun’. Het is ook niet zo dat ik helemaal van de kaart ben en begeleid moet worden naar het toilet. Dat kan ik echt príma zelf.

Microdosing & psychedelica: de medicijnen van de toekomst?

Weer 2 uur later ben ik er wel een beetje klaar mee en begin ik met Roos te praten over alles wat ik heb gezien. Terwijl ik het idee heb dat de truffel inmiddels al wel redelijk is uitgewerkt, vraagt Roos mij om in te zoomen op de dingen die tijdens de reis naar boven zijn gekomen. We doen zogenaamde body-shift oefeningen en bespreken uitgebreid de inzichten die ik heb gekregen.

Een investering in jezelf

Eigenlijk zijn de truffels slechts een heel klein onderdeel van dit retreat. Het is vooral de coaching en de commitment die je maakt om tijd te investeren in jezelf. Daarom heet het ook een retreat, want het is echt een luxe om een heel weekend alléén maar met jezelf bezig te zijn en zo diep naar binnen te keren. Daarbij, mijn telefoon staat 3 dagen lang op flight mode en dat is echt zó ontzettend fijn.

Wat ook lekker is: ik word het hele weekend goed verzorgd met heerlijk eten en drinken, dus ook dáár hoef ik niet over na te denken. Verder is er een fijne douche en een afgesloten slaapplek (overnachten na de ceremonie is verplicht, ook als je om de hoek woont), dus het voelt allemaal heel erg huiselijk en veilig.

The day after

Op zondagochtend doen we samen wat yoga-oefeningen en kijken we terug op de ceremonie. Ik deel mijn ervaringen en lees wat stukken voor uit mijn dagboek, dat ik tijdens het hele retreat heb bijgehouden. Samen knopen we nog wat losse eindjes aan elkaar en na een heerlijke brunch, fiets ik vol stromende energie naar huis.

Die middag gebruik ik om nog meer in mijn dagboek te schrijven, terwijl ik luister naar de playlist van de ceremonie. De muziek helpt me om nog een beetje in de truffel-bubbel te blijven en weer terug te gaan naar de plekken die ik tijdens mijn reis heb bezocht. Nu begint pas de échte integratie en het werken met alles wat ik heb ervaren en meegemaakt.

Het eerste bewijs dat kleine beetjes psychedelische drugs je écht creatiever maken

Een vorm van zelfontwikkeling

Als afsluiter staan er nog 2 sessies met Roos met ingepland om mij hierbij te ondersteunen. Ze leert me onder andere om te luisteren naar de signalen van mijn lichaam, om zo onbewuste patronen te kunnen doorbreken. Ook helpt ze me om de inzichten die ik heb opgedaan een plekje te geven, zodat ik hiermee aan de slag kan gaan.

Heb ik er echt iets concreets aan gehad? Jazeker. Terugkijkend op het truffel retreat kan ik stellen dat het me meer zelfkennis, rust en vertrouwen heeft gebracht. Vooral de verbinding met mezelf en met mijn hart heeft een grote groei doorgemaakt. Daarom kan ik oprecht zeggen dat het verruimen van je geest (voor therapeutische doeleinden) een vorm van zelfontwikkeling is. En dat vind ik rete-interessant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️