Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 31 jan 2021
Leestijd: 9 minuten

Tried & tested: microdosing met truffels. Dit is wat er gebeurde

Meer focus, meer productiviteit en meer creativiteit. Dat wilde ik wel. Na het interview met de oprichter van iMicrodose, een microdoseringsproduct met magic truffels, was ik razend enthousiast en kon ik bijna niet wachten om de voordelen ervan zelf te ervaren. Of ik het wilde proberen? Ja natúúrlijk!

Ik ben nogal nieuwsgierig van aard en kan mezelf om die reden vaak niet bedwingen om te experimenteren met nieuwe trends, vooral op het gebied van sport en gezondheid.

 Stijgende populariteit

Ter voorbereiding van het interview had ik een aantal artikelen gelezen en documentaires bekeken over het gebruik van psychedelische drugs in extreem kleine hoeveelheden, en kon alleen maar concluderen dat het een kwestie van tijd zou zijn voordat heel de wereld baat zou hebben bij microdosen. Ik las succesverhaal na succesverhaal en ook op wetenschappelijk niveau waren er hoopvolle onderzoeken gaande.

Ook lezen: Microdosing van LSD is hot, maar hoe werkt het precies?

De trend is overigens ontstaan in Silicon Valley, bij hippe, vooraanstaande tech-oprichters, maar heeft zich inmiddels uitgebreid tot ver buiten Amerika.

Door de stijgende populariteit van microdosing zijn wereldwijd steeds meer mensen op zoek naar manieren om geestverruimende middelen legaal én veilig te gebruiken en het gebruik hiervan te integreren in hun dagelijkse leven.

Mentale en fysieke voordelen

Mensen doen aan microdosing om twee redenen: om gewenste effecten te versterken en om ongewenste effecten te verminderen. Ondernemers in Silicon Valley zullen microdoseren omdat ze creatiever, energieker en productiever willen zijn. Ze willen hun leiderschapskwaliteiten ontwikkelen en hun focus verbeteren.

Patiënten die lijden aan angststoornissen, depressie, ADD/ADHD, verslavingen en stemmingsstoornissen zullen microdoseren om hun klachten te verminderen. Daarnaast zou microdoseren ook kunnen helpen om relaties en atletische prestaties te verbeteren, en meer empathie te krijgen voor anderen.

Eentiende van een ‘normale’ portie

Nu had ik geen psychische klachten en ook geen atletische doelen te behalen, maar was ik vooral benieuwd naar de verbetering in focus en productiviteit. Sinds ik corona heb gehad, lijkt het namelijk wel alsof mijn geheugen en concentratievermogen achteruit zijn gegaan. Dat kan gewone ouderdom zijn, maar ook een bijwerking van het virus.

Wat de reden ook moge zijn, het zou prettig zijn als het verholpen wordt. En als ik daarvoor af en toe een microdosis truffels moet nemen, dan doe ik dat.

Overigens is microdosing absoluut niet recreatief bedoeld, en neem je een extreem kleine hoeveelheid, meestal eentiende van wat een ‘normale’ portie zou zijn. Daarbij neem je je microdosis niet elke dag, maar twee keer per week. Bijvoorbeeld maandag en en donderdag. Met dat schema zou je er de meeste profijt van hebben.

Let’s go!

Zodoende begon ik op een zondagochtend mijn dag met 1 gram verse truffels. Dat is zo’n beetje het gemiddelde en met mijn lengte (1 meter 80) val ik meestal in die categorie. Ik had geen belangrijke afspraken die dag en zou alleen met een vriendin gaan wandelen door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het zonnetje scheen en was de perfecte dag om te starten met microdosing.

Lees ook: Microdosing & psychedelica, de medicijnen van de toekomst?

Omdat je in het begin nog wel eens een beetje moet zoeken naar de juiste dosering (op Amerikaanse websites lees ik steeds over “finding your sweet spot”) is het goed om te beginnen op een dag dat er niet te veel van je verwacht wordt – voor het geval je net iets te veel neemt en je er wazig of juist minder productief van wordt.

Helemaal in het nu

10 minuten na het eten van truffels (je moet er eerst goed kauwen, en vervolgens doorslikken) voel ik al dat ik iets heb genomen. Heel subtiel, maar wel merkbaar. Ik ga me douchen en voel heel bewust het water op mijn huid. Vervolgens kleed ik me aan en ben ik me heel bewust van de handelingen die ik verricht. ‘Ik doe nu mijn sokken aan’ schiet door me heen – iets wat je normaal doet zonder erbij na te denken.

Ik ben dus heel erg bezig met hetgeen wat ik op dat moment aan het doen ben. Helemaal in het nu. Verder niks. Dus ja, ik snap gelijk wel dat dit kan helpen tijdens je werk, om de focus en productiviteit te verbeteren.

Er is namelijk minder ruimte om afgeleid te raken en dat is nou precies wat er telkens gebeurt als je je concentratie verliest.

Eén met de natuur

Vervolgens word ik opgehaald door mijn vriendin en besluit om haar niks te zeggen over mijn microdosing experiment. Uit angst dat het ‘een ding’ wordt, wil ik het er liever niet over hebben. Ik wil het juist dicht bij mezelf houden, zodat ik goed kan monitoren wat ik voel. In de auto krijgen we de slappe lach en ik vraag me stiekem af of ik ook zo had gelachen als ik een uur daarvoor géén truffels had gegeten.

Maar ik geniet van haar gezelschap en eenmaal in de duinen, geniet ik nóg meer van de natuur. Bijzondere bladeren vangen mijn aandacht, terwijl het geluid van de stromende rivier door mijn oren suist en de warmte van de zon op mijn konen gloeit.

Zonder dat ik ook maar enigszins de connectie met de realiteit verlies – zoals dat wellicht in een psychedelische trip gebeurt –  voel ik mij meer verbonden met de natuur.

Plafonddienst

Tegen het einde van de middag lijkt de werking alweer wat afgenomen. Het geaarde gevoel, de focus en de bewuste sensaties zijn zo goed als weg en tijdens het koken van mijn avondmaaltijd betrap ik mezelf op het dromen over vakanties, oude liefdes en andere zaken, die niks te maken hebben met het recept.

Lees ook: ‘The Sunshine Makers’ op Netflix vertelt het vredelievende verhaal achter LSD

So far so good. Tot ik in bed ga liggen en met geen mogelijkheid in slaap kan komen. Ik lig niet te piekeren en heb ook fysiek nergens last van. Ik ben gewoon wakker. Klaarwakker. Alsof ik speed heb gesnoven en plafonddienst heb. Ik lees nóg een hoofdstuk uit een saai boek en neem nóg een kop goed nachtrust-thee. Niks helpt. Pas om 5 uur ‘s ochtends val ik in slaap tot een uur of 8.

Beter slapen door microdosing

Met een slaperig hoofd begin ik aan mijn maandag. De positieve effecten van de truffels zijn niet meer merkbaar, want de moeheid overheerst. Ik moet werken en krijg amper gedaan wat ik moet doen. Ik sleep mezelf door de dag heen en neem ‘s avonds nog een yogales in de hoop dat ik daarna goed kan slapen.

Helaas. Er volgt eenzelfde soort nacht, met slechts 3 uur slaap. Ik kan me bijna niet voorstellen dat dit door de truffels komt! Is het soms volle maan? Heb ik iets anders geks gegeten of gedronken? Ik google me suf naar verhalen over ‘microdosing’ en ‘no sleep’ maar kan niet één soortgelijk verhaal vinden. Er zijn alleen maar mensen die schrijven dat ze béter slapen door microdosing.

Dapper en vastberaden

Ik snap het niks van. Ik was zo enthousiast en geloof echt heel erg in dit product. Het zal wel toeval zijn geweest, besluit ik. En na een nacht goed slapen, zet ik mijn experiment dapper en vastberaden voort. Op donderdagochtend neem ik een halve gram van de verse truffels (de helft van een gemiddelde microdosis) en ben benieuwd hoe mijn lichaam en geest daarop reageren.

Overdag ben ik aan het werk en merk ik geen verschil. Echt helemaal niets. Ik denk dat dit net te weinig is voor mij en dat ik een volgende keer misschien 0,75 gram moet proberen. Maar als ik ‘s avonds in bed lig, kan ik wéér geen slaap vatten. Hoe graag ik ook in dit product en in het hele concept van microdosing wil geloven, moet ik helaas concluderen dat er voor mij misschien geen volgende keer meer moet komen.

Overgevoelig voor cafeïne?

Na 5 dagen en 3 slapeloze nachten ben ik gesloopt. Dit mag niet de bedoeling zijn en ik neem contact op met de oprichters van iMicrodose. Hans Derix reageert verbaasd, want slapeloosheid is bij hun niet bekend, tenzij je de truffels later in de middag of avond neemt. Velen ervaren namelijk een gevoel van meer energie te hebben tijdens zowel de microdoseerdagen als niet-microdoseerdagen.

Hans: “Het kan zijn dat je overgevoelig bent voor één van de vele aanwezige stoffen in de truffel, bijvoorbeeld cafeïne. Wereldwijd wordt er ontzettend veel koffie en thee gedronken zonder ongewenste bijwerkingen. Terwijl er ook genoeg mensen zijn, die overgevoelig zijn voor de aanwezige stof cafeïne met irritatie en slapeloosheid als gevolg.”

Nu drink ik al jaren geen koffie meer, dus het zou zomaar kunnen dat ik er sensitief voor ben geworden.

De juiste dosering (sweet spot)

Verder meldt Hans dat microdosering een zeer persoonlijke kwestie is als het gaat om de exacte hoeveel truffels dan wel psilocybine per dosering. “Ieder mens reageert, zoals bij zovele producten, anders op de aanwezige actieve stoffen. Het is daarom ook dat wij voor de inhoud van 3 maal 5 gram hebben gekozen. Daardoor kunnen we de versheid van ons product beter bewaken en ieder individu in staat stellen precies de voor hem of haar juiste dosering te traceren.

Deze varieert namelijk en zou minder of meer dan 1 gram kunnen zijn (bijv. 0,8 of 1,2 gram). Het gaat er om dat jij voor jezelf de juiste dosering (sweet spot) vindt, zodat jij het meeste uit ons product haalt en het gewenste effect ondervindt. Afgaande op jouw bericht lijkt de juiste dosering tussen de 0,6 en 0,9 gram te liggen.”

In de kinderschoenen

Hij bedankt me voor de feedback, want hoe meer informatie ze ontvangen van hun gebruikers, hoe beter ze een ieder kunnen begeleiden dan wel informeren, en hun product waar nodig kunnen verbeteren.

Microdoseren van psychedelische stoffen staat immers nog in de spreekwoordelijke kinderschoenen en het zou heel goed kunnen dat, naarmate meer onderzoek gedaan wordt en data bekend is, meerdere mensen dezelfde bijwerking blijken te hebben.

Ik ben er in ieder geval klaar mee. En ga proberen om mijn geheugen en concentratievermogen op andere manieren te verbeteren. Met sudoku of meditatie ofzo.

Meer over psychedelica?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️