Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Spiritualiteit 31 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

Waarom astrologie hotter is dan ooit

Als je een paar jaar geleden aan iemand op een dating app had gevraagd naar zijn of haar sterrenbeeld, dan werd je waarschijnlijk direct geblokkeerd of uitgemaakt voor ‘gekkie’. Tegenwoordig is het helemaal geen rare vraag, zeker niet onder millennials. Hoe moet je anders weten of jouw potentiële relatie een lange levensduur heeft? Astrologie is hotter dan ooit, want wat blijkt? In tijden van crisis zoeken we massaal antwoorden in de sterren.

‘Maanzusjes’ Lieke en Jetteke van Lexmond lanceerden een Moon Calendar, astrologen groeien uit tot influencers op Instagram en de meeste mensen weten dat het leven tijdens Mercury Retrograde mogelijk even kan tegenzitten. Spiritualiteit beleeft een opleving, dat is duidelijk.

Meer tussen hemel en aarde

Inmiddels maakt astrologie deel uit van een industrie waarin jaarlijks 2,2 miljard dollar omgaat. Deze trend komt voornamelijk door de nieuwe generatie, die weinig heeft met traditionele religie, maar wél gelooft dat er meer is tussen hemel en aarde.

Vooral in tijden van onzekerheid, waarin een pandemie ons in de houtgreep heeft, is het helemaal niet zo raar dat mensen massaal naar iets als astrologie grijpen.

Ook lezen: Waarom astrologie zo ontzettend diep geworteld zit in ons bestaan

Er is blijkbaar een verlangen naar ‘iets’, een houvast om het leven en jezelf in het onbegrijpelijke universum te kunnen plaatsen. Daarbij is de jonge generatie continu online en is de nieuwe astrologie hip, grappig en vooral te vinden op social media. Het levert namelijk hele fijne content op: het is makkelijk te delen, eindeloos te personaliseren en gericht op vrouwen.

Op zoek naar liefde met astrologie

Dating app Bumble speelt in op de trend en heeft zelfs een team van in-house astrologen in de arm genomen om perfecte matches te vinden voor haar gebruikers. Aan de hand van de positie van de planeten op het moment dat iemand geboren is, kunnen ze persoonlijkheden afleiden en daarmee gebruikers van de app helpen aan een geschikte partner.

Met de sterrenbeeldfilter kun je als gebruiker matches zoeken met een specifiek sterrenbeeld en volgens Bumble is dit is één van de meest toegepaste filters op de app. Best begrijpelijk eigenlijk, aangezien astrologie ervoor kan zorgen dat je mensen op een dieper niveau begrijpt. En dat komt natuurlijk goed van pas bij de zoektocht naar liefde.

Middel voor zelfontplooiing

Dat astrologie niet wetenschappelijk bewezen is, lijkt de nieuwe generatie kosmosliefhebbers niets uit te maken. Astrologie past namelijk perfect in het rijtje van yoga, meditatie, mindfulness en ‘self-care’, wat letterlijk ‘goed voor jezelf zorgen’ betekent. En daar zijn vooral vrouwen tegenwoordig graag mee bezig.

Dit kan iets te maken hebben met gevoeligheid voor onze omgeving en de behoefte om gezond te blijven in een steeds stressvollere wereld, die altijd ‘aan’ staat. Vandaag de dag zijn er talloze workshops en retreats te boeken om je innerlijke kracht en vrouwelijke intuïtie naar boven te halen.

Daarbij gaat moderne astrologie minder om het voorspellen van de toekomst, maar wordt het eerder gebruikt als een middel voor zelfontplooiing.

Op zoek naar zingeving

Millenials vertegenwoordigen een generatie die comfortabel is met alles dat taboe is en zijn op zoek naar een diepere betekenis in het leven. Ze zijn opgegroeid in een tijd waarin therapie genormaliseerd is en Google overal een antwoord op heeft. Die mindset zorgt ervoor dat ze alles willen uitpluizen en op zoek gaan naar zingeving. Astrologie is daar een antwoord op.

Luister ook: Bedrock Talks: een niet-zweverig verhaal over astrologie met modern astrologe Maannomade

En dat is helemaal niks nieuws. Sterker nog, de dierenriemen zoals wij die kennen stammen al uit de vijfde eeuw voor Christus. Maar het suffe imago is er vanaf. De ‘hippie’ New Age beweging uit de jaren 70 heeft plaats gemaakt voor de ‘hipster’ Now Age; een nieuwe tijdgeest, waar we niet meer omheen kunnen.

Creatiever, origineler en individualistischer

Van zonneteken-kerstballen bij de Sissy-Boy tot astrologie-pyjama’s bij Asos. En van T-shirts met afbeeldingen van sterrenbeelden bij de Zara, tot tarot-wandkleden bij Urban Outfitters. Overal zien we de populariteit van astrologie terugkomen. Celebrities zweren bij de helende krachten van edelstenen (die aansluiten op je sterrenbeeld) en nu lijken steeds meer jonge vrouwen geïnteresseerd in kristallen.

We volgen niet langer de massa, maar kiezen meer onze eigen weg. Een van de redenen daarvoor is misschien wel omdat we met z’n allen steeds creatiever, origineler en individualistischer worden. We nemen niet zomaar alles van anderen aan. Al lijkt de starstruck-trend wel iets grootstedelijks te zijn. In Amsterdam vinden de meesten het heel interessant, maar in Limburg zijn er minder mensen mee bezig. 

In plaats van religie

Moderne spiritualiteit lijkt vooral eigenzinnige types aan te trekken, die niet doen ‘wat hoort’ en op zoek zijn naar hun eigen kracht en authenticiteit. Een beweging om zelf aan het roer van ons leven te staan. En in deze zoektocht kan een bepaald comfort in de sterren liggen. Het vertelt ons wat we diep van binnen al voelen. Je kunt je gesterkt voelen over het leven en je relaties beter begrijpen.

Astrologie heeft de kracht om de waarheid in jezelf naar boven te halen en kan je begeleiden in een bepaald element van je leven. Dus net zoals religie dat vroeger deed, kan astrologie connectie, potentiële verklaringen en richting bieden. Maar ergens is het ook gewoon een geruststellend idee.

Dat het leven niet volledig random is.

Meer astro vibes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️