Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Psyche 3 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Voor de sceptici: zo overrated is mindfulness

We pleiten bij Bedrock voor mindfulness. Voor ons is het een way of life. Eerder schreven we over de gezondheidsbenefits ervan en over hoe goed het is om yoga en meditatie bijvoorbeeld in de opvoeding te integreren. Inmiddels zijn er tal van wetenschappelijke onderzoeken die onze ervaringen onderbouwen, maar helaas blijken niet al die onderzoeken even betrouwbaar.

“Het onderwerp meditatie kunnen we wetenschappelijk belichten, ontkoppeld van haar boeddhistische achtergrond en termen als ‘reïncarnatie’, ‘verlichting’ en ‘hogere zelf’”, schreven we eerder. En dat gebeurt zéker.

Hot topics

Mindfulness, meditatie en yoga zijn hot topics en met regelmaat verschijnen er nieuwe onderzoeken die laten zien dat je brein er letterlijk van verandert, dat het écht helpt tegen stress en dat het goed is voor je gezondheid.

Ook interessant: Als je kinderen laat mediteren als ze iets stouts hebben gedaan, gebeuren er bijzondere dingen

Alleen al in 2016 werden 330 onderzoeken naar mindfulness gepubliceerd. Er wordt bovendien steeds meer geïnvesteerd in behandeling van mentale klachten met meditatie of andere alternatieve methoden.

Maar wat weten we écht?

Een onderzoeksteam van de Canadese McGill University vond het daarom eens tijd zich af te vragen: wat weten we nou eigenlijk écht van mindfulness? Ze namen 124 gepubliceerde studies naar het effect van meditatie op onze mentale gezondheid onder de loep.

Hun conclusie? Veel van deze onderzoekjes waren te kleinschalig om echt betekenisvolle resultaten te laten zien.

Positief denken als filosofie

Bovendien, legt online wetenschapsmagazine Nature uit, werden er 60 procent meer positieve resultaten dan normaal gerapporteerd rondom dit onderwerp. Geheel passend bij de mindfulness-lifestyle, waarin positief denken een filosofie is.

Lees ook: Tips om je telefoon mindful in te richten

En, zo suggereerden ze na het analyseren van experimenten die niét gepubliceerd waren, negatieve onderzoeksresultaten over mindfulness worden wellicht vaker niet openbaar gemaakt. Hmm.

Wees kritisch

Het onderzoeksteam is verder niet anti-mindfulness, ze roepen alleen op om experimenten, studies en testen omvangrijker te maken. Én om bijvoorbeeld van tevoren al af te spreken of onderzoeksresultaten worden gepubliceerd, ongeacht of deze positief of negatief zijn.

“Ik denk dat we eerlijk en volledig gerapporteerd bewijs moeten hebben om uit te zoeken voor wie mindfulness werkt en in welke mate,” licht Brett Thombs, psycholoog bij McGill, toe. “Voor het zorgsysteem is het net zo belangrijk om te weten wat niét werkt.”

Goed punt. Het is essentieel om betrouwbare resultaten te volgen en vooral álle kanten te belichten. Al kunnen we nu natuurlijk bediscussiëren of het onderzoek van McGill dan wél omvangrijk genoeg is geweest.

Meer over mindfulness?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Voor de sceptici: zo overrated is mindfulness
Sluiten