Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Welzijn 30 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Hormonale acne: hoe herken je het en wat kun je er tegen doen?

Last van acne die steeds terugkomt in dezelfde periode of op dezelfde plek? Dan zou je weleens last kunnen hebben van hormonale acne. We leggen uit wat het is, welke invloed hormonen kunnen hebben op acne, hoe je het herkent én wat je er tegen kunt doen.

Acne kan heel vervelend zijn. Het is daarom belangrijk om goed de oorzaak te weten, zodat je er gerichter iets aan kunt doen.

Wat is hormonale acne?

Acne, we hebben er allemaal wel eens last van. De een krijgt het door zich een keer niet goed te wassen, de ander door een vette maaltijd. Maar er is nóg een manier waardoor je last kunt krijgen van acne: je hormonen.

Hormonale acne krijg je tijdens een periode waarin je hormonen veranderen. Denk bijvoorbeeld aan: menstruatie, pubertijd, zwangerschap of de overgang. Maar ook buiten deze periode kun je last hebben van acne die veroorzaakt is door hormonen.

Hoe je hormonen invloed kunnen hebben op acne

Dat hormonen een belangrijke oorzaak kunnen zijn van de ontwikkeling van acne is bekend; het proces zelf niet. Wat we wel weten is dat onze hormonen verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van talgklieren.

Must read: 3 sapjes-recepten voor een mooiere huid (anti-acné, superskin en forever young)

Wanneer we meer mannelijke hormonen (bijvoorbeeld testosteron) in ons lichaam hebben, zal dat de talgklieren stimuleren. Bepaalde hormoonschommelingen kunnen de stimulatie van de talgklieren vergroten. Doordat ons lichaam meer talg produceert, wordt onze huid vet en krijgen we sneller last van acne.

Hoe herken je acne door hormonen?

Wanneer je vaker acne hebt, is het vaak niet gemakkelijk om te herkennen wat de oorzaak is van de acne. Toch zijn er een aantal aanwijzingen waardoor je hormonale acne kunt herkennen.

Merk je bijvoorbeeld dat je altijd puistjes krijgt op dezelfde plek? Dan is er een grote kans dat dit puistje veroorzaakt wordt door een schommeling in hormonen.

Verder komt hormonale acne voornamelijk voor rond de mond, kin en kaaklijn. Op deze plek bevinden zich de meeste talgklieren.

Must read: Dit is hoe je hormonen je beïnvloeden tijdens je menstruatiecyclus

Als je hormonale acne wil herkennen, is het belangrijk om je op patronen te focussen. Heb je bijvoorbeeld altijd last van acne als je stopt met de pil, dan kun je er bijna vanuit gaan dat het met je hormonen te maken heeft.

Wat kun je doen tegen hormonale acne?

Hormonale acne wordt veroorzaakt door schommelingen in de hormoonspiegel. Al eerder schreven we over manieren om je hormonen in balans te houden. We sommen de belangrijkste tips voor je op:

Eet goede vetten en omega 3

Hormonen worden geproduceerd door cholesterol, en dat vind je in vet. Probeer goede vetten binnen te krijgen door bijvoorbeeld noten, avocado’s, lijnzaad en chiazaad te eten.

Must read: Als vega(n) én als vleeseter is het een goed idee om omega 3 bij te slikken

Probeer goed te slapen

Probeer goed te slapen. Wanneer je goed slaapt, wordt je hormonale systeem ondersteund, waardoor je beter kan functioneren. Een goede slaap kan dus al direct effect hebben op hormonale acne.

Eet gefermenteerd eten

Misschien ben je er niet zo’n fan van; het is wel hartstikke gezond. Producten als kimchi, zuurkool en augurken hebben direct effect op de regulering van oestrogeen.

Lees ook: Fermenteren kan je leren!

Eet ontstekingsremmende voeding

Probeer vaker voeding toe te voegen met een ontstekingsremmende werking. Denk bijvoorbeeld aan gember, kurkuma, blauwe bessen, groene thee en saliethee.

Wanneer je last hebt van hormonale acne is het belangrijk om duidelijk door te hebben wat de oorzaken zijn. Zo kun je gerichter naar een oplossing zoeken en het probleem sneller aanpakken!

Meer over hormonen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️