Kiara Louis
Kiara Louis Welzijn 6 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Waarom bananen en avocado’s zo goed voor je zijn

Scroll even door je Instagram-feed en de avocado’s vliegen je om de oren. De vrucht is populairder dan ooit, ze heeft zelfs haar eigen restaurant in Amsterdam. En ook banaan, die wel minder Instagrammable is, heeft veel gezondheidsvoordelen.

Eet avocado’s naar hartelust

Tortillachips dippen in guacamole en een banaantje (of twee) in je smoothie, doen meer goeds dan je denkt. Natuurlijk weten de meeste mensen dat avocado’s en bananen ‘gezond’ zijn. Maar uit een recente studie van de Universiteit van Alabama in Birmingham blijkt zelfs dat door regelmatig deze vruchten te eten, je ‘vasculaire verkalking’ kan voorkomen, oftewel; je aderen verharden minder snel. Je zou er dus de kans op een hartaanval mee kunnen verkleinen. Avo on toast, anyone?

Dit vind je misschien ook interessant: Zo houd je een avocado 6 maanden vers (geen grap).

Hoe het werkt

Onderzoeker Paul Saunders vertelt in dit artikel dat de twee vruchten veelbelovend kunnen zijn op het gebied van gezondheid. Zowel bananen als avocado’s kunnen wonderen doen voor je lichaam. Het gezonde stofje dat in beide vruchten zit, is kalium. De resultaten van Saunders’ onderzoek geven aan dat regelmatig kalium supplementeren, bijdraagt aan het voorkomen van aderverkalking. De controlegroep die géén kalium innam, had deze resultaten immers niet.

Dat wonderlijke stofje functioneert als een elektrolyt in je lichaam. Het draagt bij aan een goede balans van vocht in je cellen, wat erg belangrijk is voor je gezondheid. Een slechte balans van vocht kan namelijk dehydratie veroorzaken, wat kan doorwerken op je hart en nieren.

Weet wanneer je eet

Lang niet gek om dagelijks beide vruchten in je dieet te verwerken dus. Als het al niet om bovenstaand onderzoek is, zijn er tal van andere redenen te bedenken. Avocado’s bevatten ‘goede’ vetten en vooral omega 3-vetzuren. En in combinatie met bijvoorbeeld tomaat, kan het nóg beter voor je zijn. De vetten in avocado helpen het anti-oxidant lycopeen en bètacaroteen beter op te nemen. En dat geeft bijvoorbeeld je huid een boost.

Ook bananen hebben ontelbaar veel positieve effecten op je lichaam. Naast dat er kalium in zit, bevat het veel vezels, vitamine B6, vitamine C en magnesium, volgens voedingsdeskundige Laura Flores. En hoe rijper de banaan, hoe gezonder. Uit onderzoek blijkt dat de voedingsstoffen in een banaan stijgen tijdens het rijpingsproces. Bananen met donkere plekjes waren acht keer effectiever in het versterken van de witte bloedcellen, dan groene bananen, bleek uit een studie gepubliceerd in Food Science and Technology Research. Juíst goed om in de blender te gooien dus, die rijpe bananen.

Meer over gezonde voeding?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️