Rita Ouedraogo
Rita Ouedraogo Better World 26 apr 2016

Is de nieuwe vorm van gezond eten wel goed voor het milieu?

Lekker hoor, kokoswater en heel gezond, maar wat doet het met de aarde en hoe is het gesteld met de mensenrechten van de arbeiders die ervoor zorgen dat ik na een intense workout weer gehydrateerd ben? Liever geen melk, beter ook geen sojamelk, amandelmelk is het nieuwe product waarmee je je smoothies en havermout romig maakt. Maar ook voor amandelmelk is heel veel water nodig. Dus goed voor je lijf, maar niet goed voor de aarde. Door de gezonde bomen zien wij het duurzame bos niet meer, laat staan de arbeidsomstandigheden in Peru waarin onze net verorberde avocado is geteeld.

Door documentaires zoals Cowspiracy en apps zoals Questionmark worden wij ons steeds bewuster van de tegenstrijdigheid die er kan zijn tussen gezonde en duurzame voeding.

Informatie van alle kanten

In een consumentenmaatschappij waarin informatie van alle kanten constant op ons afkomt, wordt er gezocht naar creatieve ideeën om zo het effect van bepaalde producten op het milieu en de arbeidsomstandigheden duidelijk te maken.

Onderzoek wijst uit dat plant based eten nóg gezonder is dan we dachten

Deze duurzaamheidstrend zoekt naar vindingrijkheid. We moeten meer beslissingen nemen en dat vergt nogal wat van ons consumenten. Gezond eten lijkt van een trend een randvoorwaarde te worden maar duurzaam leven en eten lijken daarentegen nog niet als vanzelfsprekend in ons dagelijks leven.

Questionmark

De app Questionmark is een tool die uitkomst biedt wanneer we twijfelen over een kiwi of toch een ananas. Of een reep pure chocolade of toch een pak chocolatechip koekjes met witte chocolade. Questionmark zorgt voor de waarheid achter je streepjescode.

Waarom gezond eten niet altijd genoeg is

Dat chocolade minder gezond is dan een appel begrijpen wij zelf ook nog wel, maar hoe hoog een dergelijk product scoort op milieuvervuiling of mensenrechten is iets dat we niet zo snel aan de buitenkant, of met gezond verstand, kunnen vaststellen. Dit is informatie die wij vaak zien als onduidelijk of zelfs irrelevant terwijl kleine aanpassingen of bewustwording al een heleboel op kan lossen.

Onze consumptiebehoefte staat vaak haaks op onze behoefte ‘goed’ te doen. Er zijn zoveel afwegingen te maken voordat we daadwerkelijk onze boodschappen in ons mandje gooien of voordat we een hoofdgerecht met zalm, of toch zwaardvis, bestellen en kunnen we beter gaan voor groene asperges of spinazie?

Naar een houdbaar voedselsysteem

Verschillende creatieve initiatieven doen hun best duurzame alternatieven te vinden op onze behoefte gezond, lekker én duurzaam te leven en te eten. Zo is het initiatief Coco Conserveren een kunstproject van de creatieven die ook het project de Tostifabriek hebben opgezet.

Een initiatief waarbij de technologie achter conserveren wordt gebruikt om lekker en gezond eten te bewaren. Volgens hen is het mogelijk echt lekker eten te conserveren en zo aan een ‘houdbaar’ voedselsysteem te werken. Zij stellen het verspillende karakter van onze vers-cultuur aan de kaak en komen met dit innovatieve kunstproject op de proppen.

Is soja nou goed of slecht voor je gezondheid en het milieu?

Zouden wij, bewuste consumenten, bewuster moeten worden van onze ecologische voetafdruk? Het eten van avocado’s, bessen in de winter, ananassen, exotische vissen, etcetera. Moeten wij dit (over)bewuste gezonde leven aanpassen en een beetje van de energie die wij daarin steken, steken in het bewust keuzes maken op gebied van duurzaamheid?

Misschien moeten we bewuster de verantwoordelijkheid nemen voor ons lichaam én onze aarde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Is de nieuwe vorm van gezond eten wel goed voor het milieu?
Sluiten