Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 10 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Is brandnetel echt zo gezond? Een duik in de materie

Vroeger liep je als kind met een grote boog om de brandnetels heen (en nog steeds trouwens), maar tegelijkertijd lezen we ook regelmatig dat het drinken van brandnetelthee gezond is. Klinkt tegenstrijdig, niet?

Toch schijnen de gezondheidsvoordelen van brandnetel thee niet mis te zijn. We onderzochten het.

Is brandnetelthee gezond?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: brandnetelthee is gezond. En niet zo’n beetje ook. Op Fitsociety vonden we de ingrediënten van brandnetelthee en dat is een behoorlijke waslijst aan goede vitamines en antioxidanten:

  • Eiwitten (vergelijkbaar met spinazie)
  • Vitamine A,B,C,D en K
  • Calcium (relatief veel t.o.v. andere groen bladige groenten)
  • Magnesium (relatief veel t.o.v. andere groen bladige groenten)
  • IJzer
  • Silicium
  • Kalium
  • Flavonoïden (sterke antioxidanten)
  • Carotenoïden (antioxidanten)

Daarnaast bevat brandnetelthee geen cafeïne, wat erg prettig is voor mensen die moeilijk in slaap kunnen vallen. Je kunt dus zonder problemen een kopje thee voor het slapen gaan drinken – iets wat bij koffie soms nog wel een probleem kan veroorzaken.

Zo hou je een mindful theeceremonie met jezelf (en kom je volledig tot rust)

De gezondheidsvoordelen van brandnetelthee

Dit zijn de 4 grootste gezondheidsvoordelen van brandnetelthee:

1. Vochtafdrijvend

Brandnetelthee heeft een vochtafdrijvende werking. Dat betekent dat de thee de doorloop van urine stimuleert, en afvalstoffen in jouw lichaam sneller weggespoeld kunnen worden. Ook als je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel, zou een kopje brandnetelthee per dag kunnen helpen om je minder opgeblazen te voelen.

2. Brandnetelthee is goed voor je immuunsysteem

Een kopje brandnetelthee bevat antioxidanten en een hoge concentratie vitamine C. Dat versterkt je immuunsysteem en zorgt er dus voor dat je minder snel vatbaar bent voor virussen en griepjes.

Tip: heb je last van hooikoorts? Brandnetelthee bevat het stofje antihistamine, wat een natuurlijk medicijn tegen hooikoorts zou zijn. Het zal de klachten niet doen verdwijnen, maar wellicht worden je jeukende ogen en loopneus er wel wat minder door. Toch mooi meegenomen.

Is dit het Amazone-vriendelijke alternatief voor koffie en groene thee?

3. Ontstekingsremmend

Je zou het niet denken van de prikkende plant, maar de brandnetel heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Zo zou brandnetelthee verlichting kunnen bieden bij spierpijn en hoofdpijn, en wordt de plant al heel lang ingezet als natuurlijke pijnstiller.

4. Goed voor je huid

Bij punt 1 vertelden we je al dat brandnetelthee helpt bij het uitscheiden van afvalstoffen in je lichaam. Dat is niet alleen goed voor ín je lichaam, maar dit ga je ook terug zien aan jouw huid. Daarnaast is aangetoond dat brandnetelthee de talgproductie in de huid reguleert, waardoor je een onrustige huid onder controle kunt krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️