Redactie
Redactie Welzijn 2 jun 2020
Leestijd: 5 minuten

Last van muggenbulten of hooikoorts? 6 natuurlijke oplossingen voor zomerkwaaltjes

De zomer komt er weer aan en daar zijn we maar al te blij mee! Helaas brengt de zomer, net als alle andere seizoenen, zijn eigen kwaaltjes met zich mee. Daar laten wij ons niet door tegenhouden. Met deze tips doe je de 6 meest voorkomende zomerkwaaltjes op een natuurlijke manier de das om, en kun je volop van de zomer genieten

Hieronder zetten we de 6 meest voorkomende kwaaltjes op een rijtje, uiteraard met tips om er mee te dealen.

1. Muggenbeten

Wij weten niet wat vervelender is, ’s nachts wakker gezoemd worden door een mug, of gek worden van de jeuk van muggenbulten. Hoe dan ook, muggen kunnen een enorme stoorzender zijn in de zomer.

Er zijn allerlei chemische varianten van anti-muggen middelen, maar gelukkig kun je muggen ook met natuurlijke middeltjes te slim af zijn.

Last van muggen? Deze 7 planten houden ze bij je weg

Muggen zijn vrij gevoelig voor bepaalde geurtjes. Door een halve ui naast je bed te leggen, of je huid in te smeren met appelciderazijn of tea tree olie, houd je deze zoemende monsters ’s nachts op afstand.

Is het kwaad al geschied, dan kun je de appelciderazijn en tea tree olie ook met een watje op de muggenbult deppen om de jeuk en bult te verminderen. En ook met tandpasta verminder je de jeuk en droogt de bult uit.

Geen zin in die vreemde geurtjes op je lichaam? Ook de DeoRock vermindert de jeuk van een muggenbult. Maak deze 100% natuurlijke steen nat, wrijf hem over de bult en weg is de jeuk.

2. Hooikoorts

Hooikoorts kan je dagje park of heerlijke fietstocht flink verpesten. Deze pollen-allergie zorgt ervoor dat je gaat niezen, hoesten en tranen. En vooral bij warm en droog weer zullen deze klachten heftig zijn.

Waar medicatie allerlei vervelende bijwerkingen met zich mee kan brengen, kun je met deze tips hooikoorts op een natuurlijke manier bestrijden. Neem elke dag een klein lepeltje rauwe lokale honing, dit maakt je immuun voor de pollen.

Must read: Stop met het vergiftigen van je haar (5 producten die daarbij helpen)

Ook werkt het antioxidant quercetine tegen hooikoorts, dit komt van nature voor in onder andere ui, knoflook en broccoli, maar is ook in plantaardige capsules te verkrijgen.

Om pollen weg te houden kun je wat kokosolie aan de binnenkant van je neusvleugels, onder je ogen en op je wimpers smeren.

3. Verbrande huid

Het beste is natuurlijk om een verbrande huid door de zon te voorkomen, vermijd op de heetste momenten van de dag de zon en smeer met de juiste zonnebrand.

De meeste crèmes zitten vol chemische stofjes, de merken Lovea en EQ EVOA hebben goede en natuurlijke zonnebrandcrèmes. Ben je toch verbrand? Zorg er dan voor dat je genoeg water blijft drinken en hydrateer je huid goed.

Door je verbrande huid te bedekken met koude kompressen en plakjes komkommer of in te smeren met yoghurt en aloë vera-gel, houd je je huid op een natuurlijke manier goed gehydrateerd.

4. Zweten

Eigenlijk is zweten heel goed voor je, maar we worden niet echt blij van die nare luchtjes en natte plekken in je kleding. Waar je normaal gemiddeld 1 liter per dag zweet, kan dit in de zomer oplopen tot maar liefst 10 liter.

Zweet an sich stinkt niet, maar als het vocht in aanraking komt met de bacteriën op je huid ontstaan nare luchtjes. Door luchtige, katoenen kleding te dragen, je okselhaar kort te houden en ze elke ochtend te wassen, zal je minder last hebben van stinkende oksels.

Gebruik in plaats van een kunstmatige en chemische deodorant de 100% natuurlijke DeoRock. De DeoRock voorkomt transpiratie en onaangename geurtjes en is 24 uur lang werkzaam.

En wist je dat je ook je eigen deodorant kunt maken van natuurlijk ingrediënten?

5. Hoofdpijn en vermoeidheid

Ken je dat vermoeide en lusteloze gevoel nadat je een hele dag in de zon hebt gezeten? Of staat je energielevel ook op nul als het zo warm is?

Hoofdpijn en vermoeidheid zijn veel voorkomende klachten in de zomer, terwijl je juist zou denken dat iedereen deze periode blij is en erop uit wilt.

Soms heb je niet in de gaten dat je te lang in de zon bent geweest, vooral als het waait merk je niet hoe fel de zon schijnt. Dit veroorzaakt hoofdpijn en vermoeidheid, en in de ergste gevallen levert dit je een zonnesteek op.

Must read: Dit is het schokkende effect van de zon op je huid

Begin je dag extra vroeg, zodat je je terug kunt trekken op de heetste momenten van de dag. Probeer ook alles wat rustiger te doen, warm weer is er nou eenmaal niet voor gemaakt om je te haasten.

Draag een hoed of petje als je in de zon bezig bent en drink voldoende. Je lichaam heeft meer vocht nodig door de hitte en als je dorst hebt is het eigenlijk al te laat.

De-hydratatie zorgt voor hoofdpijn, vermoeidheid en een slechte concentratie. Mogelijk komt het vermoeide gevoel door een vitaminetekort.

Veel mensen hebben minder eetlust tijdens de zomer, probeer toch veel groente en heerlijk fris en vers zomerfruit te eten. Eventueel kun je je vitaminelevel op peil houden met natuurlijke supplementen, zoals die van Orthica.

6. Droge huid

Juist nu je huid gezien mag worden, is deze in de zomer meestal droger dan normaal. Dit is niet zo gek want je huid heeft veel te verduren. De airco staat aan, je doucht meer, je zit regelmatig in de zon en je bent wat vaker in de weer met je scheermesje. Zorg ervoor dat je jezelf goed verzorgt om een reptielenhuidje te voorkomen.

Douche niet te heet en als je wat vaker onder de douche springt, gebruik dan niet altijd doucheproducten, want teveel gebruik hiervan droogt je huid uit.

Scrub regelmatig, maak je eigen natuurlijke scrub door suiker of zout toe te voegen aan je douchegel of olie. En smeer je goed in met natuurlijke huidolie, zoals vitamine E-olie of droge olie van CÎME.

Meer lezen over natuurlijke huidverzorging?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Last van muggenbulten of hooikoorts? 6 natuurlijke oplossingen voor zomerkwaaltjes
Sluiten