Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 2 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Zo hou je een mindful theeceremonie met jezelf (en kom je volledig tot rust)

Slaap is zo’n belangrijk onderdeel van onze (mentale) gezondheid, maar toch komen we er met z’n allen maar weinig aan toe. Gemiddeld slapen we zelfs zo’n 1 tot 2 uur minder dan 60 jaar geleden, vertelde kruidenexpert Emanuelle Vos tijdens een theeceremonie van Pukka Thee. Dat zijn geen cijfers om trots op te zijn, want we hebben onze slaap hard nodig.

Er zijn allerlei manieren om je slaap te verbeteren. Denk aan een piekerkwartiertje of een slaapmeditatie of yoga nidra voordat je naar bed gaat, maar ook jouw theemomentje in de avond kan je volledig tot rust brengen.

Slaaphygiëne

Meer dan de helft van de mensen op deze aardbol is niet helemaal happy met zijn of haar slaap. Inclusief ondergetekende. Door alle schermen, drukke schema’s en cafeïne-houdende producten die we gedurende de dag facen, kunnen we allemaal wel wat extra slaaphygiëne gebruiken.

Dat betekent: geen schermen minimaal een uur voordat je gaat slapen, geen drankjes met cafeïne na 2 uur ‘s middags (ook geen groene thee!) en een fijn avondritueel.

Thee maakt voor veel mensen onderdeel uit van dit avondritueel, zo ook van die van mij. Onlangs leerde ik van Pukka Thee hoe ik dit theemoment zo kan inzetten dat ik er helemaal ontspannen van word: met een fijne en mindful theeceremonie.

Zo kun je je slaappatroon resetten en je bioritme herstellen

Theeceremonie voor het slapen gaan

Een theeceremonie kan je zien als een ontspannen cadeau aan jezelf na een drukke dag. Zie het als een meditatie, maar dan nét even anders. Het is een perfect moment om in te checken bij jezelf, je af te vragen hoe je je voelt en je dankbaarheid te uiten.

Tijdens een theeceremonie maak je je thee klaar met aandacht en intentie. We leggen je uit hoe je dat kunt doen met de tips van Emanuelle en Pukka.

Voor de theeceremonie gebruiken we gedroogde kruiden en geen theezakjes. Ik gebruikte ontspannende kruiden (lavendel, kamille en lindebloesem) maar je kan natuurlijk de kruiden gebruiken die jij lekker of fijn vindt.

Stap 1: de kamer

Zorg dat de ruimte of plek waar je de theeceremonie houdt een fijne sfeer heeft. Steek een kaarsje aan, pak er een zacht kussen en dekentje bij en zet wat kalmerende muziek aan.

Pak een fijne mok of kop om de thee in te maken en vul deze met lauwwarm water, zodat de kruiden niet schrikken van het kokende water.

Stap 2: de kruiden

Eén voor één schep je een derde theelepel van de kruiden in de mok. Leg het kruid in het water en pak de mok beet in je handen. Kijk naar het kruid en dank de plant voor alle vitamines, mineralen en de warmte die het brengt.

Zo helpt lindebloesem om te kalmeren en kan het kruid bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Het heeft een warmend effect op ons lijf.

Kamille werkt verzachtend, relaxend en ondersteunt ons mentale en fysieke welzijn. Het kruid wordt veel gebruikt om beter te ontspannen, maar brengt ook nieuwe energie.

Lavendel kalmeert, ondersteunt een goede nachtrust en maakt ons sterker, al dan niet doordat het kruid helpt om beter te rusten zodat we weer met meer energie door kunnen.

Ook zorgt het ervoor dat je geest kalmeert en je gedachtes minder door je hoofd razen. Kijk naar de lavendel in je mok en visualiseer dat de gedachtes en energieën in je hoofd naar het centrum van je lichaam afzakken.

Stap 3: het water

Adem een paar keer diep in en uit. Pak de waterkoker met het gekookte water en schenk dit, terwijl je uitademt, over de kruiden. Visualiseer hoe de krachtige planten worden geactiveerd door het water en voel de energie die in je mok zit.

Stap 4: intentie

Nu de thee klaar is, is het tijd om een intentie te zetten. Pak je mok vast en sta stil bij wat je in je leven wilt uitnodigen. Dit kan bijvoorbeeld een kalmerende nacht zijn, maar het kan ook een intentie zijn voor de volgende dag.

Zo maak je je intenties concreet én realiseer je ze

Stap 5:

Laat de thee voor 10 tot 15 minuten trekken en pak dit moment om tot rust te komen door te mediteren, een ademhalingssessie te houden of gedachtes op te schrijven. Drink rustig en met aandachtig je thee. Denk aan de dingen waar je dankbaar voor bent vandaag. Dit is jouw moment.

Namasté.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️