Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 2 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Waarom weten kinderen meer over de klimaatcrisis dan hun ouders?

‘Mam, je mag echt wel iets korter douchen en minder vlees eten hoor.’ Tegenwoordig krijgen veel ouders vaak van dit soort uitspraken te horen. Niet gek, want de jongere generatie is erg klimaatbewust (en ja vaak nóg bewuster dan wij zijn). Bij 20 procent van de huishoudens is het zelfs zo dat kinderen tussen 13 en 17 jaar ervoor zorgen dat hun ouders minder vlees eten, meldt RTL Nieuws

Hoe kan het eigenlijk dat kinderen meer weten over de klimaatcrisis dan hun ouders? En misschien nog wel belangrijker: luisteren ouders ook naar deze klimaatactivisten in spe?

Internationale noodsituatie

Begin dit jaar kwam er een onderzoeksrapport uit van de Verenigde Naties over hoe 1,2 miljoen mensen wereldwijd over het klimaatprobleem denken. Hierin stond dat jongeren een stuk bezorgder over het klimaat zijn dan hun ouders en grootouders.

Van de minderjarigen ziet 70 procent het klimaatprobleem als een internationale noodsituatie, terwijl dit bij de 18 plussers 58 tot 65 procent is.

Hoe kan sommige kleding zó goedkoop zijn? We duiken in True Pricing

Excuusjes over boord

Jongeren maken zich dus drukker over het klimaatprobleem dan oudere generaties. Een logische verklaring hiervoor is dat kinderen meer met dit probleem zijn opgegroeid en er bijvoorbeeld ook vaker les over hebben gehad op school. Ook hebben kinderen door het internet veel informatie over het klimaat tot hun beschikking. Daarnaast hebben we tegenwoordig simpelweg meer kennis over de klimaatproblematiek.

Ook is zo dat jonge mensen de gevolgen van de opwarming van de aarde allemaal moeten gaan doorstaan. Zij zijn de generatie van de toekomst en dit is hét probleem van de toekomst. Zo verwacht het KNMI dat in 2050 de hitte in de stad en omgeving een veel groter probleem is dan nu.

Om een beeld te geven: waar de kans op een Elfstedentocht nu 15 procent is, is dat in 2050 nog maar 0,2 procent. Het is dus niet gek dat er zoveel jonge klimaatactivisten zijn. In 2050 zijn deze kinderen namelijk tussen de 30 en 50 jaar. Zij moeten dan echt nog wel een tijdje op deze aarde meegaan en niet te vergeten hun kinderen óók. Dit is dan ook de reden dat sommige vrouwen ervoor kiezen om geen kinderen te willen.

Wel of geen kinderen krijgen met het oog op duurzaamheid?

Hoogleraar ethiek aan de Universiteit Utrecht Ingrid Robeyns vertelt dat het ook nog ergens anders mee te maken heeft. Volgens haar redeneren kinderen veel logischer en gooien ze excuusjes sneller over boord. Zij zien een ernstig probleem en willen dit oplossen zonder hierbij te veel aan de economische of technische kant te denken. Hierdoor zijn ze ongeremder en creatiever in het bedenken van oplossingen dan volwassenen.

Greta Thunberg-effect

Als je het hebt over kinderen die volwassenen vertellen dat er nú iets aan het klimaatprobleem gedaan moet worden, kan je natuurlijk niet om Greta Thunberg heen. Zo zorgde de Zweedse tiener ervoor dat er wereldwijd mensen gingen staken voor het klimaat. Ook hield zij een inspirerende toespraak op de klimaattop van de Verenigde Naties in New York.

Uit een onderzoek blijkt dat het Greta Thunberg-effect binnen veel gezinnen speelt. Kinderen die zich zelf zorgen maken over het klimaat, dragen dit vaak ook over aan ouders. En het goede nieuws: veel ouders doen hier ook echt wat mee!

Volgens het onderzoek komt dit omdat de meningen van kinderen niet politiek gekleurd zijn. Daarnaast zijn ouders oprecht geïnteresseerd in wat hun kinderen bezighoudt, verklaren de onderzoekers.

Hoe je uitlegt hoe belangrijk (en echt) klimaatverandering is

Sparren over het klimaat met je kind

Samen sparren over het klimaatprobleem is weer eens een andere activiteit, dan knutselen of buiten spelen, om samen met je kinderen te ondernemen. Een goed beginpunt om deze discussie met je kind te starten is de vraag: ‘Wat kunnen wij zelf doen om het klimaat te redden?’

Om je alvast op weg te helpen zijn dit een paar tips waar je aan kan denken:

Luister ook echt naar wat je kind te zeggen heeft. Zo leer je nog eens wat van elkaar!

Leuke podcast tip om (samen met je kinderen) te luisteren:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️