Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 9 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Dit heeft Greta Thunberg in een jaar bereikt na de klimaatstaking

In het afgelopen jaar is de Zweedse Greta Thunberg uitgegroeid tot een waar icoon als het aankomt op duurzaamheid en klimaatverandering. Iedereen heeft inmiddels van de 17-jarige gehoord, die besloot te staken met naar school gaat tot er serieus actie werd genomen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. En met succes: haar staking werd het begin van de grootste klimaatstaking van de wereld. Sindsdien is er veel gebeurd.

Tijd om eens stil te staan bij wat deze jonge en meest invloedrijke klimaatstrijder tot dusver teweeg heeft gebracht.

De impact van Greta Thunberg

Na een jaar niet naar school te gaan is Thunberg inmiddels weer terug op school. Ze kondigde op haar vijftiende aan dat ze niet langer naar school wilde gaan totdat volwassenen – die over belangrijke besluiten gaan – zich meer zouden bekommeren om de opwarming van de aarde.

Maar haar boodschap was eigenlijk aan iedereen bedoeld. ‘Wake up! Waarom doen we niks?,’ was kort gezegd haar boodschap.

Wat op zich geen gek idee is, gezien de aarde in de afgelopen jaren al 1,1 graad wereldwijd (!) is opgewarmd en dat al een gigantisch impact heeft op onze aarde en de ecosystemen.

Must read: Hoe Greta Thunberg (16) wereldwijd jongeren inspireert om de straat op te gaan voor het klimaat

De nationale en internationale pers kregen destijds langzaam lucht van haar actie. Haar stakingsactie ging als een lopend vuurtje de wereld over. Uiteindelijk staakten er meer dan 4 miljoen (!) mensen wereldwijd verspreid over 161 landen.

Naar de klimaatstaking kwamen niet alleen studenten en scholieren die opkwamen voor hun toekomst, iedereen ging de straten op.

Wat is er in de tussentijd gebeurd?

Vorig jaar werd Thunberg nog verkozen tot Persoon van het jaar en ging er bijna geen dag voorbij dat we niet over de jonge activist hoorde. Jong en oud wist ze te intrigeren.

Ze werd uitgenodigd naar de klimaattop van de Verenigde Naties in New York (waar ze per boot heen ging) en het World Economic Forum in Zwitserland.

Luister ook: Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks

De toesprak die Thunberg hield in New York, is iedereen waarschijnlijk bijgebleven. Ze sprak wereldleiders toe met de dringende woorden: “Ik zou hier niet moeten zijn. Ik zou aan de andere kant van de oceaan op school moeten zijn. Toch komen jullie allemaal naar ons, jonge mensen, voor hoop. Hoe durf je? Je hebt mijn dromen en mijn jeugd gestolen met je lege woorden.”

Thunberg vs. Trump

Ook kwam Thunberg oog in oog te staan met de Amerikaanse president Donald Trump. Ze nam het tegen hem op in een toespraak voor publiek in Zwitserland.

“U zegt dat kinderen zich geen zorgen hoeven te maken. U zegt: laat het maar aan ons over. We lossen dit op. We beloven dat we u niet in de steek zullen laten. Wees niet zo pessimistisch,” sprak ze nadat Trump suggereerde dat klimaatactivisten niet zo pessimistisch zouden moeten zijn over de toekomst van onze planeet.

Online staken

Door de coronacrisis werd het lastig om de stakingen te blijven voortzetten gezien de veiligheidsmaatregelen. Thunberg bracht de klimaatbeweging daarom naar het internet en nodigde deelnemers uit om een opvallende foto van zichzelf te posten met de #ClimateStrikeOnline.

Verder kocht Thurnberg tijdens de coronacrisis met een Fridays for Future crowdfund campagne medische benodigdheden en medicijnen voor mesen die afgezonderd wonen in de Amazone.

Leestip: Waarom klimaatverandering geen linkse hobby is en iedereen iets aan gaat

Maar de strijd loopt hier natuurlijk niet af. Afgelopen zomer ondertekende ze samen met duizenden journalisten, activisten, wetenschappers en professoren een open brief waarin ze eisen dat de Europese Unie en wereldleiders een aantal veranderingen doorvoeren om de opwarming van de aarde te vertragen.

Waaronder het stopzetten van investeringen in de exploratie en winning van fossiele brandstoffen, het invoeren van klimaatbeleid dat werknemers beschermt en onder andere ecocide tot een internationale misdaad maken.

Ondanks dat Thunberg heeft aangegeven dat de wereldwijde schoolstaking niet genoeg hebben opgeleverd, blijft ze een grote inspiratiebron en icoon voor verandering voor velen.

We blijven ongetwijfeld van haar horen!

Tips om klimaatverandering tegen te gaan:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Dit heeft Greta Thunberg in een jaar bereikt na de klimaatstaking
Sluiten