Emma Bering
Emma Bering Psyche 12 sep 2019

Met deze hack word je creatiever (spoiler: je doet het in je slaap)

Creatief zijn is niet iets wat je zomaar ‘aan’ kan zetten. Soms ben je creatief, en soms ook niet. Toch kan je jezelf aanleren om creatiever te zijn en wel door deze simpele hack. Hint: het heeft iets te maken met slapen.

Creativiteit komt vaak op de raarste (en onhandigste) momenten: onder de douche, als je in slaap dut, tijdens het wandelen of tijdens het autorijden. Ondanks dat creativiteit dus vrij onvoorspelbaar is, zijn er wel manieren om creatiever te worden.

Dit wil je ook lezen: We mochten een slaapexpert (en neurofysioloog) het hemd van het lijf vragen

Incubatie door slapen

Het kan gebeuren dat je tijdens een project vast loopt. Het gebeurt vaak op het moment dat het niet uitkomt, maar je creativiteit lijkt niet terug te willen komen. Een manier om creativiteit op te wekken is door incubatie.

Incubatie betekent eigenlijk ‘uitbroeding’ of ‘de broedperiode van bijvoorbeeld eieren’, maar in dit geval gaat het over een pauze nemen of ‘even broeden op een idee’. Zo kan je tijdens een project of opdracht een pauze nemen door even ergens rustig te zitten, lunchen, praten, lopen, noem maar op. Echter kan je er ook voor kiezen om even te slapen. Dat kan een powernap zijn of aan het einde van de dag er een nachtje over slapen. Vaak merk je dan dat je in de ochtend tijdens het douchen een idee krijgt voor een opdracht.

Lees ook: Ben jij creatief? Dan is je brein heel verbonden

Wetenschappelijk bewezen?

In je REM-slaap ben je het meeste creatief. Dat is de vierde en laatste fase van elke slaapcyclus die je in de nacht doorgaat. Het is ook de fase waarin je droomt en dus de fase waarin de hoogste incubatie-effecten worden gemeten.

Ondanks dat je creatiever bent tijdens de REM-slaap en je vaak na het slapen een oplossing hebt voor een probleem, is het nog niet helemaal duidelijk waarom het werkt. We kunnen er in ieder geval vanuit gaan dat ons brein het prettig vindt om af en toe en break te hebben.

Ook interessant: Dit is de impact van (REM) slaap op je brein en waarom je áltijd genoeg wilt slapen

Lichte activiteit beter dan slapen

Naast dat slapen dus heel goed voor je creativiteit kan zijn, is het misschien niet altijd handig. Je kan moeilijk op je werk even een dutje doen. Daarnaast is uit een overzicht van onderzoeken tussen 1970 en 2000 gebleken dat lichte mentale activiteiten, zoals het lezen van een makkelijk boek, tuinieren of een wandeling, een groter incubatie-effect teweeg brengt dan slapen of intense mentale activiteit, zoals terugtellen met stappen van zeven.

Dat is goed nieuws, want tijdens werkuren kan je makkelijker een wandeling van tien minuten maken dan tien minuten slapen. Het gaat er om dat je even je brein even een break geeft.

Meer lezen over creativiteit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Met deze hack word je creatiever (spoiler: je doet het in je slaap)
Sluiten