Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Betere wereld 6 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Duurzaam boodschappen doen? Dat doe je bij deze supermarkten

Er zijn wel tientallen supermarktketen in Nederland waar je je boodschappen kunt halen. Maar waar doe je nou gewetensvol je boodschappen? Op verzoek van Vrij Nederland onderzocht Questionmark het assortiment van een aantal supermarktketens. Producten van Albert Heijn, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl en Plus werden onder de loep genomen. Questionmark heeft een doel. En dat is zoveel mogelijk mensen faciliteren en motiveren in het bewust boodschappen doen. Maar dan moet je als consument natuurlijk wel weten wáár je dit kunt doen. Om te achterhalen wat nou een ‘goede supermarkt’ is maakte Questionmark daarom een vergelijking van het duurzaam aanbod in supermarkten.

Duurzaamheidstest

Omdat het nogal wat werk is om álle producten goed te bekijken, is er gekozen om te kijken naar de volgende drie productgroepen: fruit, vlees en vis. Van al deze groepen zijn twee specifieke producten onderzocht.

In de categorie fruit waren dit appels en sinaasappels, in de categorie vlees gehakt en biefstuk en in de categorie vis zalm en tonijn. Questionmark onderzocht de duurzaamheid van deze producten op de thema’s milieu, mensenrechten, dierenwelzijn en gezondheid.

Zac Efron kom met eigen docu-serie op Netflix over duurzaamheid

Wat is bijvoorbeeld de impact van de productieketen op klimaatverandering, biodiversiteit en water? En hoe zijn de omstandigheden voor dieren in verschillende dierhouderij systemen?

Ook heeft Questionmark onderzocht welk deel van het assortiment van de supermarkten een betrouwbaar keurmerk draagt. De vraag is: wanneer kan een keurmerk als betrouwbaar worden beschouwd? Volgens Questionmark enkel en alleen als het door Milieu centraal als ‘topkeurmerk’ is betiteld.

Wie is de beste?

Het onderzoek van Questionmark biedt waardevolle informatie voor de bewuste consument, al zijn de resultaten niet echt verrassend. De beste supermarkt is (volgens dit onderzoek) de Ekoplaza. De biologische supermarktketen heeft duurzaamheid in een hoog vaandel staan, wat terug te vinden is in het bijna volledig duurzame assortiment. Hier kun je dus zonder schuldgevoelens je mandje volgooien.

Wel of geen kinderen krijgen met het oog op duurzaamheid?

Een tweede plek is weggelegd voor Albert Heijn. Volgens Vrij Nederland heeft Albert Heijn een relatief duurzaam assortiment, maar zou het nog veel beter kunnen. Tot slot een gedeelde derde plek voor de Plus en de Jumbo. Hierover wordt het volgende geschreven: ‘Plus en Jumbo geven meer aandacht aan duurzaamheid dan de meeste supers, maar hebben nog altijd te weinig duurzame producten in het schap.’

Wat we kunnen concluderen

Geconcludeerd kan worden dat er nog veel winst valt te halen op het gebied van duurzame producten in Nederlandse supermarkten. Het is momenteel nog niet om over naar huis te schrijven. Alleen de Ekoplaza steekt er met kop en schouders bovenuit. Zien we hier een gat in de markt?

Voor details van het onderzoek zie de website van Vrij Nederland.

Zo geef je advies over duurzaamheid (zonder dat het irritant is)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Duurzaam boodschappen doen? Dat doe je bij deze supermarkten
Sluiten