Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Welzijn 31 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Meer vega(n) eten: hoe dan? Met deze 5 tips wordt het véél makkelijker

Al zolang je leeft eet je. Over de jaren heen heb je waarschijnlijk bepaalde eetgewoontes opgebouwd. Misschien skip je standaard het ontbijt (zelfs al voor het een trend werd met intermittent fasting) of weiger je bepaalde groente te eten sinds die ene slechte ervaring. Punt is, net zoals met alle gewoontes kan ook je eetpatroon veranderen lastig zijn. Dit geldt ook wanneer je ervoor kiest om vega(n) te worden, maar er zijn manieren om dit makkelijker te maken.

Met deze tips wordt meer vega(n) eten als een heel stuk makkelijker.

Minder vlees voor de planeet

De afgelopen jaren is de groep mensen die vegetarisch of veganistisch eet sterk gegroeid. Niet gek als je bedenkt dat de vlees- en zuivelindustrie enorm slecht voor het milieu is. Om een beeld te geven: één dag geen rundvlees eten bespaart evenveel water als een maand niet douchen.

Waarom je wél veganistisch zou moeten eten

Veganistisch eten is zelfs de meest effectieve manier om klimaatverandering tegen te gaan. Dit komt omdat de CO2-uitstoot van vlees en zuivel vele malen groter is dan die van plantaardige producten. Zo is de totale vleesindustrie verantwoordelijk voor 60 procent (!) van alle broeikasgassen.

Daarnaast valt er natuurlijk ook genoeg te zeggen om vlees en zuivel te laten staan voor het welzijn van de dieren en je eigen gezondheid.

Tips om meer vega(n) te eten

Minder vlees eten is dus goed voor de planeet, je lichaam en natuurlijk dieren. Maar hoe pak je dat aan als je bent gewend om vlees, vis en zuivel te eten?

1. Lees je in

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je weet hoe je voedingsstoffen uit vlees, vis en zuivel kan vervangen. In principe kun je de meeste voedingsstoffen uit plantaardig eten halen, maar dit geldt niet voor vitamine B12. Deze zit namelijk alleen in dierlijke producten.

Vitamine B12 zorgt voor een goede werking van ons zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen die nodig zijn voor de zuurstof in ons bloed. Ga je veganistisch eten? Dan kan het goed zijn om vitamine B12 bij te slikken in de vorm van supplementen. Per dag heb je 100-250 mcg vitamine B12 nodig.

Bedrock’s Grote Vegan Kookboek (download ‘m nu gratis!)

Het is dus belangrijk om je goed in te lezen, zodat je weet hoe je alle nodige voedingsstoffen uit je eten kan halen ook als je vega(n) bent.

2. Focus op wat je wél kan eten

Zodra wij mensen iets niet meer mogen, kunnen we er juist alleen nog maar daar aan denken. Heel irritant dat als je net vegan bent geworden, je opeens de hele dag dag door aan tosti’s moet denken. Probeer dan je mind als kracht te gebruiken en dit om te draaien: bedenk wat je wél kan eten.

Denk aan heerlijke producten als: peulvruchten, noten, zaden, granen, groente, fruit en tofu en tempeh. Als vegetariër komen hier nog ei, kaas en andere dierlijke producten bij. Volg je een pescotarisch dieet, dan kan je hier ook nog vis aan toevoegen. Waarschijnlijk ontdek je zo opeens allemaal nieuwe voedingsmiddelen, vegan camembert bijvoorbeeld.

3. Bouw het op (of juist niet)

De makkelijkste manier om vega(n) te worden is door het op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met één dag in de week vegetarisch eten (wat dacht je van VegaVrijdag) en voeg er dan telkens een dag aan toe. Zo heb je de tijd om steeds nieuwe vega(n) recepten aan je repertoire toe te voegen en kan je lichaam wennen aan je nieuwe dieet.

Dit gebeurt er met je lichaam en de wereld als je stopt met vlees eten

Je kunt ook cold turkey gaan en in één keer stoppen met vlees (en dierlijke producten) eten. Een goede voorbereiding hierbij is key. Zorg dat je weet met welke eiwitten je vlees en vis kan vervangen. Denk hierbij aan linzen, bonen, erwten, tofu en champignons.

4. Ontdek andere keukens

De Hollandse keuken gebruikt veel vlees. Denk maar aan het nationale begrip AVG (aardappels, vlees, groente). Maar ook bij andere West-Europese keukens Frankrijk staat vlees centraal. Maar wist je dat er ook landen zijn waar vlees helemaal niet zo een grote rol speelt?

De Indiase keuken is bijvoorbeeld voor een groot deel vegetarisch, net als veel andere Aziatische landen. Denk maar aan curry’s gevuld met linzen en heel veel groenten (ook nog eens heel gezond). Of blader eens door een vegetarisch kookboek, inspiratie genoeg.

5. Wees lief voor jezelf

Dat je de keuze maakt om minder vlees en zuivel te eten is heel goed en daarmee doe je onze aarde een groot plezier. Het is daarom echt niet erg als je af en toe even een smokkeldagje hebt. Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Vega(n) zijn wordt steeds makkelijker: de nieuwste vleesvervangers op een rij

Overtuigd dat vega(n) eten echt niet zo moeilijk hoeft te zijn? Probeer dan vanavond meteen één van deze vegetarische recepten uit!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️