Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Nieuws 31 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Good news: Albert Heijn stopt met gratis plastic zakjes

Heb je je weleens afgevraagd waar die dunne plastic zakjes bij het groente en fruit eigenlijk goed voor zijn? Iedereen kan toch inmiddels zelf wel een tasje meenemen zou je denken? Dat dachten ze bij supermarktketen Albert Heijn ook. Eind dit jaar zullen de plastic zakjes bij het groente en fruit helemaal verdwenen zijn.

Het is een mooie stap in de strijd tegen wegwerpplastic. Hoe minder plastic er geproduceerd wordt, hoe minder er in de natuur en oceanen (lees: plastic soep) kan belanden.

243.000 kilo plastic

Vanaf april worden mensen er bij het groente en fruit op gewezen dat de plastic zakjes, hemdzakjes geheten, zullen verdwijnen. In plaats daarvan zijn er herbruikbare nylon zakjes van 30 cent te koop.

Om mensen hieraan te laten wennen, zullen deze vanaf 19 april voor twee weken gratis zijn. Het doel is dat aan het einde van dit jaar de plastic zakjes uit alle Albert Heijn supermarkten verdwenen zijn.

Een guide in afval scheiden: gaat dit naar plastic, restafval of papier?

Het lijkt een kleine maatregel, maar hij maakt een grote impact. Het scheelt per jaar namelijk 130 miljoen plastic zakjes, oftewel 243.000 kilo plastic. Volgens de woordvoerder van de supermarktketen nemen mensen sowieso al veel vaker hun eigen boodschappentas mee. Deze zijn vaak ook nog eens een stuk leuker vinden wij, check bijvoorbeeld deze 5 stijlvolle alternatieven voor plastic tasjes.

Per half 2021 – 3 juli op precies te zijn – komt er overigens in het hele land (en EU) een verbod op wegwerpplastic om de plastic soep te verminderen. Wegwerpproducten als plastic bordjes, plastic bestek, plastic roerstaafjes en rietjes worden dan verboden. Deze maatregel van de supermarkt ligt dus in lijn met de veranderingen die er binnenkort aan komen!

Ook Jumbo vermindert plastic

Ook de supermarkt Jumbo is goed bezig. In de loop van dit jaar komen zij met nieuwe verpakkingen die uit minder plastic bestaan. Zo worden champignonbakjes voortaan gemaakt van materiaal dat beter te recyclen is.

Bananen krijgen een papieren rol als verpakking (maar hebben bananen überhaupt een verpakking nodig?) Gehakt wordt in zakjes verpakt in plaats van in plastic schaaltjes. Alleen al met de nieuwe gehaktzakjes zegt Jumbo 300.000 kilo plastic per jaar te gaan besparen.

https://www.bedrock.nl/nieuwste-vleesvervangers/

Het is goed om te zien dat supermarkten ook steeds meer door beginnen te krijgen dat er heel veel winst te behalen valt op het gebied van plastic zakjes en verpakkingen. Verder kan kritisch naar je eigen plasticgebruik kijken ook nooit kwaad. Met deze 10 producten als vervanging voor wegwerpplastic kom je al een heel eind!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️