Rosa Bertram
Rosa Bertram News 25 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Het Europese Parlement gaat wegwerpplastic verbieden vanaf 2021

Dat er onnodig veel plastic wordt gemaakt en gebruikt, weten we inmiddels maar al te goed. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven om het plastic gebruik terug te dringen. Bij Bedrock deden we in september zelfs een Zero Waste Challenge. Maar de allergrootste impact heeft de overheid. We hebben goed nieuws: het Europese Parlement heeft ingestemd om vanaf 2021 wegwerpplastic te verbieden.

Het duurt misschien nog even, maar er zijn veranderingen in zicht *een klein sprongetje in de lucht*. Vorig jaar werd het in Nederland al verboden om gratis plastic tasjes te geven aan consumenten in de supermarkten. Jaarlijks gebruikten we namelijk zo’n 3 miljard plastic tasjes. En die belandden massaal op straat of nog erger: in de zee.

Geen plastic bestek, rietjes en wattenstaafjes

De plannen om wegwerpplastic te verbieden werden al sinds mei dit jaar besproken, maar nu komen de plannen eindelijk dichterbij. Want, vanaf 2021 worden er maatregelen getroffen om plastic bestek, rietjes, ballonnen, bekers en wattenstaafjes te verbieden! Het merendeel van het Europees Parlement was voor: 571 parlementsleden stemden voor en 53 tegen.

Het Europees Parlement wil daarmee voorkomen dat er nóg meer zwerfvuil in het milieu en vooral in de zee terecht komt en zo ook in ons eten en drink water. Nu komt er volgens het Wereld Natuur Fonds jaarlijks meer dan 5 miljoen ton plastic afval terecht in de zee. 50 procent daarvan is wegwerpafval.

Ook vindt een groot deel van het Europese Parlement dat de kosten van het opruimen van plastic afval betaald moeten worden door de producenten. Nu worden zulke beach clean-ups door kleine initiatieven of individuen georganiseerd.

Plastic afval is overal (zo kunnen we vervuilde oceanen tegengaan)

Top-10 meest plastic producten

Er wordt nu een top-10 van plastic producten gemaakt die het meest worden gevonden op de Europese stranden. Het is de bedoeling dat deze producten dan niet of minder snel in het milieu terechtkomen.

Ook wordt er een oplossing bedacht voor de ‘spooknetten‘. Dat zijn plastic visnetten die in zee achterblijven en waar vissen in verstrikt raken. Door een statiegeldsysteem zouden vissers de netten weer mee terug aan land gaan nemen.

Ook vindt het Europese Parlement dat er op producten zoals maandverband, vochtige doekjes en ballonnen speciale etiketten moeten komen over de schadelijkheid voor het milieu.

Officiële besluit komt nog

Aan het eind van deze maand spreken de regeringsleiders van de EU zich definitief uit over het wetsvoorstel. Ook komt er nog een lijst om welke wegwerpproducten het precies gaat. Er moet in elk geval een betaalbaar alternatief voor zijn.

Het Europees Parlement wil daarnaast dat in 2025 tenminste 9 van de 10 plastic flessen gescheiden worden ingezameld. 1 op de 3 flessen moeten dan van gerecycled plastic zijn gemaakt. Toch kan plastic scheiden nog best lastig zijn, daarom geven we een aantal tips bij het scheiden van je plastic afval.

Dat de regering zulke maatregelen aan het nemen is, is ontzettend goed nieuws! Er kan zo héél veel afval worden voorkomen. Tot die tijd kan jij natuurlijk ook je steentje bij te dragen door te letten op je plastic gebruik en minder afval te produceren: going zero waste! Wist je trouwens dat sinds het invoeren van het verbod op plastic tasjes, de plastic tassen in de Noordzee zijn gehalveerd? Go Nederland!

Tips over hoe je minder plastic kan gebruiken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Het Europese Parlement gaat wegwerpplastic verbieden vanaf 2021
Sluiten