Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 13 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Stijlvol en duurzaam boodschappen doen? 5 alternatieven op plastic tasjes

Klimaatverandering is real en dat is de plastic soep helaas ook. Grote problemen waar we op wereldniveau meekampen zijn vaak niet de leukste gespreksonderwerpen, maar hoeven daarom heus niet altijd een zware lading te hebben. Daarom delen we hoe je geheel in stijl tóch duurzaam boodschappen kunt doen, zonder plastic tasje te gebruiken. 

Wist je dat 50 procent van al het plastic dat in de oceanen rondzwerft wegwerpplastic is? Producten die jarenlang ronddobberen in de zee en ecosystemen verstoren terwijl ze maar één (!) keer gebruikt zijn. Zonde! Niet zo gek dat steeds meer overheden besluiten plastic wegwerpproducten in de ban te doen.

Zo zijn plasticwegwerpproducten vanaf 2021 verboden in Europa en Carbisch Nederland, maar stoppen ook bedrijven als McDonalds en Ben & Jerry met wegwerpplastic. The movement is real!

Hippe alternatieven op het plastic tasje

Maar, nóg leuker is om het heft in eigen handen te nemen. Hoevaak komt het niet voor dat je onvoorbereid de supermarkt binnenloopt en toch maar weer om een plastic tasje vraagt? Precies, nog veel te vaak.

Door één van deze stylish alternatieven altijd op zak of in je tas te hebben, heb je dat onnodige plastic tasje nooit meer nodig én loop je er stylish bij tijdens het boodschappen doen!

https://www.instagram.com/p/B9ei6rVgA5g/

Baggu Bags

Het design van deze lichte nylon tasjes zijn gebaseerd op die van een plastic tasje. Maar dan zijn deze niet gemaakt om direct weer weg te gooien of hoogstens nog een paar keer te gebruiken. Deze tasjes met vrolijk en verschillend design (van ruitjes tot bloemetjes en kleuren), vouw je tot piepklein formaat en stop je zo in je zak of in een vakje van je tas.

Prijs: 12 US dollar
Bekijk de website

Lees ook: Waarom tweedehands shoppen niet compleet duurzaam is

Zero waste tasje

Het stevige tasje gemaakt van biologisch katoen heb je vast al eens voorbij zien komen. Het tasje dat gemaakt is voor boodschappen als groenten en fruit oogt klein, maar is enorm rekbaar. Wil je minder plastic tasjes gebruiken, dan is dit zéker je nieuwe go to.

Prijs: €4,95
Bekijk de website van natuurproduct.nl, maar je koopt ‘m op veel verschillende plekken. 

Susan Bijl

De tasjes van het Nederlandse hippe en duurzame tassenmerk Susan Bijl zijn wereldwijd razend populair. Bijl maakt een enorm aanbod aan verschillende vrolijk gekleurde nylon tasjes. De tassen hebben één ding gemeen: ze zijn redelijk effen en hebben meestal een horziontale/diagonale streep over de tas lopen.

De tas komt in de maten S, M en L.

Prijs: €29,90
Bekijk de website.

Luister ook: Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks

https://www.instagram.com/p/Bqo1-E5g0gc/

Uashmama

Dit duurzame en opnieuw stijlvolle merk maakt tassen van – jawel – papier. Ze zijn hartstikke flexibel, netjes ingewaxt en helemaal duurzaam. Je kan ze oprollen tol verschillende vormen en komen in allerlei vormen en maten. Je hebt de originele variant die doet denken aan een Amerikaanse papieren zak die je meekrijgt in de supermarkt.

Deze variant is iets handiger omdat je ‘m met de hengsels makkelijker meeneemt. Maar je kan ‘m thuis ook als plantenbak of opbergzak gebruiken!

Prijs: €71
Bekijk de website

Sir madam
Sir madam

Sir Madam

Deze droom van een tas is gemaakt van 100 procent linnen en komt in een paar vrolijke, effen kleuren. Hij wordt ook wel de ‘market bag of your dreams‘ genoemd. Hij is handig voor boodschappen, maar als je het ons vraagt ook voor dagelijks gebruik!

Prijs: 50 dollar 
Bekijk de website

In plaats van te mopperen dat het allemaal anders moet, kunnen we het verduurzamen van het leven ook leuk maken. Kijk maar naar deze té leuke tasjes!

Meer duurzaamheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️