Tessa Ham
Tessa Ham News 8 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Good News Monday: McDonald’s stopt met plastic verpakking van de McFlurry én salades

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: McDonald’s gaat minderen met plastic. De plastic verpakkingen van de salades en de plastic deksel van de McFlurry verdwijnen (in ieder geval) in het Verenigd Koninkrijk!

Wij hopen dat de maatregel ook de oceaan naar Nederland en andere delen van de wereld overwaait.

Minder plastic bij McDonald’s

McDonald’s wil het wegwerpplastic in de ban doen. Vaak als we van dit goede nieuws horen, lezen we dat de multinationals over tig jaar ‘hopen’ de nieuwe maatregel helemaal te hebben uitgerold. Hier is dat een ander verhaal. Deze week al gaat de McDonald’s hun plastic verpakkingen voor de salades verwisselen voor verpakkingen gemaakt van karton. Deze zijn voor 50 procent gerecycled.

De hele verandering – inclusief de plastic deksels van de McFlurry’s – zal in heel het Verenigd Koninkrijk in september ingaan. Naar schatting zal de hele verandering het plastic afval met 485.000 kilo (!) verminderen.

Lees ook: Wegwerpplastic gaat verdwijnen, besloten het Parlement en EU-lidstaten

McDonald’s in Nederland

In het Verenigd Koninkrijk lijkt de Mac een stap verder te zijn dan in Nederland. Daar zijn de vestigingen van de McDonald’s bijvoorbeeld al een jaar geleden overgestapt van plastic naar papieren rietjes.

Ook in Nederland werd er in juni 2018 aangekondigd te stoppen met plastic rietjes. Een alternatief was toen nog niet bekend. Het alternatief zou in 2019 doorgevoerd worden, dus wachten wij met smart af.

Andere maatregelen

Minder plastic is niet de enige aanpassing die McDonald’s recentelijk heeft gedaan die goed is voor het milieu. Vorig jaar schreven we al dat de fastfoodketen het gebruik van antibiotica in hun (rund)vlees ging verminderen. De dieren die McDonald’s gebruikt voor hun Big Macs en Quarter Pounders worden namelijk antibiotica ingespoten, zodat de dieren sneller groeien. In 2020 zal het bedrijf maatregelen hebben getroffen om het antibioticagebruik te verminderen.

De maatregelen die McDonald’s treft lijken niet heel rigoureus te zijn. Maar als je je bedenkt dat dit de grootste restaurantketen in de wereld is, weet je hoeveel invloed dat kan hebben.

In 2025 zullen alle verpakkingen bij McDonald’s gemaakt zijn van hernieuwbare, gercyclede of gecertificeerde materialen. Al het keukenafval en het afval zal dan gerecycled worden.

Natuurlijk doet de fastfoodketen nog lang niet alles goed. We onderzochten eerder hoe de Mac het doet op gebied van het klimaat. Multinationals en het klimaat: hoe (niet) duurzaam is McDonald’s?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Good News Monday: McDonald’s stopt met plastic verpakking van de McFlurry én salades
Sluiten