Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Watch 14 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

The Last Shaman op Netflix is een fascinerend verhaal over de kracht van Ayahuasca

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: de docufilm The Last Shaman, een fascinerend verhaal over de helende kracht van Ayahuasca.

Ayahuasca heeft een beetje een mysterieus imago, maar als je je in het onderwerp onderdompelt, merk je al gauw hoe boeiend dit ritueel is. Vind jij dit wel interessante materie? Dan is The Last Shaman de docu die je vanavond wil kijken.

Slingerplant van de ziel

Niet helemaal bekend met Ayahuasca? Even een korte recap: Ayahuasca is geestverruimende drank die door sjamanen in het Amazonegebied al duizenden jaren wordt gebruikt als de ‘Moeder der Medicijnen’.

Lees ook: Coen probeerde ayahuasca en genas van zijn depressie – dit is zijn verhaal (deel 1)

Het brengt je in een bewustzijnsstaat waarin je contact maakt met dat wat je diep van binnen kwelt en het helpt je om dit te verwerken en je te helen. Van Ayahuasca weten we dat het een remedie kan zijn voor mentale problemen als depressies.

The Last Shaman op Netflix

The Last Shaman is een portret van een jonge twintiger: James. James geraakte op zijn 21ste verzeild in een zware depressie, mede omdat hij onnoemelijke strenge (academische) eisen aan zichzelf stelde.

Zijn lichaam en geest konden deze ondraaglijke toestand niet meer verdragen. Toen bleek dat psychische behandeling zijn depressie niet konden verhelpen, zag James enkel nog via zelfmoord een uitweg. Tot hij in National Geographic las James dat Ayahuasca mensen met depressie kan helpen.

Zoektocht naar menselijkheid

James besloot om Ayahuasca een kans te geven en vertrok naar Iquitos, op zoek naar een betrouwbare Shaman. “Mijn enige wens is om me weer menselijk te voelen”, vertelt James.

Dit vind je misschien ook interessant: Er zijn 6 soorten depressies (en die zijn écht allemaal anders)

De documentaire volgt het traject dat James aflegt in zijn zoektocht naar genezing en het ervaren van meer menselijkheid. Als kijker krijg je een unieke blik in het bijzondere ritueel dat hij uiteindelijk ondergaat.

The Last Shaman: fascinerend en genuanceerd

De manier waarop James’ gevoelens en gedachten veranderen door Ayahuasca is fascinerend en prachtig tegelijk. Zo getuigt hij na zijn traject dat hij niet meer altijd de behoefte voelt om te bewijzen dat hij intelligent en succesvol is.

James’ verhaal is dus een voorbeeld van hoe Ayahuasca de wil om te leven opnieuw kan aanwakkeren. Toch is het geen oppervlakkig verhaal: James getuigt ook dat het zwaar werk is en dat er ook heel wat nare ervaringen bij komen kijken. “Ayahuasca moet ook niet verheerlijkt worden”, stelt hij zelf aan het einde van de film.

Wij vinden het vooral bijzonder om te zien hoe spiritualiteit en alternatieve therapieën voor sommige mensen beter werken dan de gangbare, Westerse geneeskunde.

Ayahuasca in Nederland

Goed om te weten: Ayahuasca is sinds oktober 2019 verboden in Nederland. Dat werd onlangs beslist omwille van de Opiumwet, die schrijft dat het actieve bestanddeel DMT niet ingevoerd mag worden in Nederland.

Vóór die tijd werd Ayahuasca echter gedoogd omdat het innemen van de stof bijna altijd gebeurt binnen religieuze context, maar sinds kort kan dat dus niet meer.

The Last Shaman is te bekijken op Netflix

Meer Netflix-tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️