Eternal Sunshine of the Spotless Mind op Netflix is een must-see over (kwetsende) liefde

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: de film Eternal Sunshine of the Spotless Mind, een fantastische cultfilm over omgaan met pijnlijke liefdesrelaties. Een echte must-see film die je laat nadenken. 

Als je de kans had om herinneringen uit je geheugen te laten verwijderen, zou je het dan doen? Dit is het uitgangspunt van de romantische science-fictionfilm Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Maar de film gaat over veel meer dan dat…

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Het verhaal van de film is op z’n minst te zeggen bizar. Alles draait om Joel en Clementine, een voormalig stel dat probeert om hun tumultueuze relatie te verwerken. Clementine besluit om de herinneringen aan de relatie volledig uit haar geheugen te laten wissen door een dokter die dit proces heeft uitgevonden.

Lees ook: Het verleden loslaten? Volg deze 4 stappen

Wanneer Joel dit verneemt, heeft hij het daar behoorlijk moeilijk mee. Uit reflex besluit hij Clementines voorbeeld te volgen en ook zijn geheugensporen te laten verwijderen door de bewuste dokter. Maar tijdens het proces komt Joel erachter dat zijn liefde voor Clementine nog niet helemaal voorbij is.

Een bijzonder gedachte experiment

Gaandeweg beseft Joel dus dat hij Clementine helemaal niet wil wissen uit zijn geheugen. Helaas zit het hersenproces op dat moment al in een gevorderd stadium, waardoor het terugdraaien van zijn beslissing moeilijker en moeilijker wordt.

Lees ook: Stop met verwachtingen hebben in de liefde (als je een duurzame relatie wilt tenminste)

Het resultaat is een emotionele rollercoaster waarin emoties als gemis, frustratie, verlangen en vergiffenis zich ontspinnen. Eternal Sunshine of the Spotless Mind is geen romantische komedie waarin een perfect liefdesverhaal wordt verteld, de film is rauw, eerlijk en uniek in zijn genre.

De vragen des levens

En waar Eternal Sunshine of the Spotless Mind op het eerste zicht dus een bizar, ver-van-mijn-bed verhaal vertelt, kom je er al gauw achter dat de film eigenlijk levensvragen behandelt waarmee iedereen op een gegeven moment worstelt.

Must read: Loopt je relatie niet zo lekker? Dit zijn de tekenen van het einde van je relatie

In hoeverre wil je bijvoorbeeld een relatie aangaan met iemand waarvan je zielsveel houdt, maar waarvan je weet dat die persoon je zal kwetsen? Hoe ga je om met beslissingen waarvan je spijt hebt en die je niet meer kan terugdraaien? En wat is de prijs van een langdurige liefdesrelatie met iemand?

Je weet dit vast al, maar films die je aan het denken zetten: we <3 them. En die passie delen we graag!

Bekijk de volledige trailer hieronder:

Meer Netflix tips?

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Eternal Sunshine of the Spotless Mind op Netflix is een must-see over (kwetsende) liefde
Sluiten