Emma Bering
Emma Bering Betere wereld 17 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Plastic soep: wat is het en wat kunnen we eraan doen?

Plastic soup is een term die we de afgelopen tijd steeds vaker horen. En dat is geen goede ontwikkeling, wat ons betreft. De zee wordt overspoeld met afval, mensen zwemmen er in en vooral de dieren ondervinden er veel overlast van. Hier móet wat aan gedaan worden.

Volgens het Wereld Natuur Fonds komt er jaarlijks meer dan 5 miljoen ton plastic afval terecht in de zee. Het plastic wordt niet verteerd, maar het worden steeds kleinere stukjes plastic. Daarmee wordt het ook steeds schadelijker voor de vegetatie.

Wat is plastic soep?

Volgens de Plastic Soup Foundation komt de term ‘plastic soup’ uit het jaar 1997. Kapitein Charles Moore zag tijdens zijn reis door de Grote Oceaan allemaal stukken plastic drijven. Later besloot hij terug te gaan om onderzoek te doen. Op deze plek in de oceaan was de concentratie plastic een stuk hoger dan op andere plekken. Zo dreef het plastic niet alleen, maar bleek het ook te zweven in een waterkolom. Dit noemde hij de ‘plastic soup’.

Tegenwoordig zijn er meerdere plastic soep-plekken te vinden in de oceanen. Deze plekken waar het plastic zich verzameld worden gyres genoemd. In een gyre verzameld het plastic zich door middel van de circulerende zeestromen. Op dit moment zijn er 5 grote gyres in de oceanen. De grootste bevindt zich in de Grote Oceaan en wordt de North Pacific Gyre genoemd waar zich 334.271 stukjes per vierkante kilometer verzamelen.

Naast gyres bestaan er ook nog hotspots. Deze hotspots zijn plekken met een hoge concentratie van plastic. Deze plekken kunnen zelfs groter zijn dan de gyres, maar ontstaan niet door middel van circulerende zeestromen. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld baaien bij steden waar plastic zich verzameld.

Plastic soep in real life

Plastic soep is sinds de 90e jaren altijd een probleem geweest. Maar de afgelopen tijd was er veel over in het nieuws te horen. Zo kwam er in maart 2018 een video naar buiten over plastic soep bij Bali en in juni kwam het bericht naar buiten dat de Dominicaanse Republic letterlijk overspoeld wordt met plastic.

Hartverscheurend en heftig: beelden van bizar veel plastic in de Caraïbische Zee

 

De gevolgen van plastic soep

Hoe kleiner de stukjes plastic worden, hoe giftiger het wordt. Vooral voor de dieren is het een groot probleem. De dieren in de zee (het ecosysteem dus) kunnen de stukjes voor eten aanzien of grotere stukken opeten waar ze vervolgens van stikken. Plastic is niet alleen gevaarlijk voor de dieren om te eten, ze raken er vaak ook in verstrikt. Er zijn genoeg foto’s van schildpadden of andere zeedieren verstrikt in plastic.

De vissen die de giftige stukjes plastic hebben gegeten komen vaak terecht op onze borden. Ook daar zit veel gif in. Het plastic wat we zelf laten slingeren, en dus uiteindelijk in de zee terecht komt, zorgt voor gif in ons eigen eten.

Wat kan jij doen?

Misschien denk je dat je niets kan doen aan dit probleem. Toch is niets minder waar. Het begint allemaal bij jezelf. Minder plastic weggooi-producten kopen helpt al heel goed. Daarnaast is het heel belangrijk dat je je afval scheidt zodat het plastic wordt verzameld en kan worden gerecycled.

Je kan er ook voor kiezen om een plastic detox te doen. Het lijkt lastig, maar is niet onmogelijk. Er zijn genoeg mensen die en zero-waste life leven. Wij doen in September een maand lang de zero waste challenge, doe jij mee?

Plasticsoep

Plastic komt van nature niet in de natuur voor. Het wordt door mensen gemaakt door verschillende stoffen bij elkaar te doen. Handig natuurlijk voor veel gebruiksvoorwerpen, maar minder leuk voor ons milieu. Op onze aarde liggen miljoenen stukjes plastic. Ook in zee wordt veel plastic afval gegooid.

Meer lezen over plastic afval?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Plastic soep: wat is het en wat kunnen we eraan doen?
Sluiten