Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Nieuws 2 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Engeland opent het eerste bejaardentehuis voor LGBTQ+ ouderen

De laatste jaren is er steeds meer respect en begrip voor de LGBTQ+ community. En dat is belangrijk, want iedereen zou zichzelf moeten kunnen zijn. Toch is het in Nederland pas 20 jaar geleden dat het homo-huwelijk werd ingesteld. Voor de oudere generaties is het dus ook helemaal niet zo vanzelfsprekend om je openlijk te identificeren als LGBTQ+. Des te beter dat er nu wereldwijd steeds meer bejaardentehuizen speciaal voor deze groep ouderen komen.

Over een paar maanden opent het eerste LGBTQ+ bejaardentehuis van Engeland zijn deuren.

Terug in de kast

De oprichter van het bejaardentehuis voor LGBTQ+ ouderen Anna Kear zegt dat dit soort bejaardentehuizen hard nodig zijn. Volgens haar zijn LGBTQ+ ouderen vaak doodsbang dat in een hetero-bejaardentehuis de andere bewoners hen niet zullen accepteren en dat zij daarom ‘terug de kast in’ moeten.

https://www.bedrock.nl/opvoeden-zoals-homoseksuele-ouders/

Het tehuis komt in de wijk Lambeth in Londen te staan. Hier identificeert 6 procent van de inwoners zich als lesbisch, gay of biseksueel, het hoogste percentage van heel Engeland.

Het nieuwe bejaardentehuis moet dus een fijne plek worden voor LGBTQ+ ouderen, maar dit betekent niet dat er geen hetero’s mogen wonen. Het gaat erom dat elke bewoner de LGBTQ+ gemeenschap respecteert (en viert!).

Roze ouderen

Hoe zit dit eigenlijk in Nederland? Ons land loopt voor op Engeland, want in Nederland zijn er al meerdere bejaardentehuizen speciaal ingericht voor LGBTQ+’ers. Er is zelfs een landelijk keurmerk voor: de Roze Loper. Dit keurmerk houdt in dat verzorgingshuizen en verpleeghuizen aandacht hebben voor seksuele diversiteit, bij cliënten en medewerkers.

Om een Roze Loper certificaat te kunnen behalen moeten zorginstellingen een tolerantiescan doorlopen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar gelijke behandeling, respect en zorgvuldigheid in de omgang met seksuele diversiteit. Ook organiseren verschillende instanties speciale activiteiten voor deze roze ouderen. Wat dacht je van een Grey Pride?

Het is te hopen dat over een tijdje alle bejaardentehuizen het Roze Loper keurmerk dragen. Of nog beter: dat er helemaal geen keurmerk meer nodig is.

Gender Guide: voor eens en voor altijd een guide over gendertermen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️