Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 2 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Gay Pride: wat is het en waar staat de regenboog LGTBQ-vlag voor?

Zoals je waarschijnlijk al is opgevallen, is het sinds vorige week zaterdag Gay Pride. Nederland is trots en dat wordt jaarlijks gevierd met de prideweek, met als klapper op de vuurpijl de Canal Parade. Maar wat is de Gay Pride eigenlijk precies? Achter de vrolijk gekleurde vlaggen die we overal zien hangen en de bekende parade op de Amsterdamse grachten zit nog véél meer. Wereldwijd wordt de Gay Pride gevierd. Zo stonden onlangs Barcelona en Berlijn volledig in het teken van het trots en gender equality. Van 28 juli tot aanstaande zondag, 5 augustus is Amsterdam aan de beurt.

Wat is de Gay Pride?

In Nederland wordt Gay Pride in Amsterdam gevierd en heet Pride Amsterdam. Het is een festival om te vieren dat je kan zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Eén weekend per jaar bepalen LGTBQ’s (Lesbisch, Gay, Transgender, Biseksueel, Transgender en Queer)  in de hoofdstad de norm. Regenboogvlaggen steken trots van de daken (daar komen we later op terug), mensen gaan verkleed en gekleurd, maar vooral trots de straat op.

Het gaat er vooral om dat wij onze individuele vrijheid zo open en gezamenlijk met de rest van de stad kunnen vieren. De Gay Pride wordt rond deze tijd op veel plekken ter wereld gevierd, zoals in New York, Madrid en São Paulo.

Stonewall-rellen in New York

In 1970 (één jaar na de Stonewall-rellen) werd in New York de eerste Pride Parade ooit gehouden. De Stonewall-rellen waren in de wijk Greenwich Village in New York bij de ontruiming van de homobar The Stonewall Inn door de Metropolitan Police.

Jarenlang waren er geweldplegingen door de politie (!) richting de homobar en toen was het publiek het zat. Homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, maar vooral de travestieten besloten terug te vechten en daaruit ontstond de Gay Pride. Overal ter wereld zijn deze rellen een voorbeeld geworden voor holebi-demonstraties en de LGBTQ’s. Zeven jaar na de Stonewall-rellen vond in Nederland de eerste grote demonstratie plaats.

https://www.bedrock.nl/gaypride-amsterdam/

De geschiedenis van regenboogvlag

Er gaat dus heel wat geschiedenis aan de bijzondere Gay Pride vooraf. Maar waar komt die regenboogvlag vandaan? De regenboogvlag staat tegenwoordig symbool voor de homobeweging.

En ook dat verhaal heeft een interessante geschiedenis. In Europa werd deze regenboogvlag namelijk tijdens de Duitse Boerenoorlog (1524-1525) gebruikt door opstandige boeren. Dat was voor de Amerikaanse dominee James William van Kirk jaren later, aan het begin van de twintigste eeuw, reden om een regenboogvlag te ontwerpen die de internationale wereldvrede zou symboliseren.

De betekenis van de kleuren tijdens de Gay Pride

Maar kunstenaar en homorechtenactivist Gilbert Baker uit San Francisco ontwierp in 1978 een nieuwere versie van de regenboogvlag. Deze staat nog steeds symbool voor de LGBTQIAP community (voorheen LGBT). De oorspronkelijke vlag van Gilbert Baker bestaat uit acht banen. De kunstenaar voegde onder meer een roze baan toe, als symbool voor seks! Dit zijn de betekenissen per kleur:

  • Roze: seks
  • Rood: leven
  • Oranje: geneeskracht
  • Geel: zonlicht
  • Groen: natuur
  • Turkoois: magie
  • Blauw: sereenheid
  • Paars: karakter

Dit vind je vast ook interessant: Dit merk support de LGBTQ+ community tijdens London Fashion Week

Is het LGBT, LGBTQ of LGBTTQQIAAP?

Over de jaren heen is LGBT verder ontwikkeld. Het staat voor: Lesbian, Gay, Bisexual en Transgender en deze term moet de homogemeenschap de omschrijven, maar is én kan langer. Want deze term beschrijft alleen een deel van de community. Om de term van de community meer omvattend te maken, is later ook de ‘Q’ voor Queer toegevoegd. Maar ook daarbij kan je je afvragen of het wel allesomvattend genoeg is. Nee dus.

Daarom zijn veel letters samengevat waarbij niemand wordt uitgesloten. Het is een mondvol: LGBTTQQIAAP . Hieronder leggen we uit waar elke letter precies voor staat. Natuurlijk is het niet fijn om als persoon te worden samengevat tot één letter, maar in elk geval scheppen we zo wél voor eens en altijd duidelijkheid!

Een uitleg van de letters LGBTTQQIAAP rondom gaypride

Het is fijn en bijzonder dat de Gay Pride in Nederland zo open en vrij gevierd kan worden. Helaas zijn er veel landen waar de overheid daar niet zo overdenkt en waar het zelfs strafbaar is om bijvoorbeeld homoseksueel te zijn. Laten we dus vooral trots, vrij én open zijn naar iedereen. Happy Gay Pride iedereen!

Meer lezen over seksualiteit en vrijheid?

Wil je graag op de hoogte blijven van de beste Bedrock-content? Meld je aan voor de Bedrock-Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️