Joanne Wienen
Joanne Wienen Psyche 2 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom er meer geknuffeld moet worden

De wereld zou er een stuk zonniger voor staan als iedereen elke dag verplicht zou moeten knuffelen. Daar worden we namelijk vrolijker en minder gestrest van, zegt de wetenschap. Happy hugging!

Het geeft je een oxytocine-boost (en dat wil je)

Oxytocine (a.k.a. het knuffelhormoon) is een soort lichaamseigen drug die zorgt dat er allemaal positiefs in ons lichaam gebeurt. Zo zorgt het voor gevoelens van toewijding, vertrouwen en verbondenheid, en die vormen weer de basis voor vriendschappen en relaties. Dit wondermiddel is ook de reden dat een moeder haar helse bevallingspijnen praktisch alweer vergeten is op het moment dat die kleine baby haar buik raakt. Oh, en dan zorgt het stofje ook nog eens voor een hoger libido. Kortom: degene die dit in poedervorm op de markt weet te brengen, zou binnen mum van tijd steenrijk zijn.

Het maakt minder angstig

Er komt een dag dat we er niet meer zullen zijn. Veel mensen kunnen die gedachte prima aan en doen simpelweg hun best een betekenisvol leven te leiden. Maar mensen met een slecht zelfbeeld vinden hun leven niet zo betekenisvol en zoeken andere manieren om met die sterfelijkheidsgedachte om te gaan. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt dat knuffelen (zelfs al is het met een teddybeer) mensen met een laag zelfbeeld helpt om te gaan met existentiële angsten. “Aanrakingen zijn dus zo krachtig dat het mensen een gevoel van betekenis kan geven,” zei wetenschapper Sander Koole daarover.

De kracht van knuffelen

Hallo hugs, dag stress!

Heb je een stressvolle dag op kantoor in het vooruitzicht? Zorg dan dat je je partner even flink knuffelt voor je op pad gaat. In een studie van de Universiteit van North Carolina weren honderd koppels gevraagd een tien minuten durende video te kijken en daarna twintig seconden te knuffelen. Een groep van vijfentachtig anderen keken zonder partner naar de video, waarna alle proefpersonen naar een stressvolle ervaring werden gevraagd. De groep die geen fysiek contact had gehad, had een hogere bloeddruk en veel snellere hartslag dan de groep die net geknuffeld had. Een knuffel zorgt ook voor een vermindering van het stresshormoon cortisol, waardoor je je automatisch meer relaxed voelt.

Het stimuleert de afgifte van serotonine en dopamine

Dopamine en serotonine zijn lichaamseigen stoffen die er – heel simpel gezegd – voor zorgen dat we ons goed voelen. Daarom kunnen problemen met het dopaminesysteem of een serotoninetekort leiden tot depressiviteit en lusteloosheid, terwijl een toename van deze stofjes zorgen dat iemand gemotiveerder en zelfverzekerder is en zich algeheel on top of the world voelt. Drugs (zoals coke, xtc of mdma) werken ook op dit systeem, de reden dat je massa’s festivalbezoekers met pupillen als schoteltjes zielsgelukkig ziet rondhuppelen. Liever een natural high? Van een goeie knuffelsessie schiet je dopamine- en serotonineniveau óók de lucht in, maar dan zonder dinsdagdip of chemische stoffen.

Het doet wonderen voor je immuunsysteem

Uit onderzoek is gebleken dat de hormonen die vrijkomen tijdens het knuffelen (o.a. oxytocine, serotonine, dopamine) het immuunsysteem reguleren. Zo kan regelmatig knuffelen er zelfs voor zorgen dat je minder snel verkouden wordt (echt waar!).

Wil je meer lezen over knuffelen?

Blijf je graag op de hoogte van de beste Bedrock-content? Meld je aan voor de Bedrock-Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️