Body 15 jul 2018 Ariela Slakhorst

Aseksualiteit, wat is het eigenlijk?

Al vanaf de basisschool krijgen we seksuele voorlichtingen, en je hoeft de tv maar aan te zetten of je ziet seksueel getinte beelden voorbij komen. We praten graag over seks en we doen het graag, maar dit geldt niet voor mensen die aseksueel zijn. Wat is het eigenlijk precies?

Kan jij je voorstellen dat je niet verliefd wordt? Of dat je nooit zin hebt om tussen de lakens te duiken? Dit is hoe het is om aseksueel te zijn.

Aseksualiteit, wat is het eigenlijk?

Aseksualiteit is een geaardheid net zoals heteroseksualiteit, biseksualiteit en homoseksualiteit dat ook zijn. Er is alleen één groot verschil: je hebt geen seksuele verlangens naar geen enkele sekse. Dat is de meest hanteerde definitie volgens het Aseksueel Voorlichtings- en Educatie Netwerk (AVEN).

Verwarring door te weinig informatie

In een interview voor Expreszo vertelde Ilse, een twintigjarige studente, dat ze niet snapte waarom ze nooit verliefd werd of geen zin had in seks. “Ik heb me toen een tijdje als biseksueel geïdentificeerd, omdat ik het nergens kon plaatsen”. Maar toen ze op het internet de term aseksueel voorbij zag komen, werd alles duidelijk.

Waarom een ‘goede relatie’ dodelijk is voor je seksleven

5 verschillende types van aseksualiteit

Aseksualiteit kent verschillende vormen. Zo zijn er aseksuele die bijvoorbeeld wel verliefd worden en die wel een libido hebben, maar die hét niet willen doen. In totaal zijn er vijf soorten aseksualiteit:

Type A

Een persoon die wel een libido heeft, maar zich niet aangetrokken voelt tot een ander. Zij masturberen wel, maar hebben geen behoefte aan seks met een ander.

Type B

Is romantisch aangetrokken tot een ander individu, maar heeft geen libido. Zij hebben bijvoorbeeld wel een relatie, maar zonder seks. Zij vinden het bijvoorbeeld alleen fijn om te knuffelen.

Type C

Dit type aseksueel heeft én een libido én voelt zich romantisch aangetrokken, maar wil geen seks. Ze masturberen enkel om aan hun trekken te komen.

Type D

Heeft geen libido en voelt zich niet romantisch aangetrokken. Zij hebben dus helemaal geen behoefte aan liefde en seks.

Type E

Deze type wordt niet overal erkend. Zij voelen zich alleen seksueel aangetrokken als het esthetisch is.

Een beetje aseksueel

Volgens een artikel in De Volkskrant is vijftig procent van de vrouwen en twintig procent van de mannen een beetje aseksueel. En naarmate we ouder worden verliezen veel mensen ook hun behoefte aan seks.

Er is niets mis met je als je geen seks wilt. We zijn allemaal anders en dat maakt de wereld juist zo mooi. Het kan ook zijn dat je in een periode zit waarin je gewoon geen zin hebt in alle poespas. Bijvoorbeeld als je net een kindje hebt gehad, door ziekte, of als gevolg van seksuele intimidatie.

Taboe doorbreken

Er heerst nog een taboe op aseksualiteit en dat is echt niet nodig. Zeker in ons landje waar we jaarlijks verschillende geaardheden vieren.

Meer lezen over seksualiteit?

Niets meer missen van de beste updates van Bedrock? Schrijf je in voor de Bedrock Weekly!

Meer verhalen zoals deze? Let's keep in touch!

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt

Reageer op artikel:
Aseksualiteit, wat is het eigenlijk?
Sluiten