Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Welzijn 22 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Aseksualiteit: wat is het eigenlijk?

Al vanaf de basisschool krijgen we seksuele voorlichtingen, en je hoeft de tv maar aan te zetten of je ziet seksueel getinte beelden voorbij komen. We praten graag over seks en we doen het graag, maar dit geldt niet voor mensen die aseksueel zijn. Wat is het eigenlijk precies?

Kan jij je voorstellen dat je niet verliefd wordt? Of dat je nooit zin hebt om tussen de lakens te duiken? Dit is hoe het is om aseksueel te zijn.

Aseksualiteit, wat is het eigenlijk?

Aseksualiteit is een geaardheid net zoals heteroseksualiteit, biseksualiteit en homoseksualiteit dat ook zijn. Er is alleen één groot verschil: je hebt geen seksuele verlangens naar geen enkele sekse. Dat is de meest hanteerde definitie volgens het Aseksueel Voorlichtings- en Educatie Netwerk (AVEN).

Verwarring door te weinig informatie

In een interview voor Expreszo vertelde Ilse, een twintigjarige studente, dat ze niet snapte waarom ze nooit verliefd werd of geen zin had in seks. “Ik heb me toen een tijdje als biseksueel geïdentificeerd, omdat ik het nergens kon plaatsen”. Maar toen ze op het internet de term aseksueel voorbij zag komen, werd alles duidelijk.

Lees ook: Waarom een ‘goede relatie’ dodelijk is voor je seksleven

5 verschillende types van aseksualiteit

Aseksualiteit kent verschillende vormen. Zo zijn er aseksuele die bijvoorbeeld wel verliefd worden en die wel een libido hebben, maar die hét niet willen doen. In totaal zijn er vijf soorten aseksualiteit:

Type A

Een persoon die wel een libido heeft, maar zich niet aangetrokken voelt tot een ander. Zij masturberen wel, maar hebben geen behoefte aan seks met een ander.

Type B

Is romantisch aangetrokken tot een ander individu, maar heeft geen libido. Zij hebben bijvoorbeeld wel een relatie, maar zonder seks. Zij vinden het bijvoorbeeld alleen fijn om te knuffelen.

Type C

Dit type aseksueel heeft én een libido én voelt zich romantisch aangetrokken, maar wil geen seks. Ze masturberen enkel om aan hun trekken te komen.

Must read: Hoeveel seks heb je eigenlijk nodig?

Type D

Heeft geen libido en voelt zich niet romantisch aangetrokken. Zij hebben dus helemaal geen behoefte aan liefde en seks.

Type E

Deze type wordt niet overal erkend. Zij voelen zich alleen seksueel aangetrokken als het esthetisch is.

Een beetje aseksueel

Volgens een artikel in De Volkskrant is 50 procent van de vrouwen en 20 procent van de mannen een beetje aseksueel. En naarmate we ouder worden verliezen veel mensen ook hun behoefte aan seks.

Er is niets mis met je als je geen seks wilt. We zijn allemaal anders en dat maakt de wereld juist zo mooi. Het kan ook zijn dat je in een periode zit waarin je gewoon geen zin hebt in alle poespas. Bijvoorbeeld als je net een kindje hebt gehad, door ziekte, of als gevolg van seksuele intimidatie.

Taboe doorbreken

Er heerst nog een taboe op aseksualiteit en dat is echt niet nodig. Zeker in ons landje waar we jaarlijks verschillende geaardheden vieren.

Meer lezen over seksualiteit?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️