Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 21 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Je kunt in Canada straks een derde gender aangeven (een succes van LGBTQ+-groepen)

Waar de één het alleen maar toejuicht dat de HEMA geen aparte jongens- en meisjeskleding meer verkoopt (wie zegt dat jongens geen roze broeken kunnen dragen?), kan de ander zich er maar weinig bij voorstellen. Hoe je het ook ziet, voor mensen die zich inderdaad niet met één van de twee geslachten identificeren – of juist met allebei – is het alleen maar fijn dat er steeds meer mogelijkheden komen om een ander gender aan te geven. In de meeste landen kun je bij de gemeente alleen nog maar aangeven dat je een man of een vrouw bent, maar dat is niet overal meer zo. In India, Nepal en Pakistan kon je al eerder geregistreerd worden als erkende transgender (in India ook wel hijra genoemd), en in Australië kun je al sinds 2003 kiezen voor ‘X’. Ook Canada stelt binnenkort de optie ‘please specify’ beschikbaar.

Gender in Canada

Dat gebeurt bij de eerstvolgende volkstelling; het land zou zo een ‘duidelijker beeld krijgen’ van zijn inwoners, schrijft The Independent. Bovendien maakt het het land meer inclusief. De categorie wordt omschreven als ‘personen met een gender dat niet exclusief als man of vrouw wordt beschouwd, personen die niet zeker zijn over hun gender, die zowel man of vrouw zijn of juist geen van beide’. Helaas is de volgende volkstelling wel pas in 2021.

De optie is het resultaat van veel lobby’en van Canadese LGBTQ+-groepen. Dat gebeurde naar aanleiding van de laatste telling in 2016. Hoewel je het hokje ‘gender’ toen leeg mocht laten, identificeerden veel mensen zich toch niet met de vragenlijst. De optie voor derde gender is wel eerst getest in een andere enquête. Canada heeft bovendien geld beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van een Centre for Gender, Diversity and Inclusion Statistics.

Dit vind je vast ook interessant: Genderneutraal opvoeden: een psycholoog legt uit

 

Andere landen

Ook in andere landen zijn ze overigens bezig met het mogelijk maken van een derde gender. Duitsland wil dat bijvoorbeeld als optie aangeven per 21 december 2018, maar twijfelt nog over de benaming ervan (het lijkt erop dat ze voor ‘divers’ gaan). In Nederland is het nog niet mogelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Je kunt in Canada straks een derde gender aangeven (een succes van LGBTQ+-groepen)
Sluiten